Lukin prvi trener u HNL-u: Da ga Mamić nije povukao nazad u Dinamo, bili bismo prvaci

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 25.09.18. | 12:52

Odmah je shvatio da nogomet nije zajebancija, rekao je čovjek koji mu je dao prvu priliku u HNL-u.

Zbog “kapetanskog” srebra u Rusiji i “hat-tricka” nagrada (Zlatna lopta Svjetskog prvenstva, igrač godine u izboru FIFA-e i UEFA-e), životna priča Luke Modrića posljednjih je mjeseci nebrojeno puta ispričana i napisana.

Ukratko, kapetan srebrne hrvatske reprezentacije, kao izbjeglica iz Zatona Obrovačkog živio je kao klinac u zadarskim hotelima Kolovare i Iž. Luka je loptom razbijao prozore hotela, a 1992. otac Stipe upisao ga je u nogometnu školu NK Zadra. I tamo je krenula filmska nogometna priča najboljeg nogometaša Hrvatske svih vremena, a možda i najboljeg sportaša naše države uopće. Jer, uz sve dužno poštovanje ostalim sportovima i hrvatskim sportašima, nogomet je ipak nogomet, a Luka je najbolji nogometaš na svijetu…

ODIGRAJ >>> Inter Zaprešić - Osijek

Na Luki se od samih početaka vidjelo da je po talentu daleko ispred svoje generacije, ali njegove fizičke predispozicije nisu obećavale. Bio je prenizak i slab, zbog čega nije prošao na probi u Hajduku.

Tada ga je pokojni Tomislav “Toma” Bašić, za kojeg je Luka uvijek govorio kako mu je neizmjerno, možda i najviše pomogao u karijeri, odveo u Dinamo.

Međutim, niti u Dinamu Modrić nije prepoznat “na prvu” te je nakon dvije juniorske sezone poslan na posudbu u “divlju” Premjer ligu BiH. Zrinjski je u sezoni 2003./04. izborio ostanak pod vodstvom Stjepana Deverića i s tri Dinamovca (uz Modrića su u Mostaru bili Davor Landeka i Ivica Džidić), a Modrić je proglašen igračem godine.

No, niti to nije bilo dovoljno Dinamu. Uprava kluba tada ga je ponovno htjela poslati u Zrinjski, a pitanje je bi li se Modrić ikad vratio. No, prema nekoliko izvora, toj “ideji” suprotstavio se pomoćni trener Đuro Bago i Modrić je poslan na još jedno kaljenje u ipak mirniju HNL, točnije u Inter iz Zaprešića.

U sezoni 2004./05. Inter je bio hit prvenstva, pod vodstvom Srećka Bogdana Žuto-plavi su završili drugi, s dva boda manje od Hajduka, a da Dinamo na proljeće (napokon) nije povukao Modrića u svoje redove, mnogi tvrde da bi Div iz predgrađa te sezone osvojio povijesni naslov.

“To je bila prekrasna sezona. Modrić je bio jedan od ključnih igrača, tu polusezonu je igrao fenomenalno. Da ga Dinamo na polusezoni nije vratio, vjerujem da bismo 100 posto bili prvaci. Mogli smo napraviti jako lijep rezultat”, rekao nam je tadašnji strateg Intera Bogdan.

Inter je te sezone prvenstvo otvorio sa šest pobjeda i gol razlikom 10:0. Iako 18-godišnji Modrić u tim utakmicama nije zabio, već je tada “iz aviona” bilo vidljivo da u Interu igra ponajbolji igrač lige.

“Volim mlade igrače, odnosno dajem im do znanja da, ako pokažu kvalitetu, trud i zalaganje, dobit će prigodu u prvoj momčadi. Te sezone je iz Dinama na posudbu stiglo nekoliko darovitih klinaca i rekli su mi da ih moram forsirati, a ja sam rekao ‘zakaj bi mi njih forsirali, oni se moraju sami izboriti za mjesto u momčadi’. Jer, ako ne mogu izboriti mjesto u momčadi u Interu, onda nemaju što tražiti u Dinamu”, rekao je Bogdan i nastavio:

“Luka je od samog početka pokazao da ima kvalitetu i već tada se vidjelo da je izvanserijski igrač. No, svaki mladi igrač treba pokazati htijenje i zalaganje na svakom treningu i na prijateljskim utakmicama. Ako on to nema, neće uspjeti. Luka je već na prvom treningu pokazao da ima volju i želju za dokazivanjem. Odmah je shvatio da nogomet nije zajebancija, već profesija, a iza takvog igrača će stati svaki trener”.

Dan kada se Modrić predstavio hrvatskom nogometu bio je 24. srpnja 2004. U prvom kolu HNL-a Inter je gostovao u Kranjčevićevoj kod Zagreba. Modrić je krenuo od prve minute i igrao do 70. kada ga je zamijenio još jedan Dinamov talent, na kraju nerealizirani, Tomislav Gondžić.

Pobjedu Žuto-plavima donio je Davor Piškor pogotkom u 23. minuti, a još jedan srebrni reprezentativac, Vedran Ćorluka, u igru je ušao u 58. umjesto Stjepana Poljaka.

“Na toj utakmici počeli smo fantastičan niz od šest pobjeda u uvodnih šest kola. Imali smo 18 bodova i gol razliku 10:0. Ponavljam, iznimno mi je žao što je Dinamo nakon polusezone povukao Luku u svoje redove”.

Inter je u toj, iz ove perspektive povijesnoj utakmici za hrvatski nogomet, istrčao u sastavu:

Razgovarao: Niko Rukavina

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

Luka ModrićSrećko BogdanInter Zaprešićizdvajamo

Ostale Vijesti