Cijeli svijet očekuje debi Mbappea i novi trofej Real Madrida, Gasperini ne može računati na čak pet bitnih igrača (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 14.08.24. | 09:05

Real Madrid u Varšavi (21 sat) lovi svoj 32., a Atalanta drugi međunarodni trofej.

Dvoboj između Real Madrida i Atalante koji se večeras igra na Narodowy stadionu u Varšavi (21) bit će sudar dvaju svjetova. Na jednoj strani nalazi se aktualni prvak Europe i rekorder po broju osvojenih naslova najelitnijeg klupskog natjecanja (15), ali i velikih međunarodnih trofeja (31). Atalanta je s druge strane u svojoj povijesti osvojila ukupno devet trofeja. Jednom naslov Serie C, šest puta Serie B (zadnji put 2011.), jednom Coppu Italiju (1963.), a do jedinog euro-trofeja u svojoj povijesti stigli su prošle sezone kada su u finalu Europske lige pomalo senzacionalno svladali Bayer Leverkusen s 3-0. Junak dvoboja bio je nigerijski napadač Ademola Lookman koji je zabio hattrick i Bayeru nanio prvi i jedini poraz u prošloj sezoni čime je spriječio momčad Xabija Alonsa da ostvari 'savršenu' sezonu i duploj kruni u Njemačkoj pridoda i međunarodni trofej.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

O tome da je Real Madrid favorit u ovoj utakmici bespredmetno je iznositi argumente. Momčadi koja je pokorila Europu 15. put u svojoj povijesti, prije toga i španjolsku La Ligu, 36. put u povijesti, ovog se ljeta pridružio Kylian Mbappe, jedan od najboljih igrača današnjice. Stigao je i Brazilac Endrick, 'čudo od djeteta' koji je dogovoren još prije dvije godine, ali je transfer težak 47.5 milijuna eura iz Palmeirasa realiziran tek ovog ljeta. Madriđani su na ljeto pretrpjeli tek dva ozbiljna odlazaka, umirovljenje Tonija Kroosa kojeg neće biti lagano nadomjestiti, te odlazak starosjedioca Nacha Fernandeza u Saudijsku Arabiju. Kepa Arizzabalaga se vratio s posudbe u Chelsea (Thibaut Courtois je potpuno zdrav), a Joselu je prešao u Katar.

Real Madrid je pripreme otvorio pobjedom nad Albaceteom (3-0), a onda se, kao i brojni vrhunski europski klubovi, zaputio 'preko bare' i odigrao tri elitne prijateljske utakmice u SAD-u. Nakon poraza od Milana (0-1) i Barcelone (1-2), pripreme je zaključio 2-1 pobjedom nad Chelseajom. Kylian Mbappe još nije nastupio za Real Madrid, niti u prijateljskoj utakmici, i svoj debi imat će večeras. Od prve minute ili s klupe za pričuve bit će poznato tek neposredno prije početka same utakmice.

Zapravo, najveći problem Carlu Ancelottiju za današnju utakmicu bit će - prevelika koncentracija kvalitete u napadu! Očekuje se da će Mbappe zaigrati kao središnji napadač, a s krila će ulaziti Vinicius Junior i Rodrygo. Iza njih trebali bi ordinirati također ofenzivno nastrojeni Jude Bellingham i Federico Valverde. Na klupi za pričuve kao zapete puške svoje šanse će čekati Endrick, Arda Güler, Brahim Diaz i, dakako, naš Luka Modrić koji će večeras (srijeda) službeno započeti svoju 13. sezonu u dresu Kraljevskog kluba. Postoji, dakako, i opcija da Ancelotti na teren pošalje provjerenu 4-4-2 formaciju s rombom u sredini, odnosno Bellinghamom kao desetkom ili lažnom devetkom, a u napadu bi igrala brzonogi Brazilci. To bi otvorilo i mjesto za Modrića u udarnih 11. U svakom slučaju, ako Real Madrid osvoji svoj 32. europski trofej, to će ujedno biti i rekordni 27. Modrićev trofej u Kraljevskom klubu. Hrvatski kapetan trenutno taj rekord dijeli s Nachom.

"Uživam radeći s Gülerom i Endrickom jer uče jako brzo. Jako dobro prihvaćaju sve upute koje dobiju. Imaju veliku želju za napredovanjem i rastom. Zanimljivo je kako se Vinicius Junior, Rodrygo, Camavinga ili Bellingham više ne smatraju mladim igračima. Zapravo imamo vrlo mladu momčad s nevjerojatnom budućnosti. Jako je bitno da ostanu igrati zajedno i da gradimo momčad. Jer, bez momčadske igre nemoguće je doći do vrhunskog rezultata, neovisno o imenima u momčadi", rekao je prije utakmice Carlo Acnelotti.

Atalanta ovu utakmicu dočekuje kao apsolutni autsajder. No, ako su prije nešto više od dva i pol mjeseca uspjeli slomiti 'nepobjedivi' Bayer, mnogi navijači Božice nadaj se još jednoj senzaciji, odnosno svojem drugom euro-trofeju u povijesti. Atalanta je ovog ljeta bila prilično aktivna na tržištu. Od Milana je za 22 milijuna eura otkupila ugovor Chalresa De Ketelaerea, a za isti iznos iz Genoe je stigao talijanski reprezentativac Mateo Retegui. Zanimljiv je povratak Nicola Zaniola iz Galatasaraya u Serie A (na posudbu). Atalanta je obranu pojačala s Benom Godfreyjem iz Evertona, a vezu s mladim Ibrahimom Sulemanom iz Cagliarija.

S aerodroma u Bergamu ovog je ljeta bilo i dosta odlaznih letova. Aleksej Mirančuk je Atalantu zamijenio - Atlantom (United). Božica je k tome dobro utržila transfere igrača koji su prošle sezone proveli na posudbama - Caleb Okoli prešao je u Leicester za 14 milijuna eura, Nicolo Cambiagi u Bolognu za 10, Duvan Zapata u Torino za 8.6, Nadir Zortea u Cagliari za 5, a u Cagliariju je završio i Roberto Piccoli.

Dio Atalantine svlačionice i u idućoj sezoni bit će hrvatski reprezentativac Mario Pašalić, a u Bergamu se nadaju ostanku Ademole Lookmana i, posebno, Teuna Koopmeinersa koji bi do kraja prijelaznog roka vrlo lagano mogao prijeći u Juventus ili Liverpool. S obzirom na njegov nerazjašnjeni transfer-status, Nizozemac će propustiti današnji Superkup susret.

Koopmeinersov izostanak neće biti jedini problem za Gasperinija. Scamacca se oporavlja od ozljede križnih ligamenata, njega vjerojatno neće biti na terenu do početka 2025., a isti problem muči i skupocjenog mladog stopera Giorgija Scalvinija. Za dvoboj protiv Real Madrida u kadru Božice neće biti niti kapetana Rafaela Toloija te iskusnog Nicole Zaniola. Dakle, nije dovoljno što bi i idealnih 11 Atalante teško pronašlo put do pobjede kraj Real Madrida, već Božica u ovaj susret ulazi bez pet igrača od kojih bi trojica sigurno bili dio udarne momčadi.

"Sezona nije niti počela, a već se nalazimo u priličnim problemima. Nevjerojatno da su nam u kratkom periodu otpala dva ključna igrača zbog ozljede prednjih križnih ligamenata, a tu je i ta situacija s Koopmeinersom. Prijelazni rok traje još dva tjedna. Vidjet ćemo što će se sve dogoditi do 31. kolovoza. Iskreno, očekivao sam dočekati ovakvu utakmicu s puno jasnijom slikom sastava. No, situacija je takva kakva je. Moramo s ovom momčadi pokušati izvući maksimum", rekao je nekoliko dana prije dvoboja Gasperini.

Prema tečajevima Germanije Real Madrid je veliki favorit (1.55), dok se pobjeda Atalante vrednuje sa 6.00. Utakmicu sudi švicarski sudac Sandro Schaer, a pomagat će mu Stephane De Almeida i Jonas Erni, također iz Švicarske. U VAR sobi sjedit će Nijemci, Bastian Dankert i Christian Dingert.

Mogući sastavi:

Real Madrid (4-3-3)

Atalanta (3-4-1-2)



Tagovi

Real MadridAtalantaKylian MbappéLuka ModrićAdemola LookmanMario PašalićGian Piero GasperiniSuperkupSuperkup Europe

Ostale Vijesti