Reuters
Reuters

Bitke za ostanak: Sosa na izlaznim vratima, Belju i Čolinu čeka njegova sudbina?

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 21.04.23. | 07:50

Hertha Berlin, Schalke, VfB Stuttgart, Bochum, Augsburg i Hoffenheim upleteni su u najtežu bitku za ispadanje, a već ovo kolo puno će toga između sebe odlučiti dva Hrvata.

U 29. kolu njemačke Bundeslige susrest će se Augsburg i Stuttgart. Momčadi kojima je ova sezona za zaborav i koje su obje u grčevitoj borbi za ostanak u najboljem razredu njemačkog nogometa. No u igri je još 15 bodova i svaki je neizmjerno bitan.

STANJE I RASPORED

Preostali susreti Švaba nakon ove utakmice su Borussia Mönchengladbach (doma), Hertha Berlin (gostujuća), Bayer Leverkusen (doma), Mainz (gostujuća), Hoffenheim (doma), dok Augsburgu slijede Eintracht Frankfurt (gostujuća), Union Berlin (doma), Bochum (gostujuća), Borussia Dortmund (doma), Borussia Mönchengladbach (gostujuća.

Augsburg je trenutno na 14. mjestu s 29 bodova, dva mjesta iznad onoga koje vodi u doigravanje za ostanak, a Stuttgart se nalazi baš na tom neugodnom 16. mjestu. Dijeli ih samo pet bodova, a između je Bochum koji ima 27 bodova i slijedi mu nimalo lagan susret s Kovačevim Wolfsburgom za vikend.

KAKO SU IGRALI

Augsburg se uspio držati na sigurnoj distanci od ispadanja veći dio sezone, velikim dijelom zahvaljujući svojoj domaćoj formi. Naime, Momčad Enrica Maaßena osvojila je 18 od 29 bodova u WWK Areni. Međutim, niz od pet poraza od 20. kola, sa samo dvije pobjede i isto toliko remija, doveo ih je u zonu ispadanja. Poraz od 3:2 kod Leipziga u 28. kolu, zajedno sa Schalkeom, Stuttgartom i Hoffenheimom koji su skupili bodove u svojim susretima, spustio je Augsburg na 14. mjesto.

Njihov domaći susret sa Stuttgartom 29. kola mogao bi uvelike odrediti koliko će nervoza biti njihova završnica sezone. Kasnije ih čeka putovanje u Bochum među utakmicama protiv giganta Frankfurta, Uniona, Dortmunda i Gladbacha.

Stuttgart je imao turbulentnu sezonu sa šarenim rezultatima i izmjenama trenera, ali tri susreta protiv momčadi koje su također u problemima daju Stuttgartu veliku priliku da se ove sezone opet udalje od opasnosti na vrijeme, iako su dva susreta u gostima protiv Augsburga i Herthe, plus susret posljednjeg kola s Hoffenheimom. Preostale tri utakmice su protiv momčadi u lovu na Europu s Gladbachom i Leverkusenom koji dolaze u Mercedes-Benz Arenu, plus putovanje u Mainz pretposljednjeg vikenda.

GDJE SU TU HRVATI?

Od tri Hrvata koja su vezana za ovaj susret, Borna Sosa je najiskusniji. Doduše, prema Transfermarktu - hrvatski bek je prehlađen i upitno je hoće li zaigrati za vikend, no njemački mediji ga očekuju u prvoj postavi.

Iako njegov klub ne igra sezonu iz snova, njegova osobna statistika nije tako traumatična. Uz dva gola, zabilježio je i sedam asistencija te je po tome trenutno osmi u ligi zajedno s Thomasom Müllerom (FC Bayern München) i Angeliñom (TSG Hoffenheim). Ukupno je Borna Sosa uputio 13 udaraca prema golu. U 17 od dosadašnjih 20 utakmica sezone Borna Sosa bio je u prvoj postavi. Od tih 20 utakmica, pet je dobio, a u tri je bio zamijenjen.

Ako je Sosi nešto specijalnost, to su onda ubačaji. Oodigrao je 148 centaršuta u šesnaesterac svog protivnika ove sezone i stoga je trenutno treći najbolji u toj statistici. Iako ga sada obasipaju hvalospjevima, nazivaju Beckhamom, uspoređuju mu ubačaje s Modrićevim, Sosi nije sve bilo bajno u Stuttgartu. Uoči sezone 2018./19., Sosa je sklopio petogodišnji ugovor sa Stuttgartom i debitirao u Bundesligi prvog kola. Ozljedama pogođena prva sezona u Mercedes-Benz Areni zaključena je s 12 prvenstvenih nastupa, a isto toliko ih je imao i u 2. Bundesligi. Međutim povratkom u elitu, stvari su krenule na bolje. Sosa je jedna od glavnih karika u Stuttgartu, ali bitke za ostanak više ga ne zadovoljavaju.

Izgledno je da će brončani Vatreni otići na ljeto, bez obzira na to hoće li mu se klub zadržati u Bundesligi ili ne. Bivši dragulj Dinama u Stuttgartu nema kapaciteta boriti se za Europu, a navodno se za njega interesiraju Real Sociedad i Sevilla, a osim toga i engleski Tottenham. Sve sredine koje su ipak puno ambicioznije.

AUGSBURGOVI ČOLINA I BELJO

Mogli bismo doživjeri deja vu s drugim imenima hrvatskog nogometa na njemačkim travnjacima. Naime, ista bi sudbina okušavanja sreće u Zweitoj mogla bi uskoro dohvatiti i 'nove Nijemce'. Naime, Dion Drena Beljo i David Čolina stigli su ove zime u Augsburg, zasjali od prve i onda polako nestali. Točnije, nestao je Čolina, dok Beljo pokazuje zanimljive bravure u igri Augsburga.

Nekadašnji hajdukovac Čolina zabio je gol protiv Borussije Dortmund u prvoj minuti na terenu, ali od tada do danas je dobio tek 88 minuta u četiri utakmice u kojima je dobio priliku. Nedavno je čak zaigrao za njihovu drugu momčad kako bi barem na taj način osjetio natjecateljski ritam.

Augsburgov trener Enrico Maaßen o tome je rekao:

"Imamo veliku konkurenciju na lijevom beku. Pedersen i Iago su spremni i dobro rade svoj posao. David Čolina također dobro trenira i blizu je, ali mu želimo dati vremena za aklimatizaciju na Njemačku i Bundesligu. Zato smo ga i doveli u siječnju. On je igrač za budućnost, treba mu još malo vremena, pogotovo na fizičkom planu."

Beljina je situacija tek nešto bolja. On je također postigao jedan gol, ali je 1,95 metara visoki napadač u Bundesligi odigrao 12 utakmica. Od toga je slavio u četiri. Dočekan je kao velika zvijezda u Njemačkoj, dugo su ga lomili da napusti Osijek, a nakon što se odlučio za odlazak komentirao je da želi igrati na najvišoj razini svakog vikenda.

"To je ono što me najviše privlačilo Augsburgu", govorio je.

No, ne bude li Augsburg ostao u Bundesligi ta će razina ipak biti nešto niža, a pitanje je koliko će se to Belji svidjeti. Otišao je u Augsburg kao veliki napadački talent naše mlade reprezentacije i Osijeka u nadi da će svoj potencijal još više razviti. Obećali su mu momčad koja ima sve, a samo im nedostaje igrač poput njega, ali bitke su i dalje teške. Osim toga, klupski nastupi će odrediti i reprezentativne, a upravo bi Beljo trebao biti budućnost Vatrenih na poziciji centarfora. Već se na posljednjem okupljanju, nakon ozljede Petkovića, pričalo o mogućnosti da ga Dalić povuće iz mlade reprezentacije u A selekciju, ali ovoga se to puta nije dogodilo.

Beljo ima ugovor s Augsburgom do 2027. godine. Za 21-godišnjaka s ovakvim talentom sigurno još ima vremena. U njegovim je godinama upravo ranije spomenuti Sosa igrao Zweitu, ali je Beljina želja dolaskom u Njemačku bila potpuno drugačija. I jedan i drugi (i treći) se i dalje mogu spasiti od ispadanja pa nastaviti svoj put u njemačkoj eliti. Kome će na tom putu biti lakše jednim će dijelom odrediti i ovaj međusobni ogled, ali i bez njega ima još prilika za spas, ali ne puno. Svaki je bod u ovom dijelu sezone i u njihovom dijelu tablice spasa vrijedan.

Utakmica između Augsburga i Stuttgarta igra se u subotu u 20.30.



Tagovi

Borna SosaDion Drena BeljoAugsburgStuttgartBundesliga

Ostale Vijesti