Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Dinamo opet šokantno do spasa! Modri odigrali najbolju partiju jeseni pa tek u nadoknadi došli do remija!

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 05.11.23. | 16:55

Dvije vratnice i nekoliko odličnih obrana vratara Zelenike spriječile su Dinamovo vodstvo u prvom dijelu. A onda se Emreli ukazao u 94. minuti i zabio za 1-1

Kad bismo opisivali boksačkim rječnikom, rekli bismo: Dinamo je udarao suparnika, držao ga u 'kravati' i samo ga je trebao još jednim dodirom nokautirati. No, umjesto toga bio je na korak do nokauta. Spasili su se Modri u Varaždinu, opet u sudačkoj nadoknadi, ovaj put izvukli remi (1-1). Nogomet je opet ispisao jedno od svojih nepisanih pravila; ako puno promašuješ, jedan ćeš primiti. Baš se to dogodilo Modrima, Varaždin je zahvaljujući junaku, vrataru Zeleniki preživio te teške Dinamove udarce, tresle su se vratnice, lopta nije htjela u mrežu. A samo jedna nesmotrenost, dekoncentracija Dinamove obrane bila je dovoljna za kapitulaciju. I kad se činilo da će Dinamo ostati bez bodova, ukazao se Emreli,u 94.minuti i ubačaj odličnog Kaneka sproveo je u mrežu! Ne može bez šoka, bez drame, moramo se naviknuti na takav Dinamo.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ono što smo gledali u prvih 45 minuta varaždinskog dvoboja bilo je najbolje Dinamove poluvrijeme ove sezone! U HNL-u, pogotovo, tek bi se poneko europsko iz srpnja ili kolovoza moglo mjeriti s ovom prezentacijom. Imao je Sergej Jakirović puno upitnika i problema uoči utakmice, Bulat i Ljubičić nisu bili potpuno spremni, otpao je i Perić. Od prve minute zaigrao je Petar Sučić, stoga je Mišić bio pomaknut prema naprijed, a i onu već opjevanu golmansku dvojbu riješio je Dinamov trener u korist Danijela Zagorca. Vratio je popularni Zagi 'jedinicu', bio je pritom i kapetan. Nešto kasnije pokazao je da je Jakirovićeva odluka bila ispravna.

No, do prve Zagorčeve intervencije Dinamo je već mogao uvjerljivo voditi. Čvrsti Modri u sredini, odlučni i progresivni prema naprijed, na krilima sve boljeg, razigranog i hitrog Takura Kaneka. Japanac je donio pobjedu protiv Lokomotive, bio među najboljima u Oriovcu i ako je nešto bilo sigurno prije Varaždina, to je Kaneko u prvih 11. Odmah je pokazao da te dvije utakmice nisu bile bljeskovi i da bi Dinamo u njemu mogao dobiti 'neočekivano' pojačanje. Već u četvrtoj minuti odigrao je dupli pas s Baturinom, došao sam pred Zeleniku i pogodio vratnicu. To je zicer kakav treba zabiti, ali Kaneku se može oprostiti, jer ga taj promašaj nije sputao, naprotiv. Puno je toga išlo preko njega, svaki je potez bio logičan, jednom je prošao 50-ak metara u prodoru, dok ga Varaždinci nisu zaustavili prekršajem. Poput onih brzih japanskih vlakova, Shinkasen iz Saitame bio je neuhvatljiv domaćinima. Ali, ne samo on, mnogi su u Dinamovoj momčadi bili raspoloženi i već u prvih 20 minuta vidjeli smo još i Drmićev udarac pokraj gola, zatim još jedan Kanekov pokušaj i sjajnu obranu Zelenike, potom i vratnicu Theophilea s 20-ak metara. I njemu je dodao Kaneko.

Dinamov je pogodak visio u zraku, činilo se će Jakirovićeva momčad kroz Varaždin protutnjati lakše i uvjerljivije od svih očekivanja, domaćini su teško dolazili do prilike za udarac. Ali, u 21.minuti zamalo su iskoristili kratkotrajnu konfuziju gostujuće obrane, Elezi je odapeo s 22-23 metra, Zagorac je majstorski obranio loptu iz rašlji. Na odbijancu je bio Drožđek, pucao je iskosa, ali Zagorac je i to zaustavio. Ipak, bio je to tek varaždinska iskra u Dinamovu plamenu, Modri su nastavili tamo gdje su stali prije te šanse i samo nesreća i odlični Zelenika 'krivi' su što na poluvremenu nisu vodili. Gotovo je sve štimalo u Dinamovoj igri, do odmora je veliku šansu imao Vidović - Zelenika je obranio! Potom je Kaneko lucidno proigrao Mišića, zaustavio je Zelenika i njegov udarac s nekoliko metara. Dvaput je izdaleka pokušao Mišić, oba puta pogodio Germanijakovu Škodu na parkiralištu iza gola. Jednom tome nije daleko bio niti Vidović. Sijevalo je oko gola Varaždinaca, ali preživjeli su raspucani Dinamo.

Ne znamo je li se po glavama Dinamovih igrača i trenera rojila misao da bi svi ti promašaji mogli biti kažnjeni, ali čak i da jest, malo je toga ukazivalo da bi Dinamo mogao u Varaždinu ući u bilokakve probleme. Bez obzira što smo se već nagledali takvih utakmica ove sezone, ovaj put se činilo da im pobjeda ne može izmaknuti i da će Varaždinci. kad-tad, kapitulirati. Domaći trener Kovačević ostavio je u svlačionici Boršića i na Kaneka postavio Bručića, ali nije to trebalo biti presudno. Jer, Dinamo je nastavio napadati, tražiti prvi pogodak. A onda... Jedna čista, izgubljena lopta Vidovića, Varaždinci su krenuli u kontru, Vukčević ubacio pred vrata. Boško Šutalo i Ristovski bili su na Drožđeku, ali lopta je završila iza Zagorca. Strijelac Drožđek ili autogol nekoga od dvojice braniča, izglednije, Šutala? Sasvim svejedno, Varaždin, koji je bio na konopcima i čekao završni nokaut, imao je prednost. Nevjerojatne su šprance po kojima Dinamo ove sezone prima pogotke i kako jefitno prosipa dominaciju i prednost na travnjaku. I, opet je u toj priči Boško Šutalo... Ako je ikad Dinamo bio uvjerljiv i izgledao kao prvak, aktualni ili budući, bilo je to u tih 50-ak minuta, ali, ni to nije bilo dovoljno za rutinski trijumf.

Povukao je Jakirović poteze, ubacio rovite Ademija i Bulata, prebacio Vidovića u špicu. No, zamalo je Varaždin povisio vodstvo. Još jedan ubačaj zdesna, Elezi je pucao glavom, opet Zagorac sjajno reagirao! Rotirao je Jakirović i dalje, izvadio Vidovića, gurno naprijed Emrelija, ubacio Špikića... Dinamo je i dalje napadao, tražio put do Zelenikine mreže, bila je to još uvijek ponajbolja Dinamova partija ove jeseni. Imao je u 86.minuti priliku Emreli, već je svladao Zeleniku, ali je lopta bila prespora i netko od Varaždinovih braniča izbacio ju je u igralište s gol-crte. Završnica slična onoj protiv Lokomotive, no, ovaj put s drugačijim ishodom. Dinamo je u četvrtoj minuti nadoknade došao do remija, Emreli je glavom zabio. Ipak, zasluženo!

Varaždin – Dinamo 1-1

Varaždin. Stadion: Varteks. Gledatelja: 5.190.

Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo). Pomoćnici: Goran Pataki (Đakovo) i Nikola Kečkiš (Virovitica). VAR: Marin Vidulin (Kanfanar). AVAR: Vedran Đurak (Sv.Ivan Zelina).

VARAŽDIN: Zelenika – Vukčević, Pellumbi, Jelinić, Boršić (od 46. Bručić) – Mitrovski (od 90.Lamine Ba), Pilj (od 74. Belcar), Postonjski, Elezi (od 80. Mištrafović) – Šego, Drožđek (od 80.Škaričić). Trener: Mario Kovačević.

DINAMO: Zagorac – Ristovski, Šutalo (od 75.Emreli), Theophile, Perković – Sučić (od 59.Ademi) – Kaneko, Mišić, Baturina, Vidović (od 75.Špikić) – Drmić (od 59.Bulat). Trener: Sergej Jakirović.

Strijelci: 1-0 Drožđek (53., Vukčević), 1-1 Emreli (90+4., Kaneko)

Žuti kartoni: Vukčević, Pilj, Mitrovski (Varaždin); Theophile, Kaneko (Dinamo).

Crveni kartoni: -



Tagovi

GNK DinamoNK VaraždinHNL

Ostale Vijesti