Zvonimir Barišin/PIXSELL
Zvonimir Barišin/PIXSELL

Derbi koji je pao u sjenu zbog poljudskih zbivanja

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 12.09.24. | 08:01

Kriza trese Hajduk koji čeka imenovanje novog sportskog direktora

Otkaz sportskom direktoru Nikoli Kaliniću u tjednu kada se igra Derbi Dinamo – Hajduk u Maksimiru (petak 20 sati, MAXSport 1), bio je sve ne samo dobar tajming predsjednika Ivana Bilića.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Fokus nije na utakmici nego na zbivanjima unutar klupskih prostorija, jer Kalinić je optužio Bilića da je samo pijun Nadzornog odbora kojim vlada Aljoša Pavelin i prema riječima bivšeg sportskog direktora iz sjene vodi klub.

Naravno, nije se nakon Kalinićeva istupa u splitskom hotelu Ambasador dugo čekalo na reakciju službenog Hajduka, pa je tako na Poljudu sve to demantirao Bilić koji je kazao da je bio nezadovoljan njegovim radom.

Teške riječi su pale, jer Kalinić je prozvao model upravljanja Hajdukom, nazvao neke ljude uhljebima koji jedni drugima čuvaju mjesto u klubu. Osim toga naglasio je i da mu je predsjednik rekao da su najveći problemi u svlačionici Lovre Kalinić i Marko Livaja te da se želi riješiti nekih starijih igrača.

Sve je to Bilić u svom istupu demantirao, a Kaliniću je otkaz bio 'spakiran' i ranije. Sada, kako Bilić tvrdi, imaju novog sportskog direktora sa 20 godina iskustva koji će uskoro potpisati ugovor i biti predstavljen.

Velika je kriza u klubu, a očito i financijska, kada je, kako Kalinić kaže, morao tražiti sponzore za dovođenje igrača, nije smio miješati u rad Akademije i kadroviranja.

Stoji i činjenica da su igrači krivo dovođeni, jer napadač koji je trebao stići kako bi Marko Livaja igrao desetku, nije došao. Umjesto toga se spekuliralo o imenima Tome Bašića i Lindona Selahija, kao da nije konkurencija u veznom redu, a za napadača se nije imalo.

Hoće li ovaj utakmica teškim riječima donijeti što novoga Hajduku, neku novu smjenu, odlazak ili slično, valja tek vidjeti.

Po predsjednikovim riječima status trenera Gennara Gattusa nije upitan, njega neće moći dirati ni novi sportski direktor kada dođe što će opet donijeti situaciju da radi s ljudima koje nije birao, jer bi otkaz Talijanu skupo stajao Bijele.

Ispali su u Europi što je moglo popraviti financijsko stanje, nije prodan Rokas Pukštas, premda Kalinić kaže da je mogao za sedam milijuna eura.

Koliko će odjeknuti Kalinićeve riječi o transfer listi, za koju Bilić kaže da je nije on sastavljao, kako će reagirati spomenuti igrači, vidjet će se u Derbiju. Ukoliko Gattuso smogne snage motivirati igrače protiv suparnika koji je objektivno bolji i igra na domaćem terenu, te ostvari pozitivan rezultat, fokus će se onda opet prebaciti na nogomet, premda nakon ovog Kalinićeva istupa više ništa neće biti kao prije.

Nije dobro kada se govori o stvarima koje nemaju veze s terenom te se počne preispitivati način upravljanja i pozivati na odgovornost Grada kao vlasnika koji bi se trebao umiješati, ali dok struka ne bude vladala, neće biti dobro.

Novi sportski direktor, bio on domaći, Talijan ili Nijemac, neće imati puno manevarskog prostora, jer ne smije dirati trener, nego će s njim morati krojiti politiku, a do prijelaznog roka neće puno toga moći napraviti.Može se samo nadati, da će Hajduk zadržati korak, biti pri vrhu, jer jedino mjerilo su rezultati kojih u smislu titule prvaka nema već dvadesetu godinu.



Tagovi

HajdukIvan BilićNikola KalinićAljoša PavelinNadzorni odbor HajdukaGNK DinamoDerbiGennaro GattusoHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti