Luka Mladinić/PIXSELL
Luka Mladinić/PIXSELL

Bijeli bi jesen u Europi htjeli, ali prvo moraju Slovaci pasti, pa će euforija rasti

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 15.08.24. | 08:06

Utakmica Hajduk - Ružomberok na rasporedu je u 21 sat (MAXSport 1, HDTV)

Hajduk na blagdan Velike Gospe ovog četvrtka od 21 sat (MAXSport1, HDTV) na Poljudu traži prolaz u play-off Koferencijske lige nakon što je u prvom susretu u Slovačkoj s Ružomberokom odigrao 0-0. Nema sumnje da će stadion biti jako dobro popunjen, iako su mnogi spojili neradni dan s vikendom, ali ovo su utakmice koje se ne propuštaju.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Malo se govorilo u najavi susreta o suparniku, jer Hajduk je bio okupiran 'slučajem Perišić' koji je završio rastankom od hrvatskog reprezentivca, ta je priča za splitski klub zaključena, premda će se o njoj još uvijek puno pričati.

Bijeli imaju obvezu proći dalje, od trenera Gennara Gattusa, koji zna igrati na rezultat, očekuje se ishod koji će Splićanima donijeti dvoboje 'teške' nešto više od tri milijuna eura koliko donosi plasman u Koferencijsku ligu. Ako gledamo korak dalje, nakon susret u kojemu je Hajduk pred domaćim navijačima favorit, za ligaško natjecanje u trećem UEFA-inom natjecanju, igralo bi se protiv boljeg iz para AEK – Noah (19.30 sati) u koji Armenci u Atenu donose prednost od 3-1.

Idealan scenarij bio bi da Hajduk prođe, a armenski vratar Ognjen Čančarević napravi čudo u Grčkoj, pa bi se tako Bijelima otvorio put do grupne faze europskog natjecanja u kojemu nisu bili od 2010. godine. Tada ih je pokojni Stanko Poklepović Špaco uveo u Europsku ligu.

Može li to isto napraviti i Gattuso koji je angažiran kako bi svojim iskustvom na klupama velikih klubova Bijelima donio iskorak, treba pričekati, jer najprije treba proći 3. pretkolo.

Što se tiče izgleda Hajdukova sastava, trebao bi biti nešto ofenzivniji, sigurno talijanski strateg dvoji može li od početka u igru ubaciti Aleksandra Trajkovskog iza Marka Livaje, jer je ta kombinacija izgledala dobro i donijela pogodak u Kranjčevićevoj s Lokomotivom u utakmici koja je na kraju završila 1-1... No postoji opcija da Makedonac uđe u nastavku i osvježi napad, ovisno o rezultatu. Za očekivati je i nastup Ivana Rakitića od početka koji bi trebao davati ritam, a vidjet ćemo hoće li Gattuso napokon isturiti Filipa Krovinovića bliže vratima kako bi do izražaja došle njegove pucačke sposobnosti ili će ga ostaviti na klupi.... Čini se da Gattuso dvoji između Zagrepčanina i Makedonca.

Sumnjamo da će inzistirati i dalje na Anthonyju Kaliku kao lijevom krilu, pravi je trenutak da na toj poziciji, na kojoj je bolji nego na desnoj strani, zaigrao Emir Sahiti koji je također bio 'na ledu' kod trenera, ali se vratio i trebao bi biti opušten nakon što je postao otac prije nekoliko dana jer mu je zaručnica Kim na svijet donijela djevojčicu.

Slovaci dolaze bez puno pompe, oni nisu temperamentni kao Dalmatinci, a svoju prigodu će tražiti u činjenici što Hajduk mora pobijediti za prolaz dalje te bi trebao igrati s puno više rizika, pa vide šansu u kontranapadima, to je istaknuo njhov trener Ondrej Smetana. U prvom dvoboju u Slovačkoj su imali bolje prigode od Hajduka koje nisu realizirali, a njihova taktika su napadi preko bokova i duge lopte na kapetana Martina Chriena.

Hajduk bi i nakon Velike Gospe trebao ostati u Europi, nadaju se navijači, jer to je ključni datum, ranijih sezona znalo se ispadati ranije, a ove godine nudi se jedinstvena prilika ukoliko se stvari poklope.

Utakmica Hajduk – Ružomberok igra se od 21 sat (MAXSport1, HDTV). Suci su iz Italije, glavni je Luca Pairetto, a pomoćnici su Alessio Berti i Valerio Vecchi, četvrti je Gianluca Manganiello. VAR je Paolo Mazzaleni, a AVAR Matteo Gariglio.

OČKEIVANI SASTAVI:

Hajduk (4-2-3-1): Lučić – Sigur, Uremović, Šarlija, Melnjak – Pukštas, Rakitić – Bamba, Trajkovski, Sahiti – Livaja.

Ružomberok (3-4-2-1): Frühwald - Gabriel, Maly, Mojžiš - Gomola, Lavrinčik, Luteran, Madlenak – Hladik, Domonkos – Chrien.



Tagovi

HajdukRužomberokPoljudGennaro GattusoOndrej SmetanaIvan PerišićMarko LivajaIvan RakitićAEK AtenaNoahOgnjen ČančarevićKonferencijska ligaAleksandar TrajkovskiFilip KrovinovićEmir SahitiStanko Poklepović

Ostale Vijesti