Reuters/Matthew Childs
Reuters/Matthew Childs

Čekićari u lovu na prvi trofej nakon 42 godine čekanja, Basel Europom spašava očajnu prvenstvenu sezonu

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 18.05.23. | 08:10

Očekuju nas zanimljivi uzvrati, a oba počinju u 21 sat-

Prve utakmice polufinala Konferencijske lige završene su rezultatom 2-1. Doduše, na Artemio Franchiju je slavio gost, no srećom po Fiorentinu, to što pravilo gola u gostima više nije na snazi ovaj puta im ide u korist jer im i minimalna pobjeda donosi barem produžetke. U drugom ogledu, West Ham je na domaćem terenu osigurao prednost protiv AZ Alkmaara, no bit će vrlo napet uzvrat u Nizozemskoj.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

West Ham igra jako loše u Premier ligi. Tek su na 15. mjestu i daleko od bilo kakve borbe za mjesta koja i sljedeće sezone vode u Europu. Stoga im je osvajanje Konferencijske lige zadnja prilika da spoje dvije sezone na euro sceni. No, bit će im to prilika i da nakon 42 godine u klupske vitrine pospreme neki trofej. Osvojili su 1981. godine Liga kup, sezonu prije i FA Cup, iz 1965. imaju Kup pobjednika kupova, a godinu prije slavili su u Community Shieldu. Dakle, samo četiri trofeja u siromašnoj riznici, no ovo je doista idealna prilika da barem prođu u finale i dođu u poziciju za prekid neugodnog posta.

Forma im ne ide u prilog, imaju četiri poraza u zadnjih šest utakmica, a niti ozljede im nisu potpuno naklonjene. Neće igrati sjajni Talijan Scamacca, dok je upitan sjajni Čeh Coufal.

Što se AZ-a tiče, on je 1981. igrao finale tadašnjeg Kupa UEFA-e (izgubio od Ipswicha u dvije utakmice) i sigurno da momčad Pascala Jensena ima veliku želju ponoviti taj uspjeh. Hoće li im to poći za rukom protiv osjetno skupljeg i, na papiru, kvalitetnijeg West Hama, ostaje za vidjeti. Engleze će dočekati na krilima 5-1 pobjede protiv Emmena, a valja spomenuti i da su prije poraza u Londonu bili u odličnoj formi. U prvenstvu su četvrti s dva boda manje od Ajaxa, dok su u nokaut fazi Konferencijske lige izbacili Lazio i Anderlecht. Iako u ovu utakmicu kreću s minimalnim zaostatkom, dojma smo kako je pitanje prolaza u finale u potpunosti otvoreno.

Očekivani sastavi:

AZ (4-2-3-1): Ryan - Sugawara, Beukema, Hatzidiakos, Kerkez - Clasie, Reijnders - Odgaard, Mijnans, Van Brederode - Pavlidis

West Ham (4-2-3-1): Areola - Kehrer, Zouma, Aguerd, Cresswell - Rice, Soucek - Bowen, Paqueta, Benrahma - Antonio

U drugom polufinalu Basel iznenađujuće brani 2-1 pobjedu koju je donio s gostovanja u Toskani. Iako je Fiorentina sredinom prvog dijela povela golom Cabrala, Basel je u zadnjih 20-ak minuta preokrenuo golovima Dioufa i Amdounija i osigurao velik kapital za konačni obračun pred krcatim St. Jakob-Parkom. Švicarski navijači u zadnjih su 11 godina naviknuti na sjajne europske rezultate. Tri puta su prošli grupu u Ligi prvaka, dva puta igrali četvrtfinale i jednom polufinale Europske lige, no još im jedino nedostaje finale nekog od kontinentalnih natjecanja. Čini se da bolju priliku od ove ne mogu niti poželjeti, iako je problem što im dolazi u loše vrijeme, barem ako gledamo prvenstvenu formu.

Upisali su dva poraza u nizu i trenutno su, pomalo nepojmljivo, u donjem dijelu ljestvice švicarskog prvenstva. No, u Europi je druga priča i tu su u nokaut fazi nanizali Trabzonspor, Slovan iz Bratislave i Nicu.

Što se Fiorentine tiče, njihov put je vodio preko Brage i Sivasspora, koje su izbacili s po dvije lagane pobjede. U četvrtfinalu su u prvom dvoboju slavili kod Lecha u Poznanu s 4-1, činilo se da je uzvrat samo puka formalnost, ali Poljaci su vodili 3-0 i bili nadomak senzacije, kada su Viole s dva pogotka ipak spasile stvar i plasirale se u sljedeću fazu. Prvenstvena forma Fiorentine dosta je promjenjiva, slično kao i kod Basela. Nalaze se na polovici ljestvice, a u zadnja dva kola maksimalno mogu do 8. mjesta.

Za kraj spomenimo i da je Fiorentina u lovu na drugi europski trofej. Prvi je osvojen prije 61 godine, Kup pobjednika kupova, tako da bi eventualno osvajanje Konferencijske lige bio najveći uspjeh kluba u novijoj povijesti. (I.M.)

Očekivani sastavi:

Basel (3-5-2): Hitz - Lang, Kasim, Pelmard - Ndoye, Xhaka, Burger, Diouf, Calafiori - Amdouni, Augustin

Fiorentina (4-3-3): Terracciano - Dodo, Milenkovic, Igor, Biraghi - Bonaventura, Amrabat, Mandragora - Ikone, Cabral, Gonzalez



Tagovi

Konferencijska ligaBaselAZ AlkmaarWest HamFiorentina

Ostale Vijesti