Četvoricu igrača dali „za klikere“, sada vrijede preko sto milijuna eura

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 14.07.19. | 11:27

Jako loše vođena transfer politika…

Nogometni klub Fiorentina godinama je slovila kao jedan od potentnijih sastava u talijanskoj Serie A, svake godine na površinu bi izašlo neko talentirano ime, poput Federica Bernardeschija koji trenutno igra u Juventusu ili Stefana Savića koji nosi dres madridskog Atletica. Međutim, uprava Viola imala je nekoliko velikih grešaka u transfer politici, a najbolji dokaz za to su četvorica nogometaša koji su pušteni 'za klikere', odnosno samo četiri milijuna eura, a sada vrijede nekoliko (desetaka) puta više.

Najpoznatiji među njima, i nama svakako najzanimljiviji, jest Ante Rebić. Srebrni Vatreni iz Rusije stigao je u Firencu još 2013. godine u rekordnom transferu od 4 i pol milijuna eura iz RNK Split. Na stadionu Artemio Franchi nikada se u potpunosti nije dokazao, pa je u više navrata bio poslan na posudbe – redom u RB Leipzig, Hellas Veronu i Eintracht. Tek se u Frankfurtu potpuno afirmirao, a prema Transfermarktu, njemački klub je za njega u konačnici isplatio tek dva milijuna eura. Rebićeva trenutna vrijednost prema Transfermarktu jest 40 milijuna eura.

Više od puštanja Rebića sigurno ih boli odricanje od Nicola Zaniola. Mladić je igrao u omladinskom pogonu Viola, ali je bez naplaćene odštete pušten u redove Entelle odakle je lansiran u Interove mlađe kategorije. Tamo su ga spazili skauti Rome i doveli za četiri i pol milijuna eura. Nije trebalo dugo Zaniolu da se probije u seniorskom nogometu – iako mu je tek 20 godina, zadivio je igrama minule sezone, a trenutna vrijednost iznosi mu 40 milijuna eura, iako će Vučica prema nekim izvještajima tražiti i 50 milijuna za njegove usluge.

Ako ovoj dvojici pridodamo još i Gianlucu Mancinija, koji je za smiješnih 150 tisuća eura otišao u Perugiju prije tri godine, nako čega se skrasio u Atalanti i izborio s njom Ligu prvaka, dobivamo iznos od preko 100 milijuna eura vrijednosti. Naime, talijanski stoper trenutno vrijedi 22 milijuna eura.

Za kompletiranje pokera otpisanih dragulja pobrinuo se sjajni Rumunj, Ianis Hagi. Momak koji je zadivio igrama na Euru do 21 godine uzrasta, potpisao je za belgijski Genk u transferu vrijednom deset milijuna eura, a prije samo tri godine Viitorul ga je talijanskom prvoligašu platio pet puta manje – dva milijuna eura.

Možemo ovoj četvorici nadodati i nešto starije Josipa Iličića, koji je prodan Atalanti za pet i pol milijuna eura, a sada vrijedi 17 milijuna, kao i napadača Benfice, Harisa Seferovića koji je pušten za tri milijuna, a trenutna vrijednost mu je 18 milijuna eura. Ipak, ovaj dvojac je nešto stariji i teško da će im više rasti vrijednost, dok bi navedenoj četvorici ta vrijednost mogla još narasti, pored aktualnih 112 milijuna eura koliko sva četvorica zajedno vrijede.

(Foto: Reuters)


Tagovi

Gianluca ManciniNicolo ZanioloIanis HagiAnte Rebić

Ostale Vijesti