Alen Lesicki/Germanijak
Alen Lesicki/Germanijak

Dalić: “Uvjeren sam da će biti 100 tisuća Hrvata na utakmicama, Joško ide na beka”

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 26.05.24. | 11:30

Operacija EURO 2024. i službeno je krenula obraćanjem izbornika Zlatka Dalića koji će tijekom današnjeg dana okupiti dio reprezentativaca te u ponedjeljak krenuti u Rijeku.

U hotelu Hilton izbornik Zlatko Dalić i službeno je označio početak operacije "EURO 2024". Krenulo je s obraćanjem naciji, potom će polako kapati reprezentativci koji imaju poslijepodne primanje kod predsjednika Zorana Milanovića. U ponedjeljak se putuje u Rijeku gdje će se reprezentacija kompletirati u danima koji slijede. Prva prijateljska utakmica je sljedećeg ponedjeljka protiv Sjeverne Makedonije, dva dana kasnije je audijencija u Vatikanu pa odlazak u Portugal na drugu utakmicu. Od tamo će Dalić i društvu u Neuruppin.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Danas krećemo, kompletirat ćemo se u hodu do 3. lipnja kada smo svi na okupu. Zadnji dolaze Luka, Broz i Mario Pašalić. Nadam se da ćemo biti zdravi i da neće biti ozljeda”, rekao je izbornik Dalić u uvodu pa objasnio da se počinje ranije zbog igrača koji su ranije završili svoja prvenstva.

“Ima onih koji su završili prije sedam dana i dug bi bio period bez treninga. Bit će neuobičajeno krenuti s 12 igrača, ali moramo početi”.

Izbornik je čestitao svim igračima koji su zaključili sezonu s trofejom i pohvalio se da Hrvatska opet ima predstavnika u finalu Lige prvaka s nadom da će ta priča pozitivno završiti. Na pitanje zašto nije zvao više igrača obzirom na te komplikacije oko okupljanja, Dalić je bio jasan:

“Kad nekog pozoveš pa vratiš, odmah je drama i trauma. Nama to ne treba. Lakše je nekog naknadno pozvati nego vratiti kući. Ne želim dozvoliti sebi takve situacije. Ovako je mirnije, kompletnije, bolje i staloženije. Shvaćam da neće biti svi skupa, ali tako je”.

Dalić je zadovoljan što je Budimir nastavio gdje je stao.

“Bio je dogovor da igra dvije utakmice, jučer je zabio gol. Dobro se osjeća”.

Vlašić se oporavlja.

“Ide jako dobro. U kontaktu je s našim doktorima. Rekao sam što očekujem, kakav je plan i dogovor, da 1. lipnja bude u treningu, spremna za sve napore. Ako ne bi mogao, mi ćemo ga vratiti kući pa zvati nekog s pretpoziva. Nadam se da će biti u redu, jer je puno bolje nego se očekivalo”.

Plan stručnog stožera prilično se mijenja...

“Svaki dan. Neki su danas kod Predsjednika, igrači iz Dinama idu na svoju proslavu, oni iz Rijeke se tamo priključuju. Njih 12 će biti tamo. Oni koji danas igraju dobit će odmor dva dana. Očekujemo da ćemo pred Makedoniju imati gro igrača”.

Izbornik je najavio dobru atmosferu u Njemačkoj i svoju prognozu od 100 tisuća Hrvata u gradovima u kojima reprezentacija igra svoje utakmice, barem pola od toga na stadionima.

Na prijem idu igrači koji su bili u Dohi, stručni stožer i predstavnici HNS-a. Dalić je bio upitan oko Joška Gvardiola.

“Joško nije kriv. To je bila više greška vratara. Igra sjajnu sezonu na lijevom boku. Ako se sjećate, debitirao je na EURU na boku pa je bilo kritika. Sada ga je najbolji trener svijeta stavio tamo pa nema kritika”, nije propustio naglasiti Dalić koji je rekao da razmišlja o opciji da protiv Španjolske koristi Gvardiola upravo na boku.

“Ideja je da Joško bude na toj poziciji. Ćorluka je bio u Cityju prije tri tjedna, upoznao ga je s tom idejom”.

Odlazak Gvardiola na lijevu stranu znači da se traži stoperski tandem a kojem su najbliži Erlić i Šutalo.

“Igrali su četiri ili pet utakmica u paru. Jakih utakmica. I nismo primili gol. Bilo je to jako sigurno i čvrsto. Turbulentna je sezona. Ajax je imao problema, Erlić je ispao iz lige. Malo te to obeshrabri ali bili su na razini. Pongračić se digao, možda je najbolji otkako je s nama. Vida se borio za prvaka do zadnjeg kola. Znamo što može i iskustvo će pomoći kao i Lovrenovo u Kataru. Imamo bolja rješenja na stoperu nego na lijevom boku u kontekstu Gvardiola. Nismo ga isključili niti sa stoperske pozicije”.



Tagovi

Euro 2024Zlatko DalićHrvatska nogometna reprezentacijaVatreni

Ostale Vijesti