Germania
Germania

Danas počinje HNL: Dinamo najveći favorit, Rijeka, Hajduk i Osijek ne skrivaju karte, ostalima prijeti borba za ostanak

Vrijeme Čitanja: 12min | pet. 02.08.24. | 08:53

Večeras u 21 sat počinje nova sezona HNL-a.

Dvobojem između Dinama i Istre 1961 u Maksimiru (21 sat) počinje 34. sezona Hrvatske nogometne lige. U subotu je na rasporedu dvoboj između Gorice i Varaždina, a u nedjelju sudionici europskih kvalifikacija dočekuju Lokomotivu (Rijeka), Slaven Belupo (Hajduk) i Šibenik (Osijek).

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

S obzirom na to da prijelazni rok u Hrvatskoj traje do 5. rujna, dakle još 34 dana, hrvatski klubovi će kraj prijelaznog roka dočekati u drukčijem ruhu od trenutnog. U vjerojatno svim klubovima bit će još odlazaka, ali i dolazaka, posebno u klubovima iz 'donjeg doma' HNL-a koji čekaju kraj prijelaznog roka i igrače koji do tada nisu riješili svoju sudbinu.

U nastavku teksta donosimo kratki pregled dosadašnjeg prijelaznog roka hrvatskih prvoligaša, odnosno, u kakvom stanju dočekuju početak nove sezone.

DINAMO

Dinamo je prošle sezone osvojio 25. naslov prvaka Hrvatske i 35. ukupno. Purgeri i predstojeće prvenstvo dočekuju kao najveći favorit za naslov. Osim što u sezonu ulaze kao aktualni prvak i nominalno najbolja momčad lige, Dinamo je odradio najduže pripreme od kako je HNL-a, atmosfera oko kluba je na najvišoj razini od 2006., a Plavi su k tome za sada odradili solidan prijelazni rok koji će, ako u klubu ostanu Bruno Petković i Martin Baturina, i stigne pojačanje na poziciji desnog krila, biti još i bolji! Sve osim obrane naslova i iskoraka u Europi za Plave bi predstavljalo slabiju sezonu. Kup je uvijek lijepo osvojiti, ali prvenstvo i Europa Dinamu su prioritet. Naravno, cilj Dinamove uprave biti će i razvijanje članskog segmenta kluba. Prema trenutnoj atmosferi, Dinamo bi iduće sezone mogao imati rekordnu posjetu na svojim utakmicama, posebno ako taj rast poprati rezultat.

Slavko MidzorSlavko Midzor

Najzvučnije novo-staro ime u Dinamovoj svlačionici je Marko Pjaca, hrvatski A reprezentativac koji je za 1.5 milijuna eura stigao iz viceprvaka Rijeke. Plavi su još platili odštetu za Nikolu Čavlinu (750 tisuća eura) kojeg su odmah proslijedili na posudbu u Osijek, a Jakirović je pojačao obrambeni segment momčadi sa stoperima Samyjem Mmaeeom iz Ferencvarosa, Raulom Torrenteom iz Granade te rezervnim vratarom Ivanom Filipovićem.

Uz ostanak Baturine i Petkovića, Dinamu će veliki plus predstavljati potpuni oporavak Marka Roga, Luke Stojkovića i Lukasa Kačavende koji je nakon jednogodišnje posudbe službeno postao igrač Dinama.

U Maksimiru je bilo i odlazaka. Dinamo nije otkupio ugovore Gabriela Vidovića i Takura Kaneka, Boško Šutalo i Marko Bulat prešli su u Standard, Marko Soldo u Osijek, Ivan Šaranić u Al Bateah, klub je napustio i Josip Drmić kao i brojni mladi igrači koji su otišli u druge sredine na posudbe.

Mogući sastav Dinama na početku sezone:

Nevistić - Ristovski, Mmaee, Theophile-Catherine, Pierre-Gabriele - Mišić, Sučić - Pjaca, Baturina, Hoxha - Petković

RIJEKA

Rijeka je prošle sezone ostala na korak do duple krune, a na kraju je, kao viceprvak i finalist Kupa, osigurala europski put iz 'drugog ranga' odnosno Europske lige. Iako se krajem prošle sezone špekuliralo da bi Željko Sopić mogao napustiti Rujevicu, osebujni zagrebački trener i dalje drži kormilo momčadi s Kvarnera te u idućoj sezoni želi, najmanje, ponoviti prošlosezonski učinak, a možda i napraviti dodatni iskorak kako u domaćim natjecanjima, tako i u europskim. Dojam je da Rijekina momčad još nije definirana do kraja. Moglo bi biti ponekih odlazaka, a sigurno će biti i dolazaka. Konačnu snagu Rijeke znat ćemo nakon odrađenih kvalifikacija. Za početak, Sopiću bi napadački potencijal u svojim redovima (Ivanović, Obregon, Pašalić, Janković, Fruk, Rukavina, Djouahra, Petrovič) trebao biti dovoljan da osigura barem europsku jesen. Corvinul je izbačen. Potreban mu je još prolaz za osiguravanje Konferencijske lige.

Goran Kovacic/PIXSELLGoran Kovacic/PIXSELL

Sopić, za sada, sezonu otvara sa naizgled slabijom momčadi nego prošle sezone. Klub su napustila dva A reprezentativca, Nediljko Labrović je za 2.5 milijuna eura pojačao Augsburg, a Marko Pjaca za 1.5 milijuna Dinamo. Na Rujevici više ne stanuju niti dva iskusna stopera, Matej Mitrović prešao je u katarski Al Ahli (kao slobodni igrač), a Anton Krešić u rumunjski Cluj za odštetu od 400 tisuća eura. Dio momčadi više nisu Mirko Marić (vratio se s posudbe u Monzu), desni bek Danilo Veiga, napadač Momo Yansane te veznjak Damjan Pavlović.

Konkurenciju na vratarskoj poziciji pojačao je Josip Posavec, Gabriel Rukavina stigao je iz Dinama na lijevo krilo, a odlaske iz obrane trebao bi nadomjestiti iskusni Ante Majstorović koji je stigao iz Istre 1961.

Vidjet ćemo kakvu će ulogu u momčadi imati povratnici s posudbe Nais Djouahra, Marco Đuričin i Mateo Pavlović, ali i hoće li doći do novih odlazaka. Marca Pašalića vabi Dinamo, Veldin Hodža mogao bi na Bliski istok, a imena Tonija Fruka, Nike Jankovića i Lindona Selahija zapisana su u bilježnicama brojnih svjetskih skauta.

Mogući sastav Rijeke na početku sezone:

Zlomislić - Smolčić, Galešić, Radeljić, Goda - Hodža, Selahi, Fruk - Pašalić, Ivanović, Janković

HAJDUK

Nakon što su Bijeli na proljeće 2024. ispustili znatnu bodovnu prednost stečenu na jesen 2023., a potom i ispali iz Kupa od Dinama, velika euforija u gradu podno Marijana preko noći se pretvorila u veliku depresiju, koja je rezultirala odlaskom trenera Mislava Karoglana, predsjednika Lukše Jakobušića i sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa. No, Splićanima ne treba puno baruta da se euforija ponovno rasplamsa. Kako i ne bi, kada je Hajduk, za sada, zadržao svoja dva najveća kapitalca Ivana Perišića i Marka Livaju, zatim je angažirao zvučnog trenera Gennara Gattusa, a onda u bombastičnom transferu doveo još jednog srebrnog Vatrenog, Ivana Rakitića. Hajduk je i ove sezone složio momčad s kojom mora napasti naslov prvaka. Hoće li im ta zvijezdana imena biti dovoljna? Konkurencija je jaka, posebno Dinamo, no Bijeli pred prvenstvo ne skrivaju karte, već hoće napasti naslov i ostvariti iskorak u Europi.

Ivo Cagalj/PIXSELLIvo Cagalj/PIXSELL

Trenutnu nešto blkažu euforiju dodatno je pojačala perspektiva mladog wunderkinda Brune Durdova, koji je priključen prvoj momčadi, kao i oporavak Filipa Melnjaka te skori povratak Mihaela Žapera. Bijeli su odštetu platili za samo jednog igrača, krilnog napadača Aboueliea Sanyanga Bambe kojeg tek trebamo vidjeti na dijelu.

No, da bi ta euforija mogla biti varljiva potvrđuju brojni odlasci. Nikola Kalinić postao je sportski direktor i krenuo u stvaranje zvučne momčadi. Na Poljudu više ne stanuju Josip Brekalo, Laszlo Kleinheisler, Vadis Odjidja Ofoe, Ferro, a na izlaznim vratima je i projekt kluba Rokas Pukštas, kojeg Bijeli žele prodati kako bi sakupili novac za nova pojačanja koja su potrebna Gennaru Gattusu za kompletiranje momčadi. Hoće li jedno od tih preostalih pojačanja biti još jedan kapitalac, Edin Džeko, ostaje za vidjeti...

Mogući sastav Hajduka na početku sezone:

Lučić - Moufi, Šarlija, Uremović, Diallo - Krovinović, Rakitić - Bamba, Pukštas, Perišić - Livaja

OSIJEK

Nakon što su se udomaćili i naviknuli na novi dom, najmoderniji u hrvatskom nogometu, Bijelo-plavi žele napraviti i rezultatski iskorak. Kvalitativni pad Rijeke i nepredvidljivost Hajduka otvara priliku Osječana da krenu u borbu za drugo mjesto, a, tko zna, ako Dinamo ponovo odigra toplo-hladno kao i prošle sezone, Bijelo-plavi bi mogli postati ovosezonska 'Rijeka'. Talijanov ključni zadatak bit će 'uglazbiti' napad Matković - Mierez. Kada bi Matković nastavio s proljetnom formom, još i napredovao, Osijek bi imao napad uz bok Dinamu, Rijeci i Hajduku. Vezna linija se čini prilično čvrsta, a obrana se više-manje dobro poznaje. No, Osijekov najveći problem bit će širina kadra. Ozlijeda Miereza Bijelo-plavima znači puno više nego Dinamu i Hajduku ozljede Petkovića i Livaje. Iako su za sada odradili dobar posao na tržištu, od Osijeka se može očekivati dodatna transferna aktivnost, ali primarni zadatak bit će im zadržati Miereza što duže, kojeg već neko vrijeme vabi Dinamo, a idućeg ljeta ističe mu ugovor.

Davor Javorovic/PIXSELLDavor Javorovic/PIXSELL

Na klupu Osijeka je umjesto Zorana Zekića sjeo talijanski stručnjak Federico Coppitelli koji je u suradnji sa sportskim direktorom Joseom Botom doveo dosta zanimljiva pojačanja. Iz Dinama su stigli Nikola Čavlina i Marko Soldo, Luka Jelenić je Barokni grad zamijenio Gradom na Dravi, a ofenzivni segment momčadi pojačali su napadač Kemal Ademi, Ciruenio Kewel i veznjak Pedro Lima koji je stigao na posudbu iz Palmeirasa.

Osječane su napustili braniči Slavko Bralić, Stefanos Evangelou, Šime Gržan i Oleksandr Drambajev, a s posudbe su se u svoje sredine vratili Enis Cokaj (PAO) i Ladislav Almasi (Banik Ostrava).

Ipak, najveći strateški cilj Bijelo-plavih do kraja prijelaznog roka bit će zadržavanje dva zvjezdana napadača, Ramona 'El Tora' Miereza te mladog supertalenta Antona Matkovića.

Mogući sastav Osijeka na početku sezone:

Čavlina - Jelenić, Mrktčjan, Duarte - Guedes, Pušić, Nejašmić, Soldo, Jurišić - Matković, Mierez

LOKOMOTIVA

Klub sa zagrebačke Kajzerice i ovog je ljeta doživio najveći egzodus svojih igrača, a pred Silvijom 'Sizifom' Čabrajom nova je ponavljajuća sezona u kojoj mora 'iz ničega' složiti konkurentnu momčad. Lokomotiva je odradila dosta dobre pripreme, ali fali joj širine u momčadi. Čabraja se nada kako više neće biti odlazaka. No, dolazaka bi trebalo biti, posebno krajem prijelaznog roka.

Sanjin Strukic/PIXSELLSanjin Strukic/PIXSELL

U odnosu na prošlu sezonu, u kojoj je Lokomotiva završila peta i stigla je do polufinala Kupa, Kajzericu je napustilo čak šest prvotimaca – Nikola Čavlina vratio se u Dinamo, pa je odmah proslijeđen Osijeku na posudbu. Karlo Bartolec i Branimir Kalaica prešli su u Astanu, Martin Šotiček otišao je za tri milijuna eura u Basel, a klub su, za sada nepoznati iznos, napustili pouzdani veznjaci Vladan Bubanja i kapetan Mateo Marić. U momčadi više nema niti Lirima Kastratija koji se vratio s posudbe u Fehervar.

Na Kajzericu se, pak, vratio Moreno Živković na posudbu iz Dinama, a najzvučnije pojačanje je bivši australski reprezentativac Fran Karačić koji je već nosio dres Lokomotive. Iz Hajduka su na Poljud stigla dva mlada igrača, napadač Filip Ćuić i Ivan Krolo, a obranu je pojačao iskusniji Ilija Mašić iz Širokog Brijega.

No, Čabraja će do kraja prijelaznog roka svakako morati dobiti pokoje pojačanje i, po mogućnosti, nadati se da mu još pokoji kapitalac ne napusti klub poput, recimo, Roberta Mudražije ili Silvija Goričana.

Mogući sastav Lokomotive na početku sezone:

Šubarić - Karačić, Živković, Mersinaj, Leovac - Smakaj, Baždarić - Žilinski, Mudražija, Goričan - Čop

VARAŽDIN

Iako su Varaždinci izgubili u posljednja dva prvenstvena kola, uspjeli su zadržati šesto mjesto, odnosno neslužbenu titulu 'prvaka donjeg doma tablice'. Nikola Šafarić potvrđen je za trenera prve momčadi, više nije vršitelj dužnosti na toj funkciji, koju je obnašao praktički cijelu prošlu sezonu.

Varaždinci su u odnosu na prošlu sezonu doveli šest novih igrača. Slabo poznatih, doduše, čiju ćemo kvalitetu moći procijeniti tek nakon nekoliko odigranih utakmica. Iz Makedonije su stigli braniči Vane Jovanov i Mario Mladenosvki, obranu su još pojačali Frane Maglica i Novak Tepšić. Iz Istre 1961 stigao je mladi veznjak Tomislav Duvnjak, a napadačku konkurenciju proširit će Thierry Nevers, Englez jamajčanskog podrijelta koji stiže iz Šerifa. Svi su u Barokni grad stigli kao slobodni igrači.

Davor Javorovic/PIXSELLDavor Javorovic/PIXSELL

S druge strane, Varaždin su napustila tri prošlosezonska startera. Luka Jelenić je za 800 tisuća eura otišao u Osijek, a bivši kapetan Igor Postonjski postao je novi igrač iranskog Tractora. U klubu više nema niti Marka Vukčevića, a slobodni igrač je postao i Ante Vukušić.

Varaždinci u ovom trenutku djeluju slabije nego prošle sezone, no do kraja prijelaznog roka ostalo je još više od mjesec dana tako da možemo očekivati nove dolaske...

Mogući sastav Varaždina na početku sezone:

Zelenika - Maglica, Nekić, Škaračić, Boršić - Duvnjak, Marina, Belcar - Mitrovski, Šego, Drožđek

GORICA

Gorica je još jedan klub koji je ovog ljeta ostao bez nekoliko standardnih igrača. Josip Mitrović pridružio se Alenu Haliloviću u Fortuni Sittard, a u Nizozemsku je otišao i Sven Blummel. Iskusni Tim Matavž pojačao je ND Goricu, a Filip Mrzljak i Nikola Vujnović otišli su na egzotične sredine, Mrzljak u Indiju (Punjab), a Vujnović u Azerbajdžan (Sumgajit). U odnosu na proljetni dio sezone Rajko Vidović ne može računati na ex-dinamovce Gabriela Rukavinu koji je prešao u Rijeku te Marka Solde koji je pojačao Osijek.

No, unatoč brojnim odlascima, Vidović bi trebao imati konkurentnu momčad. Najzvučnije pojačanje Bikova je bivši desni bek Hajduka Dino Mikanović koji je stigao kao slobodni igrač, a u klub se vratio i ofenzivac Martin Škogar. Dinamo je Gorici posudio tri juniora, Toni Majić (napadač) i Vito Čaić (veznjak) veću su debitirali za seniore Dinama, a sada će vrijedno prvoligaško iskustvo skupljati u Turopolju. Iz Dinama je stigao i mladi lijevi bek Ante Sušak, a u Gorici se puno očekuje od mladog Brazilca Caija Cruza iza kojega je cijela sezona na posudbi u Radomlju u kojem je zabio tri gola uz dvije asistencije.

HNK GoricaHNK Gorica

Iako nije realno očekivati borbu za europska mjesta, Bikovi tradicionalno imaju momčad koja bez problema osigurava ostanak, a povremeno 'zapapri' i momčadima koje se bore za naslov. Očekuju se i još neki dolasci, a možda i pokoji odlazak. Snagu Gorice moći ćemo procijeniti tek u rujnu.

Mogući sastav Gorice na početku sezone:

Banić - Mikanović, Maloča, Krizmanić, Štiglec - Pršir, Ćaić - Jurić, Ilečić, Ndockyt - Cruz

ISTRA 1961

Kao i većina hrvatskih prvoligaša iz donjeg doma, Istra početak nove sezone HNL-a, dočekuje dosta oslabljena. Naime, u odnosu na prošlu sezonu, u kojoj se Istra 1961 do samoga kraja borila za peto mjesto, u Puli više ne stanuju standardni prvotimci Ante Majstorović (Rijeka), Frano Mlinar (Zrinski), Luka Hujber (Vejle), Sebastian Nebyla (Jablonec), Tomislav Duvnjak (Varaždin), Emanuel Ekong (povratak s posudbe u Empoli) te Mladen Devetak (povratak s posudbe u Palermo, a mogao bi karijeru nastaviti u Rijeci.

Pulska momčad je, kao slobodnog igrača dovela Hamzu Jaganjca koji je na Aldo Drosini proveo prošlu polusezou, a španjolski vlasnici doveli su, po prokušanom postupku, domaćem tržištu nepoznate igrače poput gruzijskog napadača Giorgija Gague te kamerunskog stopera Stephanea Kellera koji stižu iz druge momčadi Alavesa, a obranu je pojačao i Andres Ferro iz venezuelanskog Metropolitanosa.

No, ponavljamo, do kraja prijelaznog roka ostalo je više od mjesec dana i španjolski vlasnici Istre će do početka rujna sigurno 'smisliti' još pokoje pojačanje, posebno ako klub napusti Oleksandr Petrusenko koji se spominjao u kontekstu prelaska u Gironu. Kako god završi prijelazni rok za Istru, Puljani će iduće sezone imati momčad koja će se boriti za ostanak, puno prije nego za Europu.

Sasa Miljevic/PIXSELLSasa Miljevic/PIXSELL

Mogući sastav Istre 1961 na početku sezone:

Majkić - Valinčić, Ferro, Marešić, Douglas - Ćuić, Petrusenko, Maurić - Lisica, Lawal, Vuk

SLAVEN BELUPO

Farmaceuti su, po broju osvojenih bodova, peti najuspješniji klub u povijesti HNL-a, odmah iza Dinama, Hajduka, Rijeke i Osijeka. Slaven Belupo se nekako uvijek bori za ostanak i, nekako, uvijek uspije relativno lagano zadržati svoj prvoligaški status. Faramecutima će ovo biti 28. uzastopna sezona u HNL-u.

Kao i mnogi drugi konkurenti za ostanak, Slaven Belupo novu sezonu dočekuje s dosta odlazaka stožernih igrača i ne u potpunosti definiranom momčadi za sezonu 2024./25. Najbolji Slavenov prošlosezonski igrač Benedik Mioč prešao je u poljski Miedz Legnicu, Ivan Lepinjica je pojačao azerski Sabah, a stoper Vinko Međimorec prešao je na sjever Europe, u norveškio Aalesund. U svoje matične sredine s posudba vratili su se Daniel Štefulj (Dinamo), Samuel Nongoh (Adana Demirspor) i Ivan Borna Jelić Balta (Sarajevo).

Najzvučnije pojačanje Farmaceuta je Marko Lešković koji je godinama igrao u Indiji. Iz Posušja je stigao Luka Lučić, a iz trećeligaša Bjelovara Luicas Dos Passos. Pojačanje u svlačionici bit će i Hajdukov Ivan Ćubelić. Ivana Lepinjicu zamijenit će njegov brat blizanac, također veznjak, Igor Lepinjica koji stiže iz Jadran Poreča. Ivan Radeljić će na raspolaganju će imati solidnu momčad, posebno ako Murić i Štrkalj ostanu u klubu, ali i dalje će biti klub iz kojeg će igrači odlaziti u jače sredine, a Farmaceuti će već nekako pronaći recept za ostati u prvoligaškom društvu.

Damir Spehar/PIXSELLDamir Spehar/PIXSELL

Mogući sastav Slaven Belupa na početku sezone:

Sušak - Boras, Božić, Lešković - Bosec, Liber, Agbekpornu, Lučić - Murić, Štrkalj, Šakota

ŠIBENIK

Nakon ispadanja iz HNL-a 2023. Šibenik se u ekspresnom roku vratio u elitni rang hrvatskog nogometa. Narančasti su u jednoj vrlo uzbudljivoj sezoni osvojili 1.NL s bodom prednosti ispred Zrinskog kojeg je Šibenik, u izravnom dvoboju za naslov, svladao u posljednjem prvenstvenom kolu u Osijeku s 2-0.

Primarni cilj Šibenčana u sezoni 2024./25. je, dakako, ostanak. No, da će Mario Carević na raspolaganju imati respektabilnu momčad potvrđuje tekući prijelazni rok. Narančasti su već doveli sedam novih igrača, među kojima se ističe nekoliko zaista zvučna imena, poput bivšeg A reprezentativca Ivana Santinija, prvaka Hrvatske s Rijekom Leonarda Žute, bivšeg ponajvećeg Dinamovog talenta Jakova Antona Vasilja te brazilskog napadača atraktivnog prezimena Lucasa Falcaa, koji je stigao kao slobodni igrač iz Viktorije Berlin. Zanimljivo djeluju u Ognjen Bakić, veznjak koji stiže iz Trabzonspora te Ivan Baković, mladi napadač koji je stigao iz Osijeka. Ofenzivni segment momčadi pojačao je i Bruno Zdunić iza kojega je zapažena golgeterska sezona u Dugopolju.

Od igrača koji su napustili Šubičevac svakako bi trebalo istaknuti umirovljenje legende kluba Stipe Bačelića-Grgića.

Hrvoje Jelavic/PIXSELLHrvoje Jelavic/PIXSELL

Mogući sastav Šibenika na početku sezone:

Đaković - Brajković, Perić, Punčec, Žuta - Bakić, Pozo, Roca - Vasilj - Santini, Delić



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaHNLDinamo ZagrebGNK DinamoHajdukHNK RijekaRijekaOsijekNK OsijekLokomotiva ZagrebNK LokomotivaHNK GoricaNK VaraždinVaraždinIstra 1961Slaven BelupoNK Šibenik

Ostale Vijesti