FC Zhejiang
FC Zhejiang

Franko za Germanijak: "Gušt je pratit HNL iz Kine. Derbi? Ako to Rijeka uzme..."

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 25.02.24. | 08:00

Možda i najvažniji kotačić šampionske Rijeke, bivši igrač Dinama i Hajduka, za Germanijak je najavio nedjeljni derbi na Maskimiru iz daleke Kine

Svi dolaze i odlaze, ali Franko Andrijašević ostaje u Kini. Bivši igrač Hajduka i Dinama te možda i najvažniji kotačić šampionske Rijeke već je dvije i pol godine član kineskog Zhejianga, kluba kojem je kapetan i u kojem je nedavno produžio ugovor do kraja sljedeće godine.

“Evo, baš sam se danas vratio u Kinu. Imao sam nekih problema oko ozljede pa sam se liječio u Europi. Sada slijede završne pripreme i početak sezone za desetak dana”, javio se Franko koji ne skriva da se u Kini sasvim udomaćio. Nakon dvije godine koje je proveo privikavajući se na novu sredinu i na mjere opreza od korone, sada je konačno sve sjelo na svoje mjesto. U Kini je i obitelj. Djeca idu u internacionalnu školu, Franko i supruga uživaju skupa…

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Sjela mi je Kina. Prva godina je bila privikavanje, samo su dva stranca mogla igrati a nas je bilo troje. Onda se otvorilo. Postao sam kapetan, nedavno sam produžio ugovor na dvije godine i zaista sam zadovoljan ovdje”.

Franko Andrijašević stigao je iz Europe u jeku najveće epidemiološke krize. Česte karantene, testiranja i poseban stil života je iza njega.

“Sada je sve normalno i po prvi puta mogu vidjeti Kinu u punom smislu značenja te riječi. Zadovoljan sam svime. Da nisam, ne bi potpisao novi ugovor”, otkriva nam Andrijašević koji će na ljeto navršiti 33 godine. Dakle, nije još puno ostalo od nogometa na nekoj višoj razini…

“Uopće se ne zamaram time. Igrat ću koliko će mi to zdravlje dozvoliti, želja za nogometom ionako nikada nije bila upitna. Namjeravam odraditi ugovor do kraja pa vidjeti hoću li eventualno ostati još u Kini ili se vratiti u Europu. Lijepo mi je ovdje”, priznaje naš sugovornik čiji smo broj okrenuli ususret velikom derbiju HNL-a. Dakle, na Maksimiru njegov Dinamo dočekuje njegovu Rijeku a sve to iz prikrajka prati njegov Hajduk

“Još da je i Lokomotiva tu negdje, svi bi bili moji”, nasmijao se Andrijašević priznavši kako s velikim guštom prati HNL.

“Znam se uhvatiti da nestrpljivo čekam neku utakmicu, bez obzira tko igra. Valjda i to nešto govori o ovoj sezoni HNL-a”, priča Franko pa nastavlja:

“Kroz svoje igre u HNL-u naučio sam da se ne trebaš ničemu nadati protiv Dinama ako ne radiš velike serije. Dinamo si je u ovoj sezoni dozvolio puno toga, spustili su se na razine ostalih i zato je situacija takva kakva već jest. Čujem i čitam što se sve događa u klubu i oko njega i ovo je epilog svega. Nije prirodno da su na trećem mjestu i to je nešto što bi Rijeka i Hajduk mogli iskoristiti”, rezimira Andrijašević koji će reći kako je Rijeka u najboljem momentu. Da se osjeti da igraju rasterećeno i da koriste situaciju.

“Nisam dolje pa ne mogu osjetiti, ali pretpostavljam da je euforija velika, na tragu one kada smo uzeli naslov. Slutim zajedništvo, dobru atmosferu i ovi rezultati Rijeke nisu slučajnost. Gledajte, na takav način dobiti Lokomotivu koja je Dinamu u dvije utakmice uzela četiri boda ne može biti slučajnost. Još ima puno utakmica, duga je sezona i bit će prosipanja bodova ali da je Rijeka blizu svakom novom utakmicom, to je činjenica”.

Franko Andrijašević bio je centralna figura pohoda na naslov prvaka prije sedam godina. Pitamo ga kako se tada nosio s pritiskom i je l' to iskustvo olakšava klubu s Rujevice u ovoj sezoni.

“Teško je vući paralele jer je prošlo dosta godina. Sve su to nova lica, novi igrači i oni imaju svoj put. Mi smo imali strašan pritisak u toj sezoni, ali bio je to zdrav pritisak. Ili smo ga mi tako preveli u svojim glavama. Dinamo je uvijek igrao prije nas i pobjeđivao je. Stalno nam je bio na repu i to nas je mobiliziralo u utakmicama. Nisu nam dali da dišemo. No, bili smo mentalno jaki. Rješavali smo većinu utakmica u prvom poluvremenu. Osobno mislim da je današnja Rijeka osjetila krv. Nakon preokreta protiv Gorice, pobjede na Poljudu pa nova tri boda s Goricom - pokazali su protiv Lokomotive da ih nešto vuče. I zato su tu gdje jesu”, podvući će Andrijašević koji nema nekog posebnog favorita u Sopićevoj momčadi, ali upravo zato što kolektiv izbacuje pojedinca Rijeka je tu gdje jest trenutno.

“Gledam ih kao grupu. Stalno netko drugi iskoči. I u tome me podsjećaju na nas. Kod nas je jednu utakmicu to bio Vešović, pa Gavranović, Ristovski… Sada se od nekud pojavi Bogojević. Prije njega utakmicu riješi Pjaca. Doveli su Marića, digao im se Obregon. Selahi to trkački drži… Dobri su”.

U nedjelju Rijeka stiže na Maksimir. Ne treba reći kako bi ih eventualni novi trijumf u derbijima promovirao u favorita za naslov prvaka. Međutim, priznaje to i Andrijašević, Maksimir je najteže gostovanje HNL-a.

“Bez obzira na sve, to će biti najveći test za Rijeku. Bio je to i Poljud, ali zadnjih godina Rijeka je počela pobjeđivati Hajduk u gostima, dok u Maksimiru to nije tako često. Ako uspiju proći u nedjelju i dobiti tu utakmicu, mislim da će to biti jak vjetar u leđa i silna doza samopouzdanja da onda možemo reći da Rijeka preuzima ulogu favorita”.

Franko Andrijašević utakmicu će pratiti iz svog doma… Na pitanje za koga će navijati, samo se nasmijao.

“Uopće se ne opterećujem time. Neka bolji pobjedi. Mene iz nekog neutralnog kuta silno veseli ta utrka u troje. Rijeka je dobra, Hajduk je dobar a Dinamo je još uvijek tu. Tko god u svibnju prođe prvi kroz cilj - moći će reći da je zaslužio taj naslov prvaka. A odlučivat će detalji. Kao i uvijek u životu”, zaključio je Franko Andrijašević.



Tagovi

Franko AndrijaševićKineska nogometna ligaZhilei ZhangGNK DinamoHNK RijekaHNLHajduk

Ostale Vijesti