Foto: NK Rijeka
Foto: NK Rijeka

Do svidanja, Veldine?

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 09.09.24. | 09:15

Rijeka je ponudu Rusa prihvatila, sada samo treba vidjeti koliko je 21-godišnjem veznjaku 'napeto' preseliti uz obalu rijeke Volge.

Iako se za prijelazni rok voli reći kako je 'gotov' u onom trenutku kad su se zavjese spustile u pet najboljih svjetskih liga, u Rusiji je 'mercato' otvoren do 12. rujna. Iako je ruska Premier liga do prije nekoliko godina bila puno atraktivnija i poželjnija destinacija no danas, u ovom trenutku tamo za kruh zarađuju dvojica Hrvata – Kristijan Bistrović (CSKA Moskva) te Dominik Oroz (KS Samara). Preciznije, čak i malo više, jer u 1. Division (Druga ruska nogometna liga) sada igraju Silvije Begić, Danijel Miškić, Martin Sekulić (svi Ural) te Mario Čurić.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle, kad se sve zbroji i oduzme, ukupno šestorica Hrvata u ovom trenutku žive i rade u Rusiji. Istina je da je liga izgubila na popularnosti te na kvaliteti, ali isto tako smo ovog ljeta mogli vidjeti neke velike ulazne transfere (uglavnom su Rusi dovodili Južnoamerikance, Brazilce i Argentince), baš kao i jedan ogroman izlazni kad je Matvej Safonov iz Krasnodara svoje talente odnio u PSG.

Nadalje, ono što se dodatno ističe kad se rusku Premier ligu stavi pod povećalo je da je to (odjednom) postala liga koja je puno naklonjenija mladim igračima. I stoga se koliko-toliko može shvatiti kako u posljednje vrijeme igrači postaju sve otvoreniji za opciju da tamo nastave svoj nogometni put.

Veldin Hodža ovog je ljeta bio ozbiljna tema razgovora u tri kluba. Od najpoznatijih i nogometno najatraktivnijih svakako se na prvo mjesto treba staviti Bolognu, talijanskog prvoligaša koji je svoje ljude čak na nekoliko utakmica poslao da uživo dođu pogledati mladog hrvatskog veznjaka, ali je njihova ponuda ostala samo usmena. A tako se transferi ne dogovaraju. Potom se pojavila priča s Al Jazirom, klubom koji je nešto ranije potpisao Ramona Miereza i koji je ovog ljeta – između ostalog – doveo Elnenyja te Fekira. Dakle, njima ne nedostaje ni novca, a ni ambicije, ali nakon što su čelnici momčadi iz UAE-a poslali službenu ponudu, a Riječani na nju odgovorili protuponudom, telefon na Rujevici više nije zvonio. I onda se pojavio Rubin iz Kazanja.

OK, nije to više onaj Rubin kao prije 10 i više godina, ali i dalje u svojim redovima imaju nekoliko vrlo kvalitetnih igrača. Danas je prva violina kluba Mirlind Daku, albanski napadač koji je ne tako davno bio član Osijeka, a on je u ovoj početnoj fazi sezone uvjerljivo prvi strijelac i asistent Rubina. Daku je u Rubin stigao prije nešto više od godinu dana za 1.2 milijuna eura, a to se pokazalo kao jako dobra investicija kluba. I zato im za Hodžu nije problem izdvojiti još više!

Mladi reprezentativac Hrvatske, koji ne bi iznenadio ako bi se jednog dana odlučio promijeniti zastavu pod kojom će igrati, je s Rijekom ugovorno vezan još tri godine. Dosad je u dresu svojeg matičnog kluba skupio 93 nastupa u svim natjecanjima, ali na 'klub 100' će ipak još malo pričekati. Rubin je poslao ponudu tešku oko tri milijuna eura, s tim da je Rijeka spremna reći 'da' samo ako ju podebljaju na 3.5 milijuna eura. Budući da mnogi igrači i dalje apriori odbijaju svaku pomisao na potencijalni transfer u Rusiju, na ovakvu priliku, pa čak i ako ih ona košta 500 tisuća eura više od planiranog, Rusi ne smiju propustiti. No, valja još malo pričekati i prvo skočiti, a tek onda reći hop.

Hodži bi tako utakmica (i pogodak) protiv Dinama na Rujevici mogao biti oproštajni od dresa Rijeke. Iako, neće to biti zbogom, već samo doviđenja. Ili, da budemo precizniji, do svidanja...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Veldin HodžaHNK RijekaRijekaRubinRubin KazanjRuska Premier ligaLjetni prijelazni rokLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti