Damir Spehar/PIXSELL
Damir Spehar/PIXSELL

David Žabec za Germanijak: “Cijeli Bjelovar živi za ovu utakmicu, protiv Vukovara nas očekuje ludnica”

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 12.06.22. | 08:03

U nedjelju, s početkom u 17.30 na Gradskom stadionu u Bjelovaru igra se finale Kvalifikacija za popunu Prve nogometne lige, odnosno drugog ranga hrvatskog nogometa u sezoni 2022./23. Domaćin je viceprvak 3.HNL Središte Mladost iz Ždralova, a u goste im stiže prvak 3.HNL Istok, Vukovar 1991. Pred finale, koje se s nestrpljenjem iščekuje u Bjelovaru i okolici, porazgovarali smo s ponajboljim igračem domaćeg sastava koji je zabio gol Grobničanu u četvrtfinalu kvalifikacija, a onda i jedini pogodak na utakmici polufinala protiv favoriziranog Zagorca, Davidom Žabecom.

U sjeni nikad uzbudljivije sezone 1.HNL, zatim borbe za ulazak u najviši rang, a sada je u fokusu i reprezentacija, stigli smo i do finala posljednjeg izdanja 3.HNL u dosadašnjem formatu. Naime, od iduće sezone 1.HNL zvat će se Hrvatska nogometna liga, jedinstveni drugi rang Prva nogometna liga, jedinstveni treći rang Druga nogometna liga, a četvrti Treća nogometna liga uz, dakako, mogućnost da svaki od pojedinih stupnjeva kao svojevrsni ‘prefiks’ dobije i ime sponzora.

Dosadašnji format trećih liga, koji se sastojao od pet regionalnih liga, odlazi u povijest. Barem kada govorimo o trećem rangu hrvatskog nogometa (naime, 3.NL će također imati pet liga, ali će od iduće sezone to biti četvrti rang hrvatskog nogometa). A ova, posljednja sezona trećeg ranga u takvom formatu bila je prilično interesantna. Do samoga kraja natjecanja u pet spomenutih trećih liga, samo smo u 3.HNL Središte nekoliko kola prije kraja znali putnika u kvalifikacije za 2.HNL. Krapinski Zagorec suvereno je promarširao svojom ligom i osvojio je s 10 bodova prednosti ispred Dugog Sela.

U ostalim ligama praktički se do posljednjeg kola nije znalo tko će igrati spomenute kvalifikacije. Ligu Zapad osvojila je Crikvenica, ali nije zatražila licencu za 1.NL (a nije dobila niti licencu za 2.NL), te je u kvalifikacije ušao drugoplasirani Grobničan (bod manje od Crikvenice) koji je tek iz drugog pokušaja dobio licencu za 1.NL. Na Jugu je situacija bila slična. Samo su Split i Hrvace zatražili licence za 2.HNL (1.NL), prvo im je odbijena, no Hrvace su također izvolijevale licencu te su kao drugoplasirana momčad 3.HNL Jug (i istim brojem bodova, boljim međusobnim omjerom, ali lošijom gol-razlikom od Hrvatskog viteza iz Posedarja) izborili doigravanje budući da prvak Jadran Luka Ploče nije zatražio licencu za igranje višeg ranga. 

Na Istoku je Vukovar 1991 u fotofinišu preskočio Zrinski iz Jurjevca (pobijedio je u direktnoj utakmici u posljednjem kolu prvenstva) i izborio dodatne kvalifikacije s četiri boda prednosti, a predstavnik Sjevera je drugoplasirana Mladost iz Ždralova (prvak Sveti Martin na Muri nije zatražio licencu za 1.NL) koja svoje domaće utakmice igra na nedavno uređenom stadionu Brdu u Ždralovima, ali kvalifikacije za 1.NL igra na većem Gradskom stadionu u Bjelovaru.

I upravo su potonja dva kluba izborila finale Kvalifikacija za popunu 1.NL, te će pobjednik međusobnog dvoboja, koji se igra u nedjelju u Bjelovaru (17.30) iduće sezone zaigrati jedinstvenu Prvu nogometnu ligu te će se pridružiti: Hrvatskom dragovoljcu, Rudešu, Interu, Jarunu, Kustošiji, Cibaliji, Solinu, Dugopolju, Orijentu 1919, BSK-u iz Bijelog Brda i Dubravi Tim Kabel

Poraženi će igrati jedinstvenu 2.NL zajedno sa Sesvetama, Opatijom, Croatijom iz Zmijavaca, Osijekom II (momčadi ispale iz 2.HNL), Hrvacima, Grobničanom, Jadranom iz Poreča (prvak 3.HNL Zapad Crikvenica nije dobila licencu za 2.NL), Zagorcem, Zrinskim iz Jurjevca, Jadranom iz Luke Ploče, Dugim Selom i Bjelovarom (Bjelovar je u 2.NL ušao kao trećeplasirana momčad 3.HNL Sjever budući da prvak Polet iz Svetog Martina nije dobio licencu za istu).

U jedinstvenu 2.NL (treća liga) ući će i četvrta momčad 3.HNL Sjever (Radnik iz Križevaca) odnosno treća momčad 3.HNL Istok (Belišće), ovisno o tome tko slavi u nedjeljnoj utakmici. Preneseno, ako u 1.NL uđe Mladost, u 2.NL će Radnik iz Križevaca, a ako pobijedi Vukovar 1991, u 2.NL će Belišće.

Prema tome, nedjeljni dvoboj ne ovisi samo o sudbini Mladosti i Vukovara već i o dva regionalna kluba koji će sada morati zdušno navijati za svoje ‘rivale’. Eh, što ti je nogomet. I sudbina…

MEDIJI SU NAS PODCJENJIVALI, ŠANSE U FINALU SU 50:50

Mladost je svoj kvalifikacijski put započela u četvrtfinalu, kada je s 2:1 nadvisila Grobničan, a onda je u polufinalu s minimalnih 1:0 pao i favorizirani Zagorac iz Krapine. Jedini pogodak na utakmici zabio je ponajbolji igrač Mladosti David Žabec, inače bivši mladi reprezentativac i junior Dinama te član nekoliko hrvatskih (Dugo Selo, Novigrad, Lučko), ali i inozemnih klubova (njemački SGV Freiberg i talijanski Santarcangelo).

“Iza nas je bila dosta teška utakmica, ali smo na kraju zasluženo pobijedili. Prije utakmice davalo nam se malo šansi, mediji su nas podcijenili. Tako da nam je dosta značila ta pobjeda. Htjeli smo pokazati da smo kvalitetna ekipa, da zaslužujemo ući u finale i borimo za tu Prvu nogometnu ligu. Hvala Bogu, uspjeli smo. Cijela momčad je odigrala odlično. Velika je to pobjeda za nas”, rekao nam je u razgovoru za Germanijak David Žabec.

Nakon domaćinstva u četvrtfinalu i polufinalu, ždrijeb je odlučio da Mladost bude domaćin i u finalu. U goste stiže Vukovar 1991. koji je na krilima ‘ikonskog’ bivšeg napadača Osijeka, Splita i nekoliko poljskih prvoligaša Josipa Barišića te zanimljivog Kolumbijca Robina Rodrigueza u polufinalu s 2:0 slavio na neugodnom gostovanju u Hrvacama.

“Vukovar je sigurno jedna od najkvalitetnijih ekipa iz svih trećih liga. Bit će nam teško. Rekao bih da su šanse 50:50. No, dat ćemo sve od sebe. Igramo pred svojom publikom, našim navijačima i sve ćemo napraviti da izborimo plasman u Prvu ligu”.

Posljednjih dana u Bjelovaru i okolici vlada veliko iščekivanje…

“Od početka kvalifikacija cijeli Bjelovar živi za ove kvalifikacije. Doslovno jedina tema u gradu je nogomet. Karte su već sada krenule u prodaju. Već sada smo svjesni da nas u nedjelju očekuje ludilo, pravi spektakl. Praznik nogometa, kako se to zna reći”.

Damir Spehar/PIXSELLDamir Spehar/PIXSELL

Žabec, koji na terenu može pokriti više pozicija, od sredine do napada, je u Mladost stigao prošlog ljeta iz zagrebačkog Lučkog. Dobre igre u dresu bjelovarske momčadi stavile su ga na metu brojnih domaćih klubova. Je li prerano pričati o planovima za iduću sezonu?

“U ovom trenutku ne mogu pričati o planovima jer, svakako, dosta toga ovisi o rezultatu nedjeljne utakmice. Neke ponude imam, ali fokusiran sam samo na utakmicu u nedjelju. Neka ona prođe pozitivno po nas, pa ćemo onda razmišljati o nastavku planova”, rekao nam je za kraj Žabec.  

 


Tagovi

Vukovar '91Mladost ŽdraloviPrva nogometna ligaDruga nogometna liga

Ostale Vijesti