Nel Pavletić/PIXSELL
Nel Pavletić/PIXSELL

Frigan za Germanijak: "Osjetio sam da me Westerlo najviše želi, to je presudilo"

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 27.07.23. | 07:42

Donedavni napadač Rijeke u subotu će krenuti u prvenstvo Belgije a za Germanijak otkriva prvi dojmove iz nove sredine

I u Belgiji se kreće od ovog vikenda! Počinje prvenstvo koje je imalo najuzbudljiviju završnicu prošle sezone kada su se tri kluba u posljednjih 90. minuta mijenjala na liderskoj poziciji. A od ove sezone novi član Westerloa je Matija Frigan. Bio je vruća roba na nogometnom mercatu. Selilo ga se od Dinama, preko Emirata i Engleske do Španjolske. Na koncu je predsjednik Westerloa poslao avion u Zadar te je Frigan koji dan kasnije postao član ambicioznog kluba sa sjevera Belgije

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Imali smo dva treninga danas, u subotu kreće prvenstvo. Iako mi je sve novo pokušavam se koncentrirati na teren, što brže prilagoditi i biti spreman za ono što me čeka”, javio se Matija Frigan u srijedu navečer. Trenutno je u hotelu, sljedeći tjedan seli u stan koji je odabrao. Grad mu se sviđa, jedino ga muči pojam “belgijskog ljeta”…

“Ujutro sjedam u auto, a vani 15 stupnjeva. I onda se sjetim mojih na Rujevici i tamošnje temperature. No, brzo ću se naviknuti. Prema onome što sam vidio do sada, grad je ugodan i lijep. Nekako miran. Blizu je Antwerpen. Uglavnom, imam sve što mi treba”.

Jedino nema kava sa suigračima na suncu Kvarnera.

“Da. U Rijeci smo imali običaj da sjednemo nakon treninga, malo popričamo i uživamo na kavi. Ovdje nema toga, ali prilagodit ćemo se brzo. Ima nekoliko igrača s našeg govornog područja koji su mi pri ruci. Uglavnom, prvi dojmovi su odlični”.

Dok priča o Rijeci, primjetna je doza emocija kod Matije Frigana.

“Kako ne bi bila. Cijeli život sam proveo tamo. Od malih nogu sam bio dio tog kluba i uvijek ću ga nositi u sebi. Svi mi bi cijeli život htjeli ostati u svojim sredinama, ali nogomet tako ne funkcionira. Jednostavno sam osjetio da trebam jači podražaj, a činjenica da je Rijeka dobila što je tražila me ispunjava zadovoljstvom. Svi znamo da naši klubovi žive od prodaje i da o tome ovisi odgoj novih generacija. Drago mi je da sam pomogao svom klubu”, zrelo će Frigan koji je upravo zbog takvog načina razmišljanja i odabrao Westerlo kao sljedeću postaju karijere. Krenuli smo od početka. Dinamo je stalno bio prisutan u kombinacijama. Još na zimu su ga trebali dovesti, ali nije bilo dovoljno želje u Maksimiru. Na ljeto je iza Frigana bilo sjajno proljeće i poziv Zlatka Dalića za širi popis. Naravno, Mišković je podigao cijenu…

“Nije tajna da mi je Dinamo bio opcija. Mislim da bi to za mene bila dobra stepenica prema onome čemu težim ali i zbog brata i obitelji koja je s njim u Krapinskim toplicama. Blizina bi bila presudna. No, nije se dogodilo”.

Ozbiljna ponuda bila je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

“Došao sam na razgovor da ispoštujem ljude, ali od početka mi to nije bila opcija. Za sve novce ovog svijeta ne bih otišao tamo s 20 godina”.

Što je presudilo kod Sunderlanda?

“Bilo je razgovora, ali nekako sam procijenio kako Championship nije liga za mene u ovom trenutku. Imao sam i nekoliko primjera naših igrača koji nisu uspjeli”.

Dakle, Westerlou je najozbiljniji konkurent bila Celta Vigo.

“Odličan klub, sjajna liga. Puno sam razmišljao, ali neki osjećaj u meni mi je sugerirao da nije to za mene. Kupili su na zimu napadača za 5,5 milijuna eura, sada igra u drugoj momčadi”.

Na koncu je izbor pao na Belgiju.

“Vidite, kod njih sam najviše osjetio da me žele. Trener me stalno zvao, slao poruke, predstavio mi plan. Novi je vlasnik, žele uložiti i napraviti iskorak. Jednostavno, osjetio sam da je to najbolji izbor za mene u ovom trenutku. Belgija je idealna odskočna daska za ono što želim u karijeri”.

Ostalo je da se klubovi dogovore.

“Drago mi je da su brzo pronašli zajednički jezik i da je Rijeka dobila što je tražila. To me ispunjava zadovoljstvom. Želim se zahvaliti svima u klubu. Od predsjednika do onih djelatnika na održavanju. Svatko od njih nosi dio svojih zasluga i sretan sam što sam bio dio te obitelji. Pišem poruku na Instagramu, a knedla mi u grlu. Ne možeš protiv sebe i svojih osjećaja”.

Rijeka je dobro krenula u prvenstvo.

“Taman je Westerlo igrao prijateljsku utakmicu, sjedim u loži a na mobitelu prijenos utakmice s Rudešom. Sjajno su otvorili, ali nisam niti sumnjao u takav početak. Sutra su na Kosovu, pa na Poljudu. Nemam nikakve sumnje da je pred Rijekom dobro prvenstvo a u meni će imati najvećeg navijača”.

U Belgiji se brzo snašao. Očekuje se da debitira u subotu protiv Eupena.

“Vidjet ćemo koji su planovi trenera, ali ima nas trojica napadača i junior a igramo u sustavu s dvojicom u napadu. Bit će minutaže i prilike da se dokažemo”.

A nastavak onoga što je Matija Frigan pružao u dresu Rijeke mogao bi donijeti novi poziv u reprezentaciju.

“Sve je na meni. Kao i uvijek. Ako ću biti pravi, sigurno ću dospjeti u fokus. Ne bojim se izazova, želim napredovati u novoj sredini i dokazati se. Prvo sebi, onda svima drugima”, završio je Frigan.



Tagovi

Matija FriganWesterloHNK Rijeka

Ostale Vijesti