Kamil Krzaczynski-USA TODAY Sports
Kamil Krzaczynski-USA TODAY Sports

Bio je nasljednik C. Ronalda i zvijezda Manchester Uniteda, a sada se u velikom stilu vratio u Europu

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 17.01.22. | 09:59

Upisao je asistenciju manje od dvije minute nakon ulaska u teren.

Kada je 20-godišnji Luis Carlos Almeida da Cunha, popularniji pod nadimkom Nadi, na ljeto 2007. stigao u Manchester United, njegov 'prethodnik' Cristiano Ronaldo stolovao je na Old Traffordu već četiri godine. Nani je, inače rodom sa Zelenortskog otočja, u Manchester United stigao iz Sportinga za 25 milijuna eura. Samo usporedbe radi, Alex Ferguson je C. Ronalda četiri godine ranije, također Sportingu, platio 19 milijuna eura.

Dvije sezone 'letjeli' su C. Ronaldo i Nani po krilima moćnog Fergusonovog stroja. C. Ronaldo je više bio orijentiran na golove, u prvoj zajedničkoj sezoni zabio ih je 42, a Nani na asistencije kojih je zabilježio 14. S portugalskim 'dvojnicima' Manchester United stigao je do svoje posljednje titule prvaka Europe.

Nani i C. Ronaldo plesali su na Old Traffordu još jednu sezonu. Obranili su titulu prvaka Engleske, no u finalu Lige prvaka ovaj put je jača bila Barcelona. Tada najbolji igrač svijeta Cristiano Ronaldo prešao je u Real Madird, a Nani je preuzeo ulogu jednog od najboljih igrača momčadi. Dvije sezone u nizu imao je 'double-double' učinak od minimalno 10 golova i asistencija po sezoni. No, onda je posustao.

Za Nanija se uvijek govorilo da je talentiraniji od C. Ronalda, njegovi driblinzi i prodori oduzimali su dah, no nikada nije bio niti blizu ubojit kao njegov sunarodnjak. Samo usporedbe radi, Nani je u 230 utakmica za Manchester United zabio svega 41 pogodak. Manje nego C. Ronaldo u njegovoj posljednjoj sezoni na Old Traffordu. Međutim, Nani je upisao jednu asistenciju više (73) u 77 utakmica manje u dresu Crvenih vragova od sunarodnjaka mu.

Nani je sudjelovao u još dvije Fergusonove titule i osvajanju dva FA kupa, a bio je i jedan od ključnih protagonista u Portugalovom osvajanju Europskog prvenstva 2016 kada je s tri pogotka i asistencijom bio najbolji strijelac svoje reperezentacije uz, dakako, C. Ronalda.

U trenutku kada je Portugal postao europskim prvakom, Nani je već bio bivši igrač Uniteda. Još sezonu 2014/15 proveo je na posudbi u Sportingu, a na ljeto 2015. definitivno je napustio Englesku i za šest milijuna eura prešao u Fenerbahče. U Turskoj je igrao odlično zabio je 12 golova uz 13 asistencija koje su mu kupile kartu za povratak u Lige petice, točnije u Valenciju. U Primeri nije briljirao, kao ni na posudbi u Laziju.

Kada se na ljeto 2018. po drugi put vratio u Sporting očekivalo se da će tada 32-godišnji Nani u svojem matičnom klubu i zaključiti karijeru. Međutim, nakon polusezone u Lisabonu dobio je ponudu iz američkog MLS-ligaša Orlanda. Ok, sada je to definitivno bilo to. Nani je prešao u MLS, ligu idealnu za dodatno podebljati bankovni račun prije nego što će nekada nositelji igre najjačih klubova Europe objesiti kopačke o klin.

U prvoj sezoni igranja za Orlando zabio je 12, u drugoj devet, a u trećoj 10. Unatoč 35 na leđima, Nani je i dalje bio na razini. I onda, umjesto objave o završetku karijere - bomba. Nani se vraća u Europu! Početkom ove godine kao slobodni igrač potpisao je za talijanskog prvoligaša Veneziju.

Povratnik u Serie A registrirao ga je 14. siječnja, a već 16. siječnja, u jučerašnjoj utakmici protiv Empolija, Nani se našao na klupi za pričuve. Empoli je na odmor otišao s minimalnom prednosti pogotkom Szymona Zurkowsog. Venezia je u nastavku utakmice dominirala, stiskala goste, no nikako nije mogla do gola. I onda je u 72. minuti u igru ušao Nani. Gotovo tri godine nakon što je napustio Europu i nakon što se mislilo da će u SAD-u zaključiti karijeru.

Nije prošlo niti dvije minute, a Nani je prvo odigrao dupli pas s Mattijom Aramuom, a onda asistirao Davidu Okerekeu za konačnih 1:1 i povratak u Europu u velikom stilu!

Asistenciju Nanija za 1:1 možete pogledati OVDJE.



Tagovi

Andrea Bargnani

Ostale Vijesti