Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Bivši kapetan U21 reprezentacije je tražena roba: Žele ga u HNL-u, ali i u Poljskoj, Srbiji, Mađarskoj i Austriji

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 21.06.22. | 11:48

U Španjolskoj mu se promijenio status dolaskom novog trenera, a njegovo bogato međunarodno iskustvo sigurno bi dobro došlo brojnim HR klubovima. Problem za njih je taj što ponuda iz inozemstva ne nedostaje, ali se svejedno nadaju kako je odlučio kako je sad pravo vrijeme za povratkom u domovinu.

Ljetni mercato polako se zakuhava. Iako su senzacionalne transfere ostvarili Haaland, Nunez ili Tchouaméni za koje je ovog ljeta plaćena najveća odšteta, nogometne fanatike u Lijepoj našoj najviše zanima u kojim će klubovima završiti hrvatski nogometaši koji će ovog ljeta sigurno promijeniti sredinu.

Jedan od njih je i Niko Datković, bivši kapetan hrvatske U21 reprezentacije koji je proteklih pola godine proveo u španjolskom Mirandesu. Rođeni Riječanin trebao je ‘uvesti reda’ u posljednju liniju španjolskog drugoligaša, ali dolaskom novog trenera njegov se status u klubu promijenio. Budući da je po dolasku dogovorio suradnju do kraja sezone, klub će napustiti kao slobodan igrač, a svoju priliku u tome što posljednjih šest mjeseci nije igrao koliko je htio te se zaželio natjecateljskog nogometa vide brojni klubovi iz HNL-a, ali i Poljske, Italije, Mađarske i Turske koji bi ga rado vidjeli u svojim redovima.

Dok traje ljetni prijelazni rok, u šali će se reći da je svaki klub zainteresiran za svakog igrača. A u svakoj šali ima pola istine… Niko Datković, doznajemo iz menadžerskih krugova, na meti je Šibenika i Istre 1961, a ne bi bilo nikakvo iznenađenje da se u borbu za njegovim potpisom uključe Gorica, Lokomotiva i matični mu klub Rijeka. Svakom od navedenih klubova treba jedno pouzdano rješenje u posljednjoj liniji, a Datković to sigurno je. Navodno su neke ponude već na njegovom stolu, dok bi se reakcija drugih HR klubova uskoro mogla dogoditi budući da postoji realna šansa da im jedan tako kvalitetna igrač prođe ‘ispred nosa’, a da za njega nisu morali plaćati nikakvu odštetu. A to si svakako ne žele priuštiti…

Nadalje, Datković je tražena roba u Ekstraklasi, gdje je svojevremeno igrao. Od poljskih klubova navode se Lechia i Zaglebie, ali isto tako dulje od mjesec na njegovom dovođenju radi mađarski Honved kojeg je nedavno preuzeo ‘nesuđeni trener Rijeke’ Tom Courts. U Austriji je pak Datković igrao sjajno u dresu Admire te su ga već tada tražili brojni bundesligaši, a izgleda kako se interes Sturm Graza nije ugasio budući da bi ga čelnici spomenutog kluba rado vidjeli na UPC Areni.

Jedan od klubova koji stasitog riječkog stopera prati već neko vrijeme je srpska Vojvodina. Interes je ozbiljan te bi nakon Carevića koji je stigao iz Barcelone B Datković mogao biti drugo ozbiljno Vošino pojačanje uoči nove sezone. Podsjetimo, u Vojvodini je sjajno igrao Slavko Bralić prije nego li je prošlog ljeta stigao u Osijek stoga ne čudi interes srpskog prvoligaša za stopera sličnih (boljih) karakteristika, ali puno bogatijeg životopisa

Datković je izdanak Rijekine škole nogometa, u karijeri je promijenio osam klubova, a najbolje partije pružao je u dresu Spezije čiji ga se navijači i danas rado sjete. Na svaku objavu na društvenim mrežama uslijede brojne poruke da se vrati u klub, ali to u ovom trenutku nije opcija.

Kako bilo, Datković je ovog ljeta ‘vruća roba’. Mnogi klubovi ga žele, ali tek jedan, onaj najbrži i najkonkretniji, će ga dobiti. Ozljede su za njega stvar prošlosti, uvjeravaju nas da nikad nije bio spremniji, a budući da se u posljednjih šest mjeseci nije naigrao, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da već u narednih 10-ak dana potpiše za novi klub. Koji će to biti, zasad je teško previdjeti, ali ponuda mu ne nedostaje. Baš kao ni motiva i želje da pokaže kako najbolje od njega tek dolazi.


Tagovi

Niko DatkovićGermanijak transferinogometni transferiLjetni prijelazni rokLjetni prijelazni rok 2022.HonvedIstra 1961NK ŠibenikVojvodinaSturm GrazLechia GdanskZaglebie Lubin

Ostale Vijesti