REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Dinamu i Milanu pravdu dijeli ugledni Poljak, jednom je sudio Čačiću u Maksimiru, a po lošemu ga pamti Nenad Bjelica

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 23.10.22. | 12:15

Szymon Marciniak jedan je od najcjenjenijih europskih sudaca, ali bivšem treneru Dinama i Osijeka nije ostao u najboljem sjećanju iz Poljske

Szymon Marciniak, 41-godišnji Poljak, bit će glavni sudac u utakmici Dinama i Milana (utorak, 21 sat) u petom kolu Lige prvaka u Maksimiru. Ugledan sudac, 'fućkao' je u velikim utakmicama, prošle sezone, recimo, u polufijnalu Lige prvaka između Liverpoola i Villarreala. Dinamu dosad nikad nije sudio, odnosno, bio je samo VAR sudac u Trondheimu, u dvoboju protiv Rosenborga kad su Modri odigrali 1:1 i plasirali se u Ligu prvaka. Na klupi Dinama bio je tada Nenad Bjelica, koji Marciniaka ima u lošem sjećanju, još iz poljske Extraklase.

Tada je, naime, u velikom derbiju protiv Legije, koji je tada vodio Romeo Jozak, Bjeličin Lech izgubio 2:1, a Marciniak, koji je tada bio glavni sudac, pred kraj utakmice dosudio je kazneni udarac za Legiju. Lech je izgubi derbi, kasnije i naslov, a Bjelica je tada 'rigao' vatru, zgražajući se kako je Marciniak dosudio taj jedanaesterac te, još više, zašto nije reagirao VAR. Tada je videotehnologija u Poljskoj bila u probnoj fazi, među prvima u Europi, još nisu bile posve jasne sve smjernice VAR-a, a Bjelica je te sezone ispao jedna od žrtava tog eksperimenta. Zapravo je u toj utakmici i u toj sezoni počeo Bjeličin animozitet prema VAR-u, koji nije skrivao niti na klupama Dinama i Osijeka.

Marciniak, dakle, nikad nije sudio Dinamu, ali jest Anti Čačiću i to u Maksimiru. Bio je glavni arbitar u kvalifikacijskoj utakmici Hrvatske i Turske za SP u Rusiji. Susret je završio 1:1, Hrvatska je povela s bijele točke golom Ivana Rakitića, a Turci su izjednačili iz slobodnog udarca, Calhanoglu je bio strijelac. Uz pomoć Perišića kojega je lopta okrznula u živom zidu i prevarila Subašića. Maksimirske tribine su zbog UEFA-ine kazne bile prazne, igralo se bez publike.

Uz Marciniaka u Maksimiru će biti i njegovi pomoćnici Pawel Sokolnicki i Tomasz Listkiewicz, četvrti sudac bit će Tomasz Musial. U VAR sobi će ordinirati Tomasz Kwiatkowski uz AVAR-a Bartosza Frankowskog. (T.N.)

Liga prvaka, 5. kolo

Utorak, 25. listopada

Skupina E

RB Salzburg – Chelsea 18.45

Dinamo – Milan 21.00



Tagovi

GNK DinamoUEFALiga prvakaMilan

Ostale Vijesti