Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivo Čagalj/PIXSELL

Gattuso: “Čuo sam se s Tudorom, dovest ćemo napadača, a Livaja će biti desetka“

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 18.06.24. | 16:15

Predstavljanje novog trenera Bijelih na Poljudu, Talijan najavio naporan rad i poštivanje klupskog grba

Gennaro Gattuso je i službeno predstavljen kao trener Hajduka, povijesni utorak za Bijele, a s njim na konferenciji bili su još predsjednik Ivan Bilić te sportski direktor Nikola Kalinić kao glavni koji ga je privolio da dođe na Poljud.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U pozadini mjesta za glavne protagoniste konferencije bio je video zid s natpisom 'Benvenuto Mister Gattuso', takvu čast nije nije dobio do sada nijedan trener.

Počinje Gattusova era na Poljudu.

„Veliko mi je zadovoljsto predstaviti ogromno trenersko ime koji je trenirao velike klubove te smo potpisali ugovore s njim i njegovim stožerom koji broji pet ljudi. Iza nas je dug period izbora, najprije sportskog direktora, pa portom i trenera. Mediji su puno imena plasirali“, rekao je u uvodu Bilić.

Potom je govorio Kalinić.

„Velika je stvar što je s nama bivši legendarni igrač i moj nekadašnji trener. Želim mu da svojim znanjem pomogne.Hajduku. Želio sam rad i disciplinu, a to smo dobili s njim.“

Gattuso je u uvodu rekao:

„Hvala predsjedniku i Nikoli na prilici. Rad će biti težak. Nikola je igrao pressing na meni kao što sam ja pritiskao protivnike. Kad sam razgovarao sa stožerom, odlučili smo doći. Pružena mi je mogućnost i izazov kao što je Hajduk.“

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Koje su odrednice i planovi, te koliko igrača nedostaje?

„Imam preko 400 utakmica, igrao sam najčešće 4-3-3 ili 4-2-3-1, ponekad s trojicom, ali sustav nije važan. Igramo četiri puta s istim momčadima, a tko će igrati vidjet ćemo tijekom prvenstva. Treba respektirati i proračun. Nedostaju trojica igrača, koji su imali dulje obveze. A razgovarat ćemo s Nikolom. Lakše je gledati igrače uživo, nego na videu.“

Kojim će se jezikom pričati?

„Nisam rekao da će trener stranac pričati hrvatski, nego da Hrvat neće engleski“, oštar je bio Kalinić.

Je li ovo najskuplji trener?

„Mislim da nije, Pristao je za manje nego što bi imao na drugim mjestima“, odgovorio je predsjednik.

Spominju se Džeko i Rakitić, ima li još imena?

„Postoji lista igrača koje želim, no imenima ne bi bilo fer govoriti“, dodao je Kalinić.“Tražit ću isključivo pojačanja.“

Znate li da Hajduk nije bio prvak 19 godina i jeste li razgovarali s Livajom i Perišićem?

„Već sam rekao da imam iskustva, pobjeda i poraza. Znam da nije Hajduk bio prvak dugo. Moramo sagraditi poštovanje prema grbu Hajduku. Razgovarao sam s nekim igračima, nije korektno reći s kim, to ostaje među nama. Nikola je bio moj igrač, nekad je išao ranije na tuširanje, a poslije smo to riješili oči u oči.“

Kakav je Gattuso kao trener?

“Totalno drugačiji je bio kao igrač. Bio je defenzivac, sad voli graditi napadačku igru. Voli karakterne igrače koji se ne boje ničega. On će igraču dati sve, a ako mu on to ne vrati, onda završi kako završi”, rekao je Kalinić. 

Prijelazni rok?

“Dug je prijelazni rok. Uglavnom će se sve događati iza Europskog prvenstva. Veliki klubovi kreću s pripremama 15.srrpnja. Nama se žuri, ali nećemo srljati. Nećemo dovesti igrače da ih se poslije ne možemo riješiti."

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Koji su ciljevi?

“Prvi cilj je rad i pokušati ući u skupinu Konferencijske lige. Ispred nas je proces rada. Mislim da će trebati vremena da dođemo do toga. Igrati za Hajduk je velika stvar.”

Je li Gattuso bio prvi izbor?

“Gattuso je bio prvi izbor. Čuo sam se s njim prije mjesec dana. Bila je borba, hvala Bogu da je s nama.”

Koliko vam je dolazak Gattusa ohrabrenje za dalje?

“Ne gledam sebe, meni je na prvom mjestu Hajduk. Mislim da s trenerom Gattusom dobivamo rad i disciplinu. To je temelj. Sigurno je da će njemu trebati vremena da se navikne na našu momčad i ligu”.

Potom je govorio Gattuso..

 “Ovo mi je jedanaesta godina kao trener. Osvojio sam talijanski kup s Napolijem, Seriu C s Pisom. Znam da Hajduk nije prvak 19 godina. Nisam došao ovdje da obećam osvajanje naslova. Mogu obećati da će igrači poštovati ovaj dres, da respektiraju ugled ovog kluba. Mora se sagraditi pobjednički mentalitet."

Radili ste u Napoliju i Marseilleu koji su dosta slični po pritisku. Jeste li pogledali koju utakmicu Hajduka?

“Uvijek sam radio u klubovima koji imaju vatrene navijače. Tu sam želio doći. Imao sam izdašnih ponuda iz Saudijske Arabije, mogao sam raditi u Italiji. Ovdje svaku utakmicu ima 20-25 tisuća gledatelja. Ovdje sam da izgradim mentalitet momčadi. To je nešto na čemu ću raditi. “

Jeste li vaš gard koji vas je krasio kroz karijeru dobili kroz iskustvo ili je to genetika. Može li se taj gard ugraditi u momčad Hajduka?

“Ovo je ambijent koji donosi pritisak i ne smije se pogriješiti u karakternom smislu odabira igrača. Treba pronaći igrače koji imaju izražene liderske sposobnosti.” Ponekad se igrači osjećaju da dres i lopta imaju 100 kilograma." 

Koliko će vam vremena trebati da od Hajduka stvorite konkurentnu momčad?

“Pričao sam o mentalitetu i karakteru. Potpuno sam drugačiji bio kao igrač i sada kao trener. Puno sam se promijenio, drukčije vidim nogomet. U modernom nogometu treba stvoriti obitelj. Za mene nogometna momčad nije samo 25 igrača. Pričao sam s ljudima u klubu, svi oni su ključni u našem cilju. Najvažnije je stvoriti obiteljsku klimu. Ako je teren loš, trenirat ćemo na njemu dok se stvari ne promijene. Sigurno će trebati vremena za stvoriti igru kakvu želim, ali nemamo previše vremena. Brzo nam stiže europska utakmica.” 

Na kojim pozicijama bi željeli pojačati momčad?

“Vidjet ćemo. Sigurno ćemo nešto morati dovesti na krilnim pozicijama, moramo vidjeti situaciju s Perišićem. Brekalo nije naš igrač, vidjet ćemo hoće li ostati. Prioritet su nam napadačke pozicije. Ako budemo igrali 4-2-3-1 za mene je Livaja 'desetka'.” 

Kako ste formirali stožer?

“U stožeru će biti trojica momaka iz Splita i mojih pet suradnika. Upravo iz razloga što je moj stručni stožer prihvatio dolazak ovdje, to je bio kliker koji je odlučio da dođem ovdje.”

Jeste li se čuli s nekim od Talijana koji su radili u Hrvatskoj ili s nekim od bivših trenera Hajduka?

“Čuo sam se s Igorom Tudorom. Imamo dobar odnos. Najvažnija osoba zbog koje sam došao ovdje je Anthony Šerić. Znam da je u Hajduku bilo Talijana i da je teško. Treba nam prevoditelj, ali najvažnije je ući u glave igrača. Respektiram ovaj posao, vjerujem u kolektiv. Ne igramo tenis, igramo nogomet. Mi smo momčad. Nekad se misli da igramo pojedinačni sport. Ako netko misli da igra s prijateljima u vrtu, onda griješi. U nogometu je bitno samo danas, a ne ono što je bilo jučer.

Kakav vam se čini Split kao grad i znate li išta o navijačima Hajduka?

“Dovoljno je pogledati murale po gradu. Nisam došao ovdje zaraditi novac. Ovo je za mene izazov. Radio sam u velikim klubovima s infrastrukturom. To je nešto što ovdje fali. Neki kažu da je za mene ovo korak naprijed, ali to ne gledam tako. Rođen sam u gradu na moru. To je nešto što volim najviše.” 

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Po čemu biste voljeli da vas ljudi u Splitu pamte za 15 godina?

“Nemojmo odmah pričati po čemu će me pamtiti. Avantura tek treba početi. Želim biti upamćen po tome da sam dao kreativnost igri, da sam igračima postavio osjećaj pripadnosti. Navijači znaju kada igrači ostavljaju srce na terenu.” 

Umorite li se vi uz teren više nego igrači?

“Nisam glumac. Takav sam, kakav jesam. Volim ostati na terenu. Ne moram raditi. Mogu ostati kući. Radim jer mi nogomet daje emociju. Novac je bitan, ali mogu biti kući i uživati u životu.” 

Gennaro je ime zaštitnika Napulja, a odakle Ivan u vašem imenu?

“Moj djed se zvao Gennaro. Ja sam drugi Gennaro u obitelji. Ime Ivan se često koristi i u Italiji. “

Kada vam netko kaže Hrvatska kojeg se igrača prvo sjetite?

“Boban i Prosinečki, Bokšić, Modrić... Zvonu Bobana sam prvo gledao na televiziji, a kasnije s njim igrao. Bio sam s Milanom Rapaićem u Perugiji, samo kava, cigareta i 1000 coca-cola.” 

Kakve su šanse da Brekalo ostane u Hajduku?

“Vidjet ćemo. On je igrač Fiorentine. Ovisi puno o njemu. Ima visoki ugovor. Mi ga želimo”, odgovorio je Kalinić. 

U ponedjeljak igraju Hrvatska i Italija, koja je vaša prognoza?

“Neka pobijedi bolji”, korektno je najavio susret Eura Gattuso 

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Gennaro GattusoHajdukNikola KalinićIvan BilićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti