Pixsell
Pixsell

Braća Sharbini: "Kada je otac vidio ugovor, poludio je na Mamića. Nakon toga, brzo smo sve dogovorili s Hajdukom"

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 29.01.23. | 08:00

Jedna duša, Anas i Ahamad Sharbini...

U petak navečer na Nogometnom Podcastu gostovala su ikonska braća Sharbini, koji su najveći dio svoje karijere proveli igrajući u riječkom dresu. Trenutno igraju za lokalni OŠK Omišalj, trenutno drugoplasiranu momčad 4.NL Nogometnog saveza Rijeka, odnosno petog ranga hrvatskog nogometa.

"Trenutno smo drugi, s tri boda manje od vodećeg Halbujan Viškova. Cilj je ući u viši rang. Ja najčešće igram prvo poluvrijeme, a Anas drugo", govori za početak stariji brat Ahmad.

Anas Sharbini bio je i hrvatski reprezentativac, svojevremeno ponajveći talent hrvatskog nogometa, no nikada nije iskoristio svoj puni potencijal...

"Dobar je prema svima, najgori za sebe. Jako je povučen i ne zna se izboriti za sebe. Nogometno nije bio gladan gola", govori o svojem bratu stariji Ahmad, dok Anas za starijeg brata govori: "Kod mog brata je suprotno. On je najbolji za sebe, a najgori za druge", rekao je kroz smjeh. "On je bio gladan gola".

Anasa je na veliku scenu gurnuo današnji izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić.

"Bio sam izlazni junior, trebao sam na posudbu u Pomorac, ali me njihov trener nije htio uzeti. Nisu znali što će sa mnom i Dalić me poveo na ljetne pripreme na kojima sam igrao jako dobro. Kako sam bio jedan od rijetkih domaćih igrača, dao mi je kapetansku traku. Tako sam, kao najmlađi kapetan u povijesti Rijeke, istrčao u prvom kolu protiv Intera u Zaprešiću, zabio sam jedini gol na utakmici i tu je sve krenulo..."

Ahmad je u Rijeci igrao u tri navrata, a Ahmad u dva.

"Stvarno sam volio igrati na Kantridi, pogotovo kad su dolazili Dinamo i Hajduk. Jedini minus bili su uvjeti za treniranje", tvrdi Ahmad, a onda se dotaknuo i sadašnjeg predsjednika Rijeke.

"Ima svakakvih mišljenja o njemu, najviše zbog te Kantride koju nikada nije izgradio. Što se mene, kao bivšeg igrača tiče, najviše sam razočaran načinom na koji se klub odnosi prema svojim bivšim igračima. To nije samo moje mišljenje, nego i drugih veterana", tvrdi stariji Sharbini.

Na pitanje tko je veći Rijekin rival, obojica su ustvrdili: Hajduk.

GOL ARGENTINI MI JE JEDAN OD NAJDRAŽIH U KARIJERI

Mlađi Sharbini u karijeri je tri puta nosio dres hrvatske A reprezentacije, zabio je dva pogotka, između ostalog i Argentini u 1:2 porazu na Upton Parku. Na toj utakmici ostalo je upamćeno njegovo guranje lopte kroz noge Leu Messiju.

"Taj pogodak Argentini mi je jedan od najdražih trenutaka u karijeri. Dio reprezentacije sam bio skoro 10 godina, ali kao da nisam bio. Niko Kovač mi je jedini dao pravu priliku", rekao je Anas, a Ahmad se prisjetio kako je proživio taj gol mlađeg mu brata u Londonu.

"Gledali smo doma, svi smo skočili kada je zabio gol, ja sam bio sretniji od njega. Nije mala stvar zabiti Argentini".

Dotaknuli su se i anegdote s reprezentativnog okupljanja kada je u medijima izašla snimka pijanog Anasa Sharbinija.

"Bili smo na večeri u Fontani, Mario Mandžukić nije prestao nalijevati jeger. Ta fotografija je dospjela u medije pa se sve malo 'napuhalo'".

RAZGOVOR S MAMIĆEM TRAJAO JE DVIJE MINUTE

Braća Sharbini su na ljeto 2009. nakon velike pompe prešli u Hajduk, nekoliko dana nakon što je Anas Sharbini trebao potpisati za Dinamo.

"U Rijeci je bila katastrofalna finacijska situacija. Sve je bilo dogovoreno sa Zdravkom Mamićem. No, Hajduk je tada prodao Kalinića i Gabrića, bilo je novaca. Kerum je postao gradonačelnik, Svaguša predsjednik kluba, htjeli su nešto napraviti. Anas i otac stigli su u Zagreb na potpis ugovora, no u njemu nije bilo navedeno sve što su se dogovorili. Stari je poludio, vratili su se u Rijeku, a kada su to iz Hajduka čuli, brzo smo se dogovorili i prešli u Hajduk. No, tu nije bio kraj. Natezali smo se s Rijekom jer su navijači napravili 'šou' zbog našeg transfera, a tadašnja uprava Rijeke je krivnju prebacila na nas, kao da smo mi htjeli napustiti klub, što je bilo smiješno. Igrači sedam mjeseci nisu dobili plaću, klub nas je trebao prodati, a mi smo u Hajduku dobili 'top' ugovor", rekao je Ahmad, a svoju verziju priče dao je i Anas:

"Mamić nas je ugostio u svojem domu, sa mnom su bili tata i menadžer Sanjin Ugarković. Mamić nam je na stol stavio tri Jane. Rekao je da se sve dogovorio s predsjednikom Rijeke Vanjom Franciškovićem. „Nije da vas tjeram, ali ja sam svoje rekao. Vidimo se u nedjelju na potpisu ugovora“. Sve je trajalo dvije minute. U subotu smo izašli van, kako bismo proslavili transfer. Idući dan otišao sam na Kantridu po svoje kopačke kada me zvao stari i rekao da u ugovoru nije sve kako smo se dogovorili. Zvao me potom Sanjin i dao mi na telefon Zdravka koji mi je rekao da je štampao dres s mojim imenom i da bi se u dva sata trebao pojaviti na Makismiru. No, poslušao sam tatu i nisam otišao u Dinamo."

VOLJELI BI DA HAJDUK OSVOJI NASLOV

Braća Sharbini su u Hajduku proveli tri godine, prije nego što je Anas prešao u Al-Ittihad, a Anas u Istru.

"Nama je u Hajduku bilo super, to je veliki klub. No, bilo je puno priča oko naših plaća, pogotovo jer smo imali loše rezultate, to tako u našem poslu ide. Svaka čast svima, atmosferu kakvu ima Hajduk, nema nitko. Mislim da će Dinamo osvojiti naslov, bez obzira na ove događaje u klubu. No, volio bih da prvak bude Hajduk, zbog svih tih ljudi", rekao je Ahmad, a na to se nadovezao i Anas: "A i da bude malo promjena".

Mlađi Sharibini se osvrnuo i na svoj odnos s Matjažom Kekom u posljednjem mandatu u Rijeci, koji ga je volio, ali i suspendirao.

"Kek je bio vjerojatno najbolji trener koji me trenirao, ali je bio težak karakter, mene je najviše smetalo jer nije prema svima bio isti. No, danas smo si dobri, znamo i kavu popiti. Najdraži trener u karijeri bio mi je Krasimir Balakov iz Hajduka", rekao je Anas.

Braća Sharbini su u podcastu pričali o još brojnim zanimljivim temama, između ostalog o tome kako je Anas znao jesti sirovi krumpir, ne bi li dobio temperaturu i propustio trening. (nr)

Cijeli podcast možete pogledati ovdje:



Tagovi

Anas SharbiniAhmad SharbiniHNK RijekaRijeka

Ostale Vijesti