REUTERS/Leon Kuegeler
REUTERS/Leon Kuegeler

‘Drhtava olupina srljala u plamen’: Škoti se iživljavaju na Celticu nakon 1-7, trener govori o “testu na kiselinu”

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 02.10.24. | 08:23

Ovo je bilo ogromno poniženje za Celtic, momčad koja je još jednom upala u zamku vjerujući da samo zato što možete igrati slobodni nogomet protiv St Johnstonea u Perthu u subotu znači da možete pokušati učiniti isto protiv Borussije u Dortmundu na utorak

U tmurnoj njemačkoj noći dogodio se trenutak mračne komedije kada je Brendan Rodgers sjeo kako bi procijenio nemilosrdno pometanje koje je upravo naneseno njegovoj momčadi.

"Nismo baš bili u najboljem izdanju", rekao je menadžer nogometaša Celtica nakon potopa koji je preplavio njegove igrače u 2. Kolu LIge prvaka.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Rekao je to bez straha od proturječja. Nakon što je gledao kako njegov tim gubi 7-1 dok je činio toliko pogrešaka da 10-1 ne bi laskalo Borussiji Dortmund, 'ne baš u svom najboljem izdanju' bio je prilično neosporiv stav, piše Tom English za BBC.

Dortmund je iskoristio Celticovu naivnost i pretvorio ih u drhtavu olupinu u roku od pola sata. Bilo je brutalno. Njihov kraj je bio brz i stravičan.

Pogreške koje su preplašeni gosti napravili bile su zapanjujuće. Sam pogled na žuto-crni dres njihovu je mirnoću pretvorio u kašu.

Neki od golova bili su izvanredni završeci akcija, a igrači koji nisu mogli vjerovati svojoj sreći žustro su pogodili vrata.

Julian Brandt nalazio je onoliko prostora koliko je htio u veznom redu i nitko nije mislio da ima smisla poduzeti nešto po tom pitanju. Ali Celtic zapravo nema igrača koji je tako stvoren, razarača, tipa koji može osjetiti opasnost, karaktera koji može - Bože sačuvaj - dati do znanja Brandtu da je tu.

Jednom riječju, Celtic je bio mekan.

Mnogi su golovi imali svoje podrijetlo u igračima koji su gubili osvojene dijelove terena. Daizen Maeda je to učinio; Alastair Johnston je to učinio; Auston Trusty je to uspio. Tri igrača Celtica učinila su to u razmaku od nekoliko sekundi u vodstvu do sedmog gola.

Rodgers je ovo nazvao "testom na kiselinu".

"Za nas, to je želja da našu igru ​​podignemo na višu razinu", rekao je uoči utakmice.

Naravno, nije rekao u kojem smjeru misli kada govori o sljedećoj razini. Gore ili dolje?

Dortmund je možda primijetio Rodgersov borbeni govor o tome kako je momčad bila sjajna (nije mislio na Dortmund) i kako je znao da imaju mentalitet "ozljeđivati ​​suparnike".

Na temelju tjednih kola protiv klubovova s ​​manjim proračunima; slabi dokazi koje su u Celticu odlučili protumačiti kao uvjerljive. Opet.

Ovo je bilo ogromno poniženje za Celtic, momčad koja je još jednom upala u zamku vjerujući da samo zato što možete igrati slobodni nogomet protiv St Johnstonea u Perthu u subotu znači da možete pokušati učiniti isto protiv Borussije u Dortmundu na utorak.

Pragmatizam? Zatvaranje prostora? Ostati u borbi? Držati se čvrsto i kompaktno pred očitim tempom i opasnošću Dortmunda? Ne, ne. Postavili su se kao protiv St Johnstonea, Falkirka, Hibsa i Rangersa.

Osjećali su da se mogu suprotstaviti Dortmundu jer to rade u Škotskoj i protivnici im padaju pred noge. Bili su prilično optimistični u pogledu svoje spremnosti da domaću superiornost prenesu na nemilosrdna polja Europe. Nisu ni blizu.

Sve dok Rodgers ne uvede malo zakašnjelog realizma kada igra peoriv nekih od najboljih u Europi, to će se vjerojatno nastaviti. Keltski brod će pogoditi još jedna granata ako ne promijeni kurs.

Celtic je ponavljač europskih poniženja pod svojim menadžerom. To je drugi poraz od 7-1 u Ligi prvaka koji je doživio u klubu, povrh dosadašnjih 5-0, 6-0 i 7-0.

Većina najvećih batina u Celticovoj europskoj povijesti nosi Rodgersovo ime pored sebe. Bio je briljantan domaći menadžer, ali Europa je bila bolna.

Ponovno smo vidjeli Celticov običaj primanja golova u klasterima. Brzo su primili tri u Dortmundu i utakmica je bila gotova.

Prošle sezone primili su tri puta u 16 minuta u 6-0 porazu od Atletico Madrida i dva u tri minute protiv Lazija u Rimu.

Ovo seže u prošlost. U Europskoj ligi u posljednjoj sezoni Rodgersovog prvog nastupa u sezoni 2018./19., primili su dva u šest minuta od Salzburga, dva u četiri minute od Leipziga i dva u sedam minuta od Valencije.

U ostalim utakmicama Lige prvaka pod Rodgersom, primili su dva u dvije i još dva u šest minuta iste večeri protiv PSG-a. U uzvratu su primili dva u četiri i još dva u šest minuta.

Primili su tri gola u 10 minuta protiv Barcelone 2016. u tom porazu od 7-0.

Ono što im se dogodilo u Dortmundu bio je šok, ali nije trebao biti.

To je samo nastavak teme koja uključuje menadžera koji nije bio u stanju postići čak ni skromni cilj da svoju momčad učini otpornom suočenu s nadmoćnom suparnikom. Prečesto srljaju u plamen.

Kasnije u utorak, Rodgersa su pitali bi li učinio nešto drugačije u postavljanju formacije. "Ne baš", odgovorio je.

Njihova sljedeća utakmica je u gostima kod Atalante, koja je pobijedila moćni Bayer Leverkusen 3-0 u prošlosezonskom finalu Europske lige i koja je svoju kampanju u Ligi prvaka započela remijem 0-0 kod kuće protiv Arsenala.

Na tom je ptu svuda ispisana prijetnja ako Kelti u snu uđu u njega na način na koji se čini da su u snu hodali po Dortmundu.

U preambuli utorka, Rodgers je iznio svoje ciljeve za tu večer. "Ne tražim savršenstvo", rekao je, što je bilo jednako dobro.

Ono što je dobio imalo je dosadnu familijarnost. Ponos prije pada i sve to.

Rekli biste da mora naučiti lekcije o tome kako sastavlja svoju momčad za ove teške zadatke u Europi, ali i te su stvari izrečene u njegovoj prvoj čaroliji.

Povijest se ponavlja na više načina, zaključuje BBC. (G)




Tagovi

CelticBrendan RodgersLiga prvaka

Ostale Vijesti