Chapecoense – tragičan završetak renesanse malog brazilskog kluba

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 29.11.16. | 10:34

Prema posljednjim informacijama, petero je preživjelih osoba u padu zrakoplova u Kolumbiji, od kojih su trojica nogometaši brazilskog kluba. U avionu se nalazila 81 osoba.

Zrakoplov se srušio u blizini grada Medellina, a nogometaši brazilskog kluba Chapecoense putovali su na prvu utakmicu finala Copa Sudamericane kod kolumbijskog kluba Atletico Nacional.

Kako prenose mediji, branič Alan Ruschel i vratar Danilo su među prvima dovezeni u bolnicu.

Natjecanje Copa Sudamericana svojevrsni je ekvivalent Europa ligi, a klubu koji se nalazi u saveznoj državi Santa Catarina ovo je bilo prvo povijesno finale.

Chapecoense, klub iz grada Chapeca koji se nalazi na jugu Brazila i broji nešto više od dvjesto tisuća stanovnika – osnovan je 1973. godine. Četiri godine nakon osnutka osvojili su svoj prvi naslov prvaka savezne države (Campeonato Catarinense), a sveukupno ih imaju pet zaključno sa sezonom 2015/16. kada su osvojili posljednji.

Nakon 25 godina 'izostanka', 2014. godine su se vratili u prvi rang brazilskog nogometa, a prije samo šest godina igrali su u četvrtoligaškoj konkurenciji.

Gledajući dodatno sa sportskog aspekta, tragedija je tim veća jer ovaj klub koji se nalazi na devetom mjestu u brazilskom prvenstvu – do nesreće je doživljavao pravu renesansu. Do finala Copa Sudamericane, drugog po snazi natjecanja u Južnoj Americi, Chapecoense je došao izbacivši dva puno poznatija kluba, oba iz Argentine – San Lorenzo i Indepediente. Prve su pobijedili u polufinalu zbog pravila gola u gostima, dok su potonji pali na 'ruletu jedanaesteraca'. Natjecanje je zbog tragedije odgođeno na neodređen period.

Najzvučnija imena su kapetan Cleber Santana, koji je igrao za Atletico Madrid od 2007. do 2010. godine, Matheus Biteco na posudbi iz Hoffenheima te gore spomenuti preživjeli Ruschel. Prema Transfermarktu, cijela momčad vrijedi nešto manje od 25 milijuna eura, a najskuplji igrači su im upravo preživjeli vratar Danilo, koji uz lijevog beka Denera i napadača Ananiasa, vrijedi 1.8 milijuna eura.

Tragedija je uvelike podsjetila na onu puno poznatiju sa 'Busbyevim bebama' kada su u Munchenu u zrakoplovnoj nesreći poginuli igrači i članovi stožera Manchester Uniteda 1958. godine. Tada su se 'Crveni vragovi' vraćali iz Beograda sa uzvrata četvrtfinalne utakmice Kupa prvaka protiv Crvene Zvezde. 'Crveno-bijele' su uspjeli pobijediti, ali nisu materijalizirali tu pobjedu u trofej upravo zbog stravične mitske nesreće na aerodromu u bavarskoj prijestolnici.

(Foto: Facebook/Chapecoense)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Chapecoense

Ostale Vijesti