Sasa Miljevic/PIXSELL
Sasa Miljevic/PIXSELL

Frano Mlinar u stilu Andreja Kramarića pogodio za najbolji plasman Puljana u povijesti, Koprivničani barem nisu ponovno sedmi

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 27.05.23. | 18:25

Petoplasiranoj Istri 1961 pripast će premija za plasman od 915.787eura, šestoplasiranom Varaždinu 870.661, sedmoplasiranoj Lokomotivi 825.535, a osmoplasiranom Slaven Belupu 780.410 eura

Istra 1961 je uspjela, osvojila potreban bod kojim je ostvarila najbolji plasman u povijesti hrvatskog nogometnog prvenstva! Frano Mlinar pogodio je iz slobodnog udarca u 85. minuti za 1-1, poništio vodstvo gostiju iz 56. minute pogotkom Arbera Hoxhe, a taj remi bio je dovoljan Puljanima da na osnovu bolje gol-razlike budu ispred Varaždina nakon 36 kola, oboje sa po 46 bodova.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Slaven Belupo je s tim bodom ostao osmi zbog lošije gol-razlike od Lokomotive, koja također ima 43 boda, barem Koprivničani nisu ponovno sedmi, ako se smijemo našaliti na njihov račun nakon utakmice u kojoj se od klupe Podravaca oprotsio Zoran Zekić. Hoće li, pak, Zeleno-žute napustiti Gonzalo Garcia tek ćemo vidjeti…

Počelo je svečano, oproštajnim darom Einaru Galilei, kojem ističe ugovor, odlučio je da neće potpisati novi i nakon 140 utakmica za Istru 1961 napušta Pulu. Gonzalo Garcia napravio je dvije, a Zoran Zekić čak sedam izmjena u odnosu na prošlo kolo, no dok je domaći trener promijenio formaciju u 3-4-3 (3-4-2-1), strateg gostiju optirao je za 4-2-3-1, odnosno 4-4-2 u bloku na svojoj polovici. Međutim, nakon ozljede stopera Tomislava Božića u 29. minuti uveo je napadača Antu Crnca, a junior Filipa Krušelja pomaknuo na desnog beka.

Špekuliralo se s kakvim će žarom gosti krenuti u borbu za sedmo mjesto,a odgovor smo dobili već u drugoj minuti kad je Jakov Bašić kod kornera na suparničkoj polovici zbog neopreznog čvrstog starta zaradio javnu opomenu. Inicijativu su Koprivničani prepustili Puljanima, 72:28% posjed nakon 20 minuta, 66:34 nakon 45. Prvu priliku propustili su Bakrar iz dva pokušaja te Erceg u 8. minuti, a već u 10. požutio je Galilea zbog oštrog starta (55. javna opomena!), zbog beskompromisnog ulaska u duele zavoljeli su ga navijači Zeleno-žutih, nedostajat će Puljanima zasigurno...

U 12. minuti najveća prilika za domaće, 19-godišnji Mateo Lisica glavom je promašio loptu na pet metara od vratiju! Potom se igralo bez većih uzbuđenja do ulaska Crnca umjesto ozlijeđenog Božića, a baš je 19-godišnji Siščanin koji je došao iz Dinama uputio prvi udarac Koprivničana na vrata Puljana, ljevicom sa 20 metara, ali Majkić je bio spreman. Odmah uzbuđenje na drugoj strani, ali Hujberov udarac iskosa obranio je Sušak. No, to nije bilo sve, u prvoj minuti sudačke nadoknade Jakov Bašić, da, Tomin brat, ljevicom s ruba kaznenog prostora pogodio je vratnicu nemoćnog Lovre Majkića!

Na poluvremenu je Garcia ostavio u svlačionici Majstorovića i uveo Mlinara vrativši se na svoju najstandardniju 4-3-3 formaciju, a Zekić je uveo dvojicu novih aduta, Krstanovića umjesto Manaja i Mudražiju umjesto Bašića, sve pozicija za poziciju, ali iskustvo umjesto mladosti. I gle, bolje su krenuli gosti u nastavak nadmetanja. Prvo je Krušeljev udarac u 49. minuti Majkić obranio, ali u 56. je vratar domaćih bio nemoćan: Krušelj je nabacio na drugu vratnicu, lopta je preletjela Krstanovića u skoku s Marešićem i Galileom, a Arber Hoxha se ubacio ispred Hujbera te udarcem glavom sproveo loptu u mrežu za 0-1!

Slaven Belupo je u tom trenutku bodovno dostigao Istru 1961, ali je ostao sedmi zbog loše razlike pogodaka (-18 naspram -3). Varaždin je bio peti, Lokomotiva osma.

Bio je to sedmi ovosezonski pogodak Arbera Hoxhe, postao je najbolji strijelac momčadi s golom više od Ivana Krstanovića i Ante Crnca.

Garcia je morao reagirati s klupe, uveo Abdallahija Mahmouda i Slavka Blagojevića umjesto Ante Ercega i Facunda Caceresa. Blagom je to bio 145. nastup za Puljane u HNL-u, postao je samostalni rekorder, prestigao današnjeg predstavnika kluba Gorana Rocu. No, Slavko ne bi bio Blagojević da minute po ulasku u igru nije dobio žuti karton, spriječivši rekontru. Naravno da je i sudac Ante Čulina dobio ‘blagi’ prigovor... A prije toga je Krstanović iz voleja ljevicom uzdrmao gredu u visini suprotnih rašlji, a nakon protunapada su domaći uprskali stvar. Dobio je uskoro na drugoj strani žuti karton Benedik Mioč, bila je to već šesta javna opomena na utakmici.

U 68. minuti Zekić je uveo stopera Marca Borasa umjesto vezista Jambora, a u 74. Garcia odgovorio dvostrukom zamjenom, Duvnjak-Petrusenko odnosno Vukom umjesto Lisice, dakle iskoristio je sve mogućnosti, stavio “all in” u pokušaju dohvaćanja petog mjesta. U 80. minuti ozlijedio je mišić iznad koljena Ivan Sušak, nervozno je cupkao Zekić uz klupu, ali nastavio je vratar gostiju utakmicu.

I onda, u 85. minuti, naivno skrivljen slobodan udarac, Frano Mlinar je namjestio loptu i pogodion preko živog zida, rezano, pod gredu u stilu Andreja Kramarića za 1-1 i povratak Istre 1961 na peto mjesto!

Zekić je odmah izvadio Krušelja i uveo Novaka Tepšića, još jednog stopera, s visokim igračima pokušao doći do punog plijena!

U 90. minuti drugu, isključujuću javnu opomenu zaradio je Dario Marešić, spašavajući, bilo je zaleđe, ali je prekasno dosuđeno, a najbolju priliku za pobjedu gosti su imali u trećoj minuti sudačke nadoknade kad je Blagojević igranjem rukom skrivio slobodni udarac sa sličnog mjesta kao na drugoj strani kad je Mlinar pogodio, no Hoxha je pucao visoko preko vratiju. U petoj minuti sudačke nadoknade Krstanović je potegao sa 25 metara, Majkić lakoćom obranio i to je bilo to!

Istra 1961 je peta, Slaven Belupo ostao je osmi. Varaždin je pao na šesto mjesto, a Lokomotiva ostala sedma.

Istra 1961 – Slaven Belupo 1-1

Stadion: Aldo Drosina. Gledatelja: 1288.

Sudac: Ante Čulina; pomoćnici Anto Marić i Dejan Vuković, četrvti Goran Pečarić (svi Zagreb). VAR: Duje Strukan. AVAR: Alen Jakšić (obojica Split).

Strijelci: 0-1 Hoxha (56., Krušelj), 1-1 Mlinar (85.)

Žuti kartoni: Bašić, Mudražija, Mioč (Slaven Belupo), Galilea, Marešić, Blagojević (Istra 1961)

Crveni kartoni: Marešić (90., drugi žuti)

Istra 1961 (3-4-2-1): Majkić – Marešić, Galilea, Majstorović (od 46. Mlinar) – Hujber, Petrusenko (od 74. Duvnjak), Caceres (od 59. Blagojević), Marin – Lisica (od 74. Vuk), Erceg (od 59. Mahmoud) – Bakrar.

Slaven Belupo (4-2-3-1): Sušak – Hlevnjak, Božić (od 31. Crnac), Soldo, Martinaga – Mioč, Jambor (od 68. Boras) – Krušelj, Bašić (od 46. Mudražija), Hoxha – Manaj (od 46. Krstanović).



Tagovi

Istra 1961Slaven BelupoHNLHrvatska nogometna ligaArber HoxhaFrano MlinarEinar GalileaSlavko BlagojevićGonzalo GarciaZoran Zekić

Ostale Vijesti