REUTERS/Massimo Pinca
REUTERS/Massimo Pinca

Bašić i Pašalić moraju mijenjati broj na dresu zbog toga što podsjeća na - nacizam?!

Vrijeme Čitanja: 1min | uto. 27.06.23. | 18:49

Prvi slučaj o kojem se raspravlja datira iz sezone 2000./01., kada je Gianluigi Buffon, u to vrijeme u Parmi, bio prisiljen promijeniti broj na 77

Toma Bašić i Mario Pašalić bili su posljednja dva igrača Serie A koji su nosili dres s brojem 88. Naime, Hrvati u dresu Lazija, odnosno, Atalante, neće moći birati isti broj za iduću sezonu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Zabrana nošenja 88-ice, naime, dolazi izravno iz Ministarstva unutarnjih poslova i radi se o odluci za suzbijanje upotrebe simbola koji bi mogli podsjećati na nacizam. Broj 88 se, zapravo, koristi u neonacističkim grupama kao simbol pozdrava "Heil Hitler" jer je h osmo slovo abecede.

Kao dokaz tome je i navijač Lazija koji je nosio dres s brojem 88 na posljednjem derbiju protiv Rome i natpisom “Hitlerson.”

Prvi slučaj o kojem se raspravlja datira iz sezone 2000./01., kada je Gianluigi Buffon, u to vrijeme u Parmi, bio prisiljen promijeniti broj na 77. Bašić i Pašalić tako su posljednji igrači koji su nosili 88, koje su tijekom raznih prvenstava birali i drugi igrači poput Hernanesa u Interu, Borriella u Romi 2013/14.

Državna intervencija, u svakom slučaju, ne želi se ograničiti na ovo već “i metode kojima se, u slučaju antisemitskih povika, djela i izražavanja, mora odmah narediti prekid nogometnih natjecanja ”.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Toma BašićMario PašalićSerie AAtalantaLazio

Ostale Vijesti