REUTERS/Murad Sezer
REUTERS/Murad Sezer

Crvenoj zvezdi utješna pobjeda, Barcelona preživjela Istanbul, Atalanta i Braga sačuvale prednost (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 17.03.22. | 21:11

Odigrane su četiri utakmice Europske lige, većih iznenađenja nije bilo

Barcelona, Glasgow Rangers, Atalanta i Braga osigurali su nastup u četvrtfinalu Europske lige, od daljnjeg natjecanja oprostili su se Crvena zvezda, Galatasaray, Bayer Leverkusen i Monaco. U sve četiri utakmice nije bilo previše drame, ali jest dosta dobrog nogometa i lijepih poteza. Crvena zvezda je bila bolja od Rangersa s 2:1, Barcelona je u Istanbulu pobijedila Galatasaray s 1:2, Atalanta je u zadnjim minutama s 1:0 slavila u gostima kod Bayera, a Monaco i Braga su odigrali 1:1.

Prvi gol večeri u Europskoj ligi postignut je u grotlu beogradske Marakane, na stadionu Rajko Mitić Crvena zvezda je već u desetoj minuti probudila nadu u čudo protiv Glasgow Rangersa. Katai je iz kornera kratko odložio loptu za Kangu koji šalje ubačaj pred vrata, a Mirko Ivanić je smirio loptu pored nekolicine gostujućih braniča te iz voleja donio prednost Crvenoj zvezdi.

Pogodak Ivanića pogledajte OVDJE

Bolji početak „crveno-beli“ nisu mogli poželjeti, a Ivanić je samo dvije minute kasnije opet bio u prigodi. Nakon dodavanja Kataia uputio je udarac kojeg je zaustavio McGregor. Početni pritisak domaćih malo je kopnio kako je vrijeme odmicalo, imali su i Škoti neprecizan pokušaj Morelosa u 23. minuti, ali ipak je Crvena zvezda bila bolja momčad. U samoj završnici prvog dijela Piccini je odličnim udarcem s 16 metara testirao McGregora, škotski vratar je odbio loptu u korner.

Po povratku iz svlačionica Crvena zvezda je opet na krilima bučnih navijača žestoko krenula prema vratima gostiju. U 49. minuti Ohi je dobro ušao u prostor i izdržao duel, ali nije uspio točno predati loptu potpuno samom Pavkovu. Potom je u 54. opet Ohi bio u prigodi, iz voleja je poslao loptu točno u vratara Rangersa. Sve veći rizik preuzimala je momčad Dejana Stankovića, a to su Škoti iskoristili u 56. minuti, Kent je od sredine igrališta pobjegao nesretnom Picciniju koji je vidno šepao zbog ozljede stražnje lože pa ga nije mogao stići. U situaciji dva na jedan Kent se odlučio na udarac, lopta je zakačila iskusnog Dragovića i završila u mreži iza Borjana.

Pogodak Kenta pogledajte OVDJE

Uzalud je domaćima što su bili bolji, trenutak nepažnje i malo nesreće vratili su Crvenu zvezdu u poziciju koju je imala pred početak utakmice. Nisu Beograđani odustajali, i dalje su napadali i stvarali prilike, ali nedostajalo je preciznosti i mirnoće. U 67. minuti veliku je šansu imao Ben El Fardou, nakon udarca Kange McGregor je odbio udarac točno na nogu napadača domaćih, ali on iz blizine samo šalje loptu u ruke škotskog vratara. Imali su Škoti u 83. minuti dvije šanse preko Roofea da uzmu pobjedu, ali to ne bi bilo zasluženo. Pobjedu su zaslužili domaći i uspjeli su do nje doći u sudačkoj nadoknadi, Ben El Fardou je s bijele točke donio utješno slavlje „crveno-belima“

Braga je u Kneževinu donijela velika dva gola prednosti iz Portugala, a već u ranoj fazi dvoboja na stadionu Louis II mogli su gosti dodatno šokirati Monaco. Pokušaj Ricarda Gomesa u trećoj minuti prohujao je vrlo blizu vratnice. Nakon toga su domaći imali nešto veći posjed lopte, ali Braga je već u 20. minuti došla do ogromne prednosti. Napadač Abel Ruiz je udarcem iz daljine iznenadio vratara domaćih Nubela, mogao je njemački čuvar mreže možda bolje reagirati. Španjolac Ruiz je zatresao mrežu Monaca i u prvoj utakmici, s ovim golom doveo je Bragu na koračić od četvrtfinala.

Nije Monaco više imao što čekati, ali teško su domaći dolazili do prilika. Kada bi uspjeli uputiti udarac goste je spašavao vratar Matheus, obranio je pokušaj Vollanda u 33. minuti, a sjajno je reagirao na udarac Ben Yeddera iz blizine u 35. minuti, odbio je loptu korner.

U drugom poluvremenu Portugalci su uspješno kontrolirali utakmicu, Monaco je pokušavao zaprijetiti Matheusu, ali sve do 90. minute nisu uspjeli slomiti obranu gostiju. Za konačnih 1:1 nakon kornera Golovina zabio je Axel Disasi, prekasno da bi Bragin prolazak u četvrtfinale postao upitan.

U Istanbul je Galatasaray donio velikih 0:0 s Camp Noua, a iskusni Bafetimbi Gomis je u šestoj minuti mogao baciti u delirij turske fanatike, ali njegov udarac u zadnji je čas blokirao Jorda Alba.

Barcelona je ubrzo uspostavila svoju igru s velikim posjedom lopte, Frenkie De Jong je u 10. minuti bio neprecizan iz dobre situacije. Nisu gosti bili konkretni s loptom, a turska momčad je dočekala trenutak slave u 28. minuti. Iz kornera je ubacio rumunjski veznjak Cicaldau, a kapetan Galatasaraya Marcao udarcem glavom svladao Ter Stegena.

Pogodak Marcaa pogledajte OVDJE

Naravno da je stadion eruptirao, Turci su uspjeli povesti protiv velikog favorita. Nije to previše poremetilo Xavijevu momčad, Barcelona je nastavila igrati svoju igru i brzo izjednačila. Ferran Torres je u kaznenom prostoru pronašao mladog Pedrija koji se namjestio i pogodio mrežu domaćih.

Pedrijev gol pogledajte OVDJE

Do odlaska na odmor gosti su mogli sasvim preokrenuti rezultat, u trećoj minuti nadoknade Traore je ubacio pred vrata, a Aubameyang glavom loptu proslijedio na gornji dio grede.

Pogodak Aubameyanga pogledajte OVDJE

Gabonac je ubrzo po povratku s odmora ipak našao put do mreže, u 49. minuti je iz blizine svladao domaćeg vratara Penu koji mu je obranio prvi pokušaj. Lopta se odbila do De Jonga koji je Aubameyanga doveo u situaciju iz koje ne može promašiti. Dalo je to Barceloni značajnu sigurnost, Xavijeve trupe uzele su loptu u svoj posjed i rijetko dopuštale domaćima da zaprijete. Ostalo je 1:2. već 11 utakmica u nizu Barcelona ne zna za poraz i zasluženo je u četvrtfinalu Europske lige.

U Leverkusenu je Bayer naišao na čvrsti obrambeni zid Atalante, gosti su došli obraniti prednost od 2:3 iz prve utakmice. Možda je stoga Mario Pašalić ostao na klupi, trener Gasperini postavio je taktiku u kojoj je Atalanta odlično čuvala pristupe svojim vratima. Nije ih poremetila ni ozljeda kapetana Toloija umjesto kojeg je već u 10. minuti ušao Djimsiti. Imali su domaći nešto više od igre, najviše se trudio Diaby, ali sve je to bilo preslabo da bi se iznenadila obrana Atalante. Početkom nastavka u VAR sobi se pregledavalo moguće igranje rukom u kaznenom prostoru gostiju, ali sudac Letexier nije smatrao da treba pokazati na penal. Sredinom drugog dijela u prigodama su bili Bakker i Andrich, ali nije to bilo opasno za Mussa. Atalanta se potpuno povukla i branila, a kraj svih nadanja domaćih stigao je u prvoj minuti nadoknade. Jeremie Boga je dugo vukao loptu, ušao u kazneni prostor i predriblao Jordana Taha te precizno pogodio mrežu iza Hradeckyog. Time je talijanska momčad potvrdila plasman u četvrtfinale, odigrali su Talijani taktički besprijekornu utakmicu u Njemačkoj.

REZULTATI 1/8 FINALA EUROPSKE LIGE

Leverkusen – Atalanta (2:3) 0:1

Crvena zvezda – Glasgow Rangers (0:3) 2:1

Galatasaray – Barcelona (0:0) 1:2

Monaco – Braga (0:2) 1:1

Eintracht – Betis (2:1)

Lyon – Porto (1:0)

West Ham – Sevilla (0:1)

S. Moskva – RB Leipzig*

*Leipzig je izbacivanjem Spartaka iz EL prošao dalje


Tagovi

Europska ligaCrvena zvezdaBarcelonaGalatasarayGlasgow Rangers

Ostale Vijesti