Reuters/Rodrigo Garrido
Reuters/Rodrigo Garrido

Dunga: “Roberto Baggio je bio Brazilac prerušen u Talijana, a Sacchi i Guardiola nisu promijenili nogomet”

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 29.03.23. | 12:25

Dunga je bio kapetan Brazila kada je Seleção osvojio Svjetsko prvenstvo 1994., pobijedivši Sacchijevu Italiju na jedanaesterce

Kapetan brazilske nogometne reprezentacije koja je osvojila Svjetsko prvenstvo 1994. u Sjedinjenim Američkim Državama, boljim raspucavanjem jedanesteraca od Talijana, Carlos Caetano Bledorn Verri, poznatiji kao Dunga, dao je veliki intervju La Gazzetti dello Sport. Aktualne teme su Talijan Carlo Ancelotti kao izbonrik Brazila, ali i naturalizacija djece talijanskih iseljenika za Azzurre.

Prvo o Ancelottiju na klupi Seleçãa.

“Ne znam hoće li to biti on. Sigurno je vrlo kompetentan trener i posvuda je pobjeđivao. Milan, Chelsea, Paris Sg, Bayern…”, rekao je bivši veznjak Pise, Fiorentine i Pescare, ako brojimo samo talijanske klubove.

“Real Madrid je gotovo izgledao kao momčad koja je dala svoje kada je stigao, ali on je regenerirao okruženje. Zna kako se nositi s igračima i navikao je raditi s Brazilcima.”

Kada je novinar pokušao doznati zna li Dunga nešto više o Ancelottijevom potencijalnom imenovanju, bivša zvijezda Fiorentine je odgovorila:

“Ne znaju ni u Savezu. Zamislite što ja znam! Čini se da su pod stresom, još nisu zauzeli smjer u kojem ići što se novog izbornika tiče."

Dunga je bio kapetan Brazila kada je Seleção osvojio Svjetsko prvenstvo 1994., pobijedivši Sacchijevu Italiju na jedanaesterce.

“Naša zvijezda 1994. bio je Romario. Shvatio je da mora ostati povezan s momčadi. Isto se dogodilo s Peléom, Garrinchom, pa čak i Ronaldom 2002. godine," primijetio je Dunga.

“Sacchi je bio važan trener, ali sjeća li se tko Zagalla? Tijekom Svjetskog prvenstva 1970. igrao je s pet ‘desetki’ u napadu. Bilo je nemoguće i pomisliti na to. Guardiola je učinio isto i svi su ga hvalili, ali Zagallo je to već učinio 1970. godine.”

 Baggiov slavni promašaj jedanaesteraca u Pasadeni omogućio je Brazilu da pobijedi Italiju na jedanaesterce u finalu Mundijala, a Dunga je igrao sa Zlatnim repićem u Firenci.

"Roberto Baggio je bio Brazilac prerušen u Talijana", istaknuo je bivši brazilski reprezentativac.

“Zabavljao se s loptom. Bio je istinski sretan samo kad je bio na terenu. Na kraju treninga, on, Stefano Borgonovo i ja stali bismo vježbati slobodne udarce i voleje.”

Dunga je proveo četiri godine u Fiorentini, a otišao je 1992. nedugo nakon što je Vittorio Cecchi Gori postao predsjednik Toskanaca.

“Bio sam u dobrim odnosima s njegovim ocem Mariom, ali nažalost, stigao mu je sin i stvari su se promijenile”, priznao je Dunga.

“Direktori kluba su me pozvali na večeru, rekavši da bih bio kapetan, ali sam im morao reći što se događa u svlačionici. Odgovorio sam da nisam prava osoba za to, ali napravio sam veliku grešku. Otkrio sam što se dogodilo svojim suigračima i nakon dva mjeseca predsjednik je to saznao i zamrznuo me, nisam više igrao.”

Dunga je također igrao jednu sezonu u Pisi 1987./88., postigavši dva gola u 23 nastupa za Nerazzurre prije nego što se pridružio Fiorentini u ljeto 1988. Tada je Serie A bila nogometni NBA u nastajanju, što je kulmniralo 90-ih. Za Brazil je nastupio 91 put i zabio šest golova, a bio je i izbornik u dva navrata, od 2006. do 2010. i 2014. do 2016. (G)



Tagovi

DungaBrazilBrazilska nogometna reprezentacijaRoberto BaggioTalijanska nogometna reprezentacijaArrigo SacchiPep Guardiola

Ostale Vijesti