Daniel Bartel-USA TODAY Sports Darren Yamashita-USA TODAY Sports
Daniel Bartel-USA TODAY Sports Darren Yamashita-USA TODAY Sports

Dekada vrijedna čekanja: Od najvećih uspjeha do velikog povratka

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 15.07.24. | 10:39

Rodriguez će se ovog tjedna vratiti u svoj klub Sao Paulo, a vjerojatno će nakon ovako briljantnog turnira imati dosta ponuda i od drugih klubova

Spušten je zastor na Wimbledon, Europsko prvenstvo, ali i na Copa Americu 2024. Argentina je u finalu u Miamiju u produžecima pobijedila Kolumbiju, Messi je bio u suzama, navijači su izazvali nerede probijanjem ograda stadiona i tim sekvencama završen je glavni dio trotjedne nogometne zabave preko oceana.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

U posebnom izdanju turnira na kojem je sudjelovalo 10 predstavnika CONMEBOL-a koji su igrali uz šest gostiju iz CONCACAF-a, uključujući SAD, bilo je golova za pamćenje i pojedinačnih nastupa za uživanje pa su neki igrači zaslužili i niz pojedinačnih nagrada. Ona za najboljeg igrača turnira, ujedno i najveća među individualnim nagradama. Unatoč dugoj povijesti Copa Americe, nagrada MVP-a zapravo postoji tek od 1987. Prije toga, nagrada se neslužbeno dodjeljivala nekom istaknutom igraču.

Ove godine dobio ju je 'otpisani' James Rodriguez, kapetan Kolumbije. Iskusni 33-godišnjak je na turniru oživio karijeru iako će mu nakon poraza ostati u gorkom sjećanju, a uz to je, poput Messija, bio prisiljen napustiti finale zbog ozljede. Rodriguez je postavio rekord Copa Americe sa šest asistencija tijekom turnira, a usput je postigao i jedan gol. Trijumfalno je vodio Los Cafeteros tijekom cijelog turnira.

Podsjetimo, Rodriguez nije bio na popisu Copa Americe 2021. nakon što ga je loša forma pogodila na klupskoj razini. Los Cafeteros su zatim propustili Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022., a Rodriguez se na ovom turniru djelomično 'osvetio'. Ovo je Rodriguezov povratak nakon desetljeća. Te 2014. predstavljen je kao veliko pojačanje Real Madrida, a iskazao se i na reprezentativnoj razini. Podigao je trofej Zlatne kopačke na kraju Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine. Na tom je turniru također dobio priznanje za postizanje najboljeg pogotka Svjetskog prvenstva, zahvaljujući njegovom fantastičnom udarcu iz voleja protiv Urugvaja. Te 2014. osvojio je nagradu Puskas za najbolji gol godine, a 2015. bio je nominiran za Ballon d'Or.

Rodriguez će se ovog tjedna vratiti u svoj klub Sao Paulo, a vjerojatno će nakon ovako briljantnog turnira imati dosta ponuda i od drugih klubova.

Rodriguez je započeo svoju karijeru u Envigadu prije nego što je ostavio trag u Banfieldu u Argentini. Odlaskom u Europu nosio je dresove velikana kao što su Real Madrid, Bayern München i Porto, među ostalim europskim divovima. U dosadašnjoj karijeri je skupio ukupno 25 naslova. Tijekom svog vremena u Real Madridu odigrao je ukupno 125 utakmica, dao je ključni doprinos u nekoliko ključnih utakmica i postigao 37 golova. Najistaknutija postignuća njegova vremena u Real Madridu uključuju dva osvajanja Lige prvaka, kao i osiguranje dva naslova FIFA Svjetskog klupskog prvenstva i dva UEFA Superkupa. Tijekom svog vremena s Bayern Münchenom, James je dva puta osvojio Bundesligu i dva puta DFB Superkup.

Nabrojali smo samo neka njegova postignuća u bogatoj karijeri za koju su neki mislili da je u zalasku, ali ispostavilo se da je posljednje desetljeće za njega bilo samo priprema novog velikog povratka.

Što se drugih individualnih nagrada tiče, Zlatna kopačka je Lautaro Martinez s pet golova uključujući i pobjednički u utakmici za naslov. Zlatnom rukavicom za najboljeg vratara turnira nagrađen je Emiliano Martinez.

(eg)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Copa AmericaJames RodriguezCopa America 2024MVPnajbolji golovinajbolji sportašiZlatna kopačkaEmiliano MartinezLautaro Martinez

Ostale Vijesti