Srecko Niketic/PIXSELL
Srecko Niketic/PIXSELL

Dobro je da smo danas 'prijatelji': Mladi Englezi su nemilosrdni, ali Hrvate nitko ne smije podcijeniti

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 28.03.23. | 08:05

Hrvatsku U21 reprezentaciju očekuje prijateljski ogled protiv mlade reprezentacije Tri lava (Max Sport 1, 20.45 sati), a mnogim igračima bit će ovo prvi put da osjete 'otočki zrak' i odigraju utakmicu na premijerligaškom stadionu.

Za nešto manje od tri mjeseca počet će EURO U21 u Rumunjskoj i Gruziji. Bišćanovo društvo je u skupini B gdje ih očekuju ogledi s iznimno kvalitetnim reprezentacijama kao što su Španjolska, Rumunjska i Ukrajina, a današnja utakmica protiv Engleske za njih je idealna priprema za sve ono što im slijedi krajem lipnja. Engleze pak očekuju utakmice protiv Nijemca, Izraelaca i Čeha što se 'na prvu' čini jednako teškom grupom poput one u kojoj je Hrvatska pa će tako i njima današnji prijateljski ogled biti od velike koristi.

Utakmica se igra na stadionu Fulhama, ikonskom Craven Cottage, a to neće biti prvi put da spomenutim londonskim stadionom imamo prilike vidjeti crveno-bijele kvadratići. Naime, u sklopu prijateljske utakmice prije 10 godina (6. veljače 2013. godine), Hrvatska A reprezentacija je tamo snage odmjerila protiv Južne Koreje. Pod vodstvom Igora Štimca je Hrvatska upisala 4:0 pobjedu, zabijali su Mandžukić, Srna, Jelavić i Petrić, a tu utakmicu, između ostalog, pamtimo i po tome što je na njoj crveno-bijeli dres nosio Arijan Ademi koji je već u 20. minuti zamijenio Luku Modrića.

Hrvatska U21 reprezentacija okupila se prije devet dana, a prošlog su četvrtka u sklopu prijateljske utakmice u Varaždinu odmjerili snage s Izraelom. Mreže su mirovale u tom ogledu, izbornik Bišćan je priliku dao svim igračima, a jedina dvojica igrača koja su protiv Izraelaca odradila svih 90 minuta su Ivan Smolčić i Jan Jurčec koji je ove subote u razgovoru za Germanijak ispričao kako ga mama nije pustila u Dinamo te da ga je Miro Klose na poljskom pozvao u Altach.

Iako je Hrvatska bila favorit, do pobjede nisu uspjeli doći, a da je bilo određenih problema priznao je i izbornik Bišćan. Ali, zato su tu prijateljske utakmice…

"Nije bilo baš bajno, iskreno. Nismo ni očekivali laganu utkmicu. Baš provjera, tako je i zamišljena, tvrd i čvrst protivnik. Imali smo šansi, imali su i oni, moglo je otići na koju god stranu. Čudno je da je završilo 0:0, vidi se da imamo igrače koji nemaju kontinuitet u klubovima, koji nisu u formi, fali nam svježine, fali nam individualne kvalitete koju smo imali prije. Nadam se da ćemo do Eura biti bolji."

„U svakoj utakmici želiš pobijediti pa tako i u ovoj. To je jedna od najboljih reprezentacija svijeta, to je i prilika da se pokažemo, da vidimo što nas čeka na Euru, da probamo igrati s najboljim reprezentacijama tako da vidimo na kojem smo mjestu", kazao je Ante Tomić.

"Oni imaju dosta igrača koji igraju standardno u svojim klubovima koji su najbolji klubovi svijeta. Bit će nam sigurno teško, to je jedna jako dobra ekipa", istaknuo je pomoćni trener Igora Bišćana u najavi ogleda s Englezima.

Mlada reprezentacija Tri lava je dva dana kasnije, u subotu, 25. ožujka, na stadionu Leicestera s uvjerljivih 4:0 svladala vršnjake iz Francuske. Nije to bila neka 'kombinirana' reprezentacije Francuske, u početnoj postavi bili su igrači poput Badiashile (Chelsea), Simakana (RB Leipzig), Gouirija (Rennes), Konea (B.M'Gladbach), Mesliera (Leeds) te 'izdajnika' Olisea (Crystal Palace) koji, iako rođeni Londončanin, je odlučio igrati za Francusku. No, Olise je ovaj put bio na 'krivoj' strani, Englezi su bili sjajni te su zasluženo pobijedili, a prvo ime utakmice bio je Noni Madueke, siječanjsko pojačanje Chelseaja koji je u igru ušao u 66. minuti pa onda do kraja utakmice upisao pogodak i dvije asistencije.

Izabranici Leeja Carsleyja su igrali u sustavu 4-2-3-1, u vrhu napada je bio omaleni Cameron Archer (Middlesbrough, Championship), stopera je igrao Charlie Cresswell (Milwall, Championship), dok je na golu bio James Trafford (Bolton, posudba iz Man Cityja, League One). Svi ostali starteri protiv Francuske igraju Premier ligu (izuzev Gomesa koji je prvotimac Lillea), TM ih vrednuje na desetke milijuna eura, a njihova ukupna vrijednost iznosi nevjerojatnih 373 milijuna eura. Usporedbe radi, hrvatsku nogometnu reprezentaciju TM cijeni na 363 milijuna eura, a hrvatsku U21 reprezentaciju na 51.25 milijuna eura. Nevjerojatno…

Inače, posljednji put su se U21 reprezentacije Hrvatske i Engleske sastale prije dvije godine. Bilo je to na Euru za mlade, Englezi su slavili rezultatom 2:1, ali je bomba Domagoja Bradarića u 91. minuti Bišćanu i ostatku društva osigurala prolazak u drugu fazu natjecanja.

Iako je Bišćan u posljednjoj utakmici dosta rotirao, danas bi protiv Engleza napad trebali predvoditi Roko Šimić i Dion-Drena Beljo. Vjerojatna je i promjena formacije, ovo je idealna prilika da izbornik vidi kako njegovi izabranici 'dišu' u sustavu s trojicom u posljednjoj liniji, dok će za kreaciju i onaj mali dašak magije biti zadužen Martin Baturina. U svakom slučaju, nekadašnji igrač Liverpoola svojeg 'konja za utrku ima', Englezi su favoriti, ali Hrvatska im sigurno neće ništa tek-tako pokloniti.

Spomenimo za kraj kako je u posljednjih 10 utakmica engleska U21 reprezentacija je upisala osam pobjeda i dva poraza (Slovenija, Gruzija), dok je Bišćanova družina upisala četiri pobjede, tri remija i tri poraza. Utakmica se prenosi na Max Sportu 1, a tekstualni prijenos moći ćete pratiti na Germanijaku.

Očekivani sastavi:

Engleska (4-3-3): 

Hrvatska (5-3-2):



Tagovi

Hrvatska U21Hrvatska nogometna reprezentacijaengleska U-21 nogometna reprezentacijaengleskaprijateljskaPrijateljska utakmica

Ostale Vijesti