EXPA/ Freshfocus/ Claudio Thoma
EXPA/ Freshfocus/ Claudio Thoma

Bivši Vatreni uskoro ostaje bez kluba, Moniz mu je u četiri utakmice dao priliku tek jedno poluvrijeme

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 22.05.24. | 08:05

Njegova momčad sezonu je okončala na vrlo dobrom četvrtom mjestu, što je priličan napredak u odnosu na sezonu ranije kad su imali plan obraniti naslov prvaka, a na kraju su se borili za ostanak!

Prije 35 godina i jednog dana rođen je Ivan Santini, bivši hrvatski reprezentativac koji je posljednje dvije sezone branio boje švicarskog Züricha. U bogatoj igračkoj karijeri prošao je kroz mnoštvo klubova, najveći trag ostavio je u Belgiji (Kortrijk, Standard, Anderlecht) te Francuskoj (Caen), a pamte se i njegovi dani u Zadru i Osijeku u čijim je dresovima kombinirano postigao 29 pogodaka u 76 prvenstvena nastupa.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U Švicarsku je stigao nakon godinu dana u Saudijskoj Arabiji (Al Fateh), ali budući da je u dvije sezone postigao svega pet pogodaka u 41 nastupu, uprava kluba odlučila je kako s iskusnim hrvatskim napadačem ovog ljeta neće produljiti ugovor.

Santinijev mandat u Zürichu počeo je prilično turbulentno. Došao je kao ljetno pojačanje momčadi koja je nekoliko mjeseci ranije osvojila naslov prvaka, ali umjesto da se sa Zürichom bori za obranu naslova prvaka, momčad se na kraju borila za ostanak! U ljeto 2023. napravljen je pravi ‘reset’, Santini (35) kao devetka te Marchesano (33) kao desetka ostali su u klubu kako bi bili lideri svlačionice, ali učinak hrvatskog napadača nije bio poput omalenog ofenzivnog veznjaka i prave legende kluba pa je tako, nakon što se klub stabilizirao (sezonu su završili na četvrtom mjestu), dogovoreno da na kraju sezone svako ode svojim putem.

Santini je skupio pet nastupa za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, dok je ove sezone u svim natjecanjima u 23 nastupa postigao tek tri pogotka. Zanimljivo, u posljednje četiri utakmice vodio ga je Ricardo Moniz, nizozemski strateg koji je sezonu započeo kao trener Slaven Belupa, a završit će ju kao privremeno rješenje na klupi Züricha gdje je od siječnja ove godine radio kao trener U21 momčadi. Moniz je u četiri utakmice na klupi švicarskog velikana upisao tri pobjede i jedan poraz, ali je Santinijeve usluge koristio tek u jednoj utakmici kad ga je u igru poslao u drugom poluvremenu ogleda protiv Servettea.

Budući da više nije u cvijetu mladosti, tek treba vidjeti što će odlučiti stasiti napadač nakon što mu istekne ugovor sa švicarskim klubom. Odlazak u igračku mirovinu je opcija, ali možda se pojavi klub koji će mu biti dovoljno atraktivan da odluči još malo ‘naganjati loptu’. (I.A.S.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Ivan SantiniZurichŠvicarskašvicarska nogometna liga

Ostale Vijesti