Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL

Colo-Colo zove bivšeg izbornika Vatrenih na stoti rođendan

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 29.07.24. | 19:45

S čileanskim klubom ostvario je najveći uspjeh u povijesti

Čileanski nogometni klub Colo-Colo namjerava iduće godine pozvati u goste svog bivšeg trenera i nekadašnjeg izbornika Vatrenih Mirka Jozića, kako bi zajednički obilježili 34 godine od osvajanja Cope Libertadores, južnoameričke inačice Lige prvaka.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Mirko nedostaje. Iduće ga godine namjeravamo dovesti ovdje, jer je on bio na čelu tog uspjeha", izjavio je klupski predsjednik Anibal Mosa u obraćanju medijima tijekom ovogodišnje obljetnice naslova.

Colo-Colo je u ljeto 1991. pod vodstvom Jozića podigao pehar Cope Libertadores nakon što je u finalu pobijedio s 3-0 Olimpiju iz Paragvaja. Prva utakmica je završila 0-0.

"Taj dan će ostati urezan u sjećanju svih naših navijača. Naša su obveza i odgovornost iskazivati počast toj skupini igrača, trenera i direktora koji su osvjetlali obraz Čilea", rekao je Mosa.

Colo-Colo, nazvan po poglavici skupine domorodačkih naroda Mapuche koji danas žive u Čileu i Argentini, iduće godine slavi 100 godina postojanja.

Mirko Jozić, 84-godišnji bivši trener, umirovljen je i živi u domovini.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Bivši igrači Colo-Cola pozvali su njega i njegovu obitelj prije tri godine na 30. obljetnicu tog najvećeg uspjeha u povijesti kluba, ali zbog pandemije koronavirusa nisu otputovali u Santiago de Chile.

Jozić je sa šest osvojenih pehara najtrofejniji trener u povijesti Colo-Cola pa ga se rado sjećaju u toj južnoameričkoj zemlji.

Osvojio je tri nacionalna i tri međunarodna natjecanja. Bio je prvak Čilea (1990., 1991. i 1993.), pobjednik Cope Libertadores (1991.), južnoameričkog Kupa pobjednika kupova (1992.) i osvajač Interameričkog kupa (1992.) tijekom četiri godine provedene u klubu.

Jozić je u kontaktu sa svojim bivšim igračima te si šalju preko mobitela čestitke za rođendan. Hrvatski trener prati putem televizije i interneta nastupe aktualne momčadi.

U glavnom gradu Čilea je na društvenim mrežama bila pokrenuta inicijativa da mu se podigne spomenik pored klupskog stadiona "Monumental" koji prima 47.000 gledatelja.

"Vjerujem da se s time slažu svi koji vole Colo-Colo", rekao je prošle godine 63-godišnji bivši argentinski napadač Ricardo Dabrowski.

On je 1991. bio najbolji klupski strijelac u utakmicama Cope Libertadores sa šest golova, koliko ih je postigao i Gabriel Batistuta iz argentinskih Boca Juniorsa, koje je Colo-Colo izbacio u polufinalu.

Bivši igrač Jaime Pizzaro, koji je nosio broj 10, ministar je sporta u vladi Gabriela Borića, čileanskog predsjednika hrvatskih korijena.

Ljubav između Jozića i Čilea rodila se 1987. Tada je u toj zemlji kao izbornik mlade reprezentacije Jugoslavije, u kojoj su bili Hrvati poput Zvonimira Bobana, Roberta Prosinečkog, Davora Šukera, Roberta Jarnija i Igora Štimca, osvojio naslov svjetskog prvaka. Nakon toga je došao u Colo-Colo gdje je prvo radio s mladima.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

(Hina)


 


Tagovi

Mirko JozićColo ColoCopa LibertadoresHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniZvonimir BobanDavor ŠukerRobert JarniRobert ProsinečkiIgor Štimac

Ostale Vijesti