Damir Spehar/PIXSELL
Damir Spehar/PIXSELL

Bitka za 45 tisuća eura: Istra 1961 ganja svoj najbolji plasman u povijesti, a Slaven 'svoje' sedmo mjesto (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 27.05.23. | 08:02

Puljani i Koprivničani otvaraju subotnji program posljednjeg kola hrvatskog nogometnog prvenstva (Aldo Drosina, 16.30, MAX Sport 1)

Nakon što su Varaždin i Lokomotiva u petak predvečer remizirali (0-0) moguća su samo dva raspleta borbe od petog do osmog mjesta: remijem ili pobjedom Puljana danas popodne protiv Koprivničana (Aldo Drosina, 16.30, MAX Sport 1) konačni redoslijed nakon 36 kola bit će: 5. Istra 1961, 6. Varaždin, 7. Lokomotiva, 8. Slaven Belupo; pobijede li Koprivničani, prestigli bi Lokose te se bodovno izjednačiti s Puljanima, ali bi zbog lošije ukupne gol-razlike ostali sedmi, dočim bi Varaždinci ostali peti.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Komplicirano? Nimalo, jer prema pravilima natjecanja, u slučaju istog broja bodova, budući da se ne radi o borbi za prvaka, Europu ili opstanak, o konačnom redoslijedu odlučuje ukupna gol-razlika, a ne međusobni susreti u četiri kruga natjecanja. Slaven Belupo ima nakon 35 kola gol-razliku -19, Istra -2, dok je konačna Varaždinaca -10, a Lokosa -5. Dakle, Puljani bi bodom prestigli Varaždince, a Koprivničani ne bi Lokose; nadamo se da ćemo gledati utakmicu u kojoj će Zekićevi ‘metci’ aktivnom igrom tražiti tri boda...

Ako je netko zaboravio, od ove natjecateljske sezone igra se za – za hrvatske prilike – prilično velike premije za konačni plasman; primjerice, razlika u premiji za peto i osmo mjesto je 135.377 eura, otprilike godišnja bruto plaća za relativno dobrog igrača, novac za koji se klubovima koji su u sredini tablice i te kako isplati boriti. U konkretnom slučaju, kako Istra može završiti peta ili šesta, a Slaven sedmi ili osmi, vodit će se bitka za 45 tisuća eura, koliko će više zaraditi pobjednik (domaćima 'igra' i remi).

Podsjećamo još jednom i kako ide podjela novca od TV prava za plasman: prvoplasiranom (Dinamo) pripada 1.231.667 eura, drugoplasiranom (Hajduk) 1.141.416, trećeplasiranom (Osijek ili Rijeka) 1.051.16, četvrtoplasiranom (Rijeka ili Osijek) 1.006.038, petoplasiranom 915.787, šestoplasiranom 870.661, sedmoplasiranom 825.535, osmoplasiranom 780.410, devetoplasiranom (Gorica) 690.158, a posljednjeplasiranom (Šibenik) 645.033 eura plus tzv. padobran za ispadanje u niži rang od 132.723 eura (nekadašnjih milijun kuna).

Spomenimo i da je u ovosezonska tri sraza Istre 1961 i Slaven Belupa bilo 3-0 za Zeleno-žute u Koprivnici u 9. koli, 0-0 na Drosini u siječnju u 18. kolu te 2-0 za Slaven u Podravini u 27. kolu.

Ni jedan ni drugi trener nemaju problema s kartonima, a prema dostupnim informacijama ozlijeđeni su, još od ranije, Matheus kod domaćih te Bosec, Čović, Kocijan, Marina i Žuljević kod gostiju. Gonzalo Garcia pred novinarima dan prije utakmice nije htio reći je li mu posljednja na klupi Istre 1961, a za Zorana Zekića se zna da se ovom utakmicom oprašta od Slaven Belupa.

“Cilj nam je, kao i svaki put, pobijediti, to je naš mentalitet koji smo gradili. Želimo otići na ljetni odmor zadovoljni, želimo završiti sezonu kao petoplasirani i na tome je sav fokus. Oproštaj? Ne znam. Što se mene tiče, vidjet ćemo nakon utakmice, u sljedećim tjednima, a isto vrijedi i za igrače. Sad razmišljamo samo o ovoj važnoj utakmici, a ne o onome što će se dogoditi poslije”, poručio je trener Puljana. Istra 1961 nikad nije bila peta, a Garcia želi ostati zapamćen po najboljem plasmanu u povijesti kluba, kad je već Europa njegovoj momčadi izmakla…

Strateg Koprivničana Zoran Zekić najavio je junior na klupi, neke i u igri.

Mislim da će igrači biti fokusirani, bez obzira na to što je riječ o posljednjoj utakmici sezone, da će biti profesionalni i na dobroj razini. Dok igraš nogomet, trebaš uživati u tome! Kakvo gorivo… To ili voliš ili ne voliš, a sve drugo je za mene iščašeno razmišljanje. Naravno, nismo svi iste glave, ali to je jedini put”, poručio je Zekić.

Utakmicu sudi Ante Čulina, s pomoćnicima Antom Marićem i Dejanom Vukovićem, a četrvti sudac je Goran Pečarić (svi Zagreb). U VAR sobi će biti Duje Strukan i Alen Jakšić (obojica Split).

Očekivane postave

Istra 1961 (4-3-3):

Trener: Gonzalo Garcia

Slaven Belupo (3-5-2):

Trener: Zoran Zekić


 


Tagovi

Istra 1961Slaven BelupoGonzalo GarciaZoran ZekićHNLHrvatska nogometna ligaAldo Drosina

Ostale Vijesti