PHIL NOBLE/Action Images
PHIL NOBLE/Action Images

Bio je zvijezda Evertona, Manchester Uniteda i Belgije, a sada predvodi ljestvicu strijelaca u kineskoj Superligi

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 09.08.21. | 12:06

U Kinu se nije otišao umiroviti nego osvajati trofeje.

Marouane Fellaini, 194 centimetara visoki Belgijac marokanskih korijena, bio je prva akvizicija Davida Moyesa, trenera koji je dobio najtežu ulogu u trenerskom poslu i morao je zamijeniti legendarnog Sir Alex Fergusona na klupi Manchester Uniteda. Moyes je Fellainija vodio u Evertonu u kojem je briljirao i smatrao se jednim od najperspektivnijih veznjaka Europe. Na Old Traffordu proveo je pet i pol sezona, često je bio osporavan, no u sezoni 2016/17 pod Jose Mourinhom prometnuo se u jednog od stožernih igrača Crvenih vragova i na kraju osvojio Europsku ligu, Liga kup i engleski Superkup.

U karijeri je odigrao 87 utakmica za reprezentaciju Belgije, posljednju na Svjetskom prvenstvu 2018. kada je Belgija u polufinalu izgubila od kasnijeg prvaka Francuske.

Iduće zime prešao je u kineski Shandong Taishan te je već u prvoj, iako je igrao na pozicijama centralnog ili defenzivnog veznjaka, zabio sjajnih 12 pogodaka u 34 utakmice. Uslijedila je pandemija koronavirusa, cijeli svijet je stao, pa tako i nogomet u Kini. Na Fellainija su mnogi zaboravili, no ovaj 33-godišnji Belgijac u aktualnoj sezoni naprosto briljira u prvenstvu najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Nakon 13 kola Shandong Taishan je prvi u svojoj diviziji Superlige, s tri boda prednosti ispred slavnog Guangzhoua, a Fellaini je prvi topnik prvenstva s devet pogodaka u 13 kola.

Shandong Taishan je prošle sezone osvojio kup Kine, a ove se, predvođene 33-godišnjim Fellainijem, nadaju stići do prvog naslova nacionalnog prvaka nakon 2010.


Tagovi

Kineska nogometna ligaMarouane Fellaini

Ostale Vijesti