Comparisonator
Comparisonator

Comparisonator: Barišić je 'stup obrane', Teklić stvara šanse kao od šale, stalno se nešto događa oko Frigana

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 30.12.22. | 12:26

Od braniča su se posebno istaknuli Barišić i Mersinaj, Lokosi imaju strašna krila, a De Haas bi dugom loptom pronašao koga god treba...

Kad nema utakmica, razgovori o nogometu na 'šank liniji' dobivaju neke nove dimenzije. Nekome je dobar ovaj, nekome onaj igrač, ali precizne statističke podatke i brojeve malo tko voli koristiti kao argument u raspravi. Osim ako, naravno, vam isti ne idu u korist.

HNL-a nema još oko tri tjedna. Sigurno će u narednom periodu biti dolazaka i odlazaka, ipak je HNL tzv. 'razvojna liga' te mladi igrači dobivaju poveći broj prilika da se pokažu, ali isto tako je neminovnost da će oni napustiti svoje klubove ako iz inozemstva stigne ponuda koja će zadovoljiti klub i njih same.

Uz pomoć Comparisonatora, alata za usporedbu koji koristi statističke podatke InStata, danas smo odlučili detaljnije analizirati brojke U23 igrača iz HNL-a.

Za početak, Comparisonator je odlučio detaljnije secirati igru mladih stopera koji su se ove sezone pokazali u dobrom svjetlu. Prva kategorija su osvojeni dueli (90 minuta), a od U23 igrača iz HNL-a tu se najviše istaknuo Osijekov Adrian Leon Barišić (10.99). Iza njega je ostao Jon Mersinaj (10.60), slijedi Šibenikov Mislav Matić (9.38), zatim brončani Vatreni Josip Šutalo (8.80), da bi onda u Top 5 ušao i Slavenov Novak Tepšić (8.26).

I u drugoj kategoriji su 'na meti' bili mladi stoperi iz HNL-a, samo što je ovdje fokus bio stavljen na preciznim dugačkim dodavanjima.

Najviše ih po utakmici ima Lokomotivin Justin de Haas (4.04), iza njega je Dario Marešić (3.81) iz Istre 1961, dok je treće mjesto pripalo čvrstom stoperu Lokomotive Jonu Mersinaju (2.12) koji je tako u dvije kategorije (osvojeni dueli, precizna dugačka dodavanja) u Top 3. Na četvrtom mjestu je Mauro Perković (1.71) iz Istre 1961 kojeg se posljednje vrijeme povezuje sa Šahtarom, dok je vodeći iz prve kategorije, Adrian Leon Barišić, u ovoj peti (1.55).

Odlazimo u veznu liniju gdje se gledalo koji igrač stvori najveći broj prigoda za pogodak u 90 minuta.

Najbolji je Tonio Teklić, jedan od najvećih iznenađenja prvog dijela sezone u HNL-u, koji po utakmici kreira 1.55 prilika za pogodak. Iza njega je Lokomotivin Indrit Tuci, nekoć istureni napadač kojeg Silvijo Čabraja najčešće koristi na mjestu ofenzivnog veznjaka te on po utakmici kreira 1.30 prilika za pogodak. Iza njega se našao vjerojatno najveća mlada nada HNL-a, Martin Baturina, koji po utakmici kreira 1.16 prilika za pogodak u dresu Dinama. Četvrto mjesto pripalo je još jednom Lokosu, Jakovu-Antonu Vasilju (0.74), a svoje mjesto je u pet najboljih pronašao i Veldin Hodža (0.64) iz Rijeke.

Nakon veznjaka, vrijeme je za krila. Od svih U23 igrača iz HNL-a koji igraju na krilnim pozicijama, najveći xA (očekivan broj asistencija) po utakmici ima Silvio Goričan (0.43). Iza njega je klupski kolega iz Lokomotive Ibrahim Aliyu (0.28), dok je u Top 3 još jedan njihov suigrač, Luka Stojković (0.26)! Na četvrtom mjestu našao se Stipe Biuk (0.22) iz Hajduka koji je za nijansu bio bolji od Darija Špikića (0.20) iz Dinama.

Za kraj, Comparisonator je pogledao učinak mladih napadača iz HNL-a i njihovog xG (očekivanog broja pogodaka po utakmici).

Na prvom mjestu je, i to uz minimalnu razliku, Matija Frigan iz Rijeke (0.44), dok je odmah iza njega Lokomotivin (odnosno Dinamov) Sandro Kulenović (0.43). Najefikasniji od svih, Dion Drena Beljo, je na trećem mjestu s xG-om 0.34, dok su onda iza njega ostali Michele Šego iz Varaždina (0.24) te Monsef Bakrar (0.20) iz Istre 1961.



Tagovi

ComparisonatorAdrian Leon BarišićJon MersinajMislav MatićJosip ŠutaloNovak TepšićJustin de HaasDario MarešićMauro PerkovićTonio TeklićIndrit TuciMartin BaturinaJakov Anton VasiljMatija FriganSandro KulenovićDion Drena BeljoMichele ŠegoMounsef Bakrar

Ostale Vijesti