Šime Zelić/PIXSELL
Šime Zelić/PIXSELL

Bijeli s tri boda putuju u Slovačku, to se jedino pamti

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 04.08.24. | 22:55

Hajduk svladao Slaven Belupo 2-1 u debiju Rakitića na Poljudu

Hajduk je teže od očekivanog pobijedio Slaven Belupo 2-1 na Poljudu, momčda Gennara Gattusa je slavila i s pozitivnim rezultatom ide u Slovačku, a samo pobjeda će se pamtiti, jer igra posebice u drugom dijelu nije bila na osobitioj razini, ali kredit ide i gostima koji su bili discipliniran.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Veliku šansu na samom početku imao je Slaven Belupo u petoj minuti Matej Šakota nakon što jje probio vezni red i obranu na desnoj Hajdukovoj strani i pucao u suprotni kut, no odlično jeobranio povratnik na vrata Lovre Kalinić, ponovno kapetan Bijelih.

Hajduk je poveo u 18. minuti nakon što je udarac Rokasa Pukštasa sa 20 metara u ruku pogodio Ivana Bornu Jelića Baltu, no sudac Zdenko Lovrić nije odmah pokazao na kazneni udarac, nego je čekao što će mu reći iz VAR sobe pa je na kraju pogledao situaciiju i zaključio da se radi o kažnjivom igranju rukom. Odgovornost je preuzeo Marko Livaja i pogodio donji desni kut vratara Ivana Čovića koji se bacio u drugu stranu i to je bilo – 1-0.

Hajduk je napadao u sustavu 4-2-3-1 s Anthonyjem Kalikom kao polušpicom, dok je trener gostiju složio sistem 5-4-1, ali nije dugo izdržao, sigurno mu je bila namjera što duže držati nulu i prijetiti povremeno, kao što je to na startu učinio Šakota.

Potom je Jelić Balta probao iz daljine, ali se Kalinić nije dao iznenaditi. Gosti su imali tendenciju 'ubosti' iz naoko defenzivne formacije koju je Ivan Radeljić spremio za ovaj susret.

No poremetio im je planove drugi Hajdukov gol kada se novi igrač Bijelih Aubdelie Sanyang zvani Bamba 'prošetao' kroz Slavenovu polovicu i nakon slaloma te dodavanja Livaje efektno zabio na radost domaćih navijača.

Ali, pokazalo se da 2-0 može biti opasan rezultat, kako to treneri vole reći, pa je tako Slaven došao do gola u smiraj prvog poluvremena. Nespretan je bio Fahd Moufi, dopustio da mu lopte uzme brzi Šakota koji je poentirao u najbolje moguće vrijeme za 2-1 te održao nadu za nastavak.

Prije toga je igru zbog ozljede napustio Zvonimir Šarlija, držao se za glavu, valja vidjeti hoće li se oporaviti do Ružomberoka, a zamijenio ga je mladi Dominik Prpić. Valja notirati da su na klupi bili Niko Sigur i Aleksandar Trajkovski, koji su se tako vratili u kadar nakon ozljeda, čeka se još jedino Mihael Žaper koji izostaje na dugi rok nakon operacije koljena.

U nastavku nije bilo puno opasnosti do jednog ubačaja Ivana Perišića nakon kojega je Livaja izborio korner. Slaven je bio organiziran, branio se i čekao prigodu za uzeti bod.

Nakon što su se u Europi suzdržavali, navijači Hajduka su 70. minuti napravili bakljadu na sjevernoj tribini, rijetko je to bilo uzbuđenje u drugom poluvremenu u kojemu je Hajduk stidljivo napadao, a gosti čekal za eventualno nešto napraviti.

Uzdasi su se čuli na stadionu u 73. minuti kada je Ivan Rakitić izveo slobodni udarac s više od 20 metara, a lopta otišla pokraj vratnice. Bio je Raketa blizu prvijenca... U 81. minuti dobio je još jednom ovacije kada je izlazio, rodila se nova ljubav njega i navijača.

Hajduk je svih muka činilo se riješio mladi dragulj Pukštas na kraju, ali pogodak nije priznat zbog zaleđa.


HAJDUK – SLAVEN BELUPO 2-1 (2-1)

Split. Stadion Poljud. Gledatelja: 26189 . Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo). Pomoćnici: Goran Pataki (Đakovo) i Ivan Janić (Ilok). Četvrti sudac: Oliver Romić (Osijek). VAR: Tihomir Pejin (Donji Miholjac). AVAR: Luka Kurtović (Osijek).

Striijelci: 1-0 Livaja (18.-11 m), 1-0 Bamba (37., Livaja), 2-1 Šakota (45.+1).

Hajduk (4-2-3-1): Kalinić – Moufi, Uremović, Šarlija (od 36. Prpić), Melnjak – Pukštas, Rakitić (od 81. Krovinović) – Bamba, Kalik, Perišić (od 68. Sahiti) – Livaja. Trener: Gennaro Gattuso.

Slaven Belupo (5-4-1): Čović - Bosec, Boras, Božić, Pllana, Lučić – Caimacov, Agbekpornu (od 66. Murić), Jelić Balta, Šakota (od 88. Šuto) – Butić (od 88. Crepulja). Trener: Ivan Radeljić.

Žuti kartoni: Rakitić (Hajduk), Boras, Agbekpornu, Lučić, Jelić Balta (Slaven Belupo)

Crveni kartoni: Lučić, drugi žuti (90.+1).



Tagovi

HajdukSlaven BelupoIvan RakitićMarko LivajaAbdoulie Sanyang BambaMatej ŠakotaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti