Screenshot
Screenshot

Barcelona lovi rekordni peti naslov prvaka Europe, Palma u svojem drugom nastupu u LP - drugi

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 05.05.24. | 10:27

Večeras se u armenskom Jerevanu (18 sati) igra finale Lige prvaka u futsalu.

U sjeni finalne serije prvenstva Hrvatske u futsalu, u kojoj je Futsal Dinamo u petak poveo protiv Olmissuma (6-4), i dan prije druge utakmice koja se također igra u Domu sportova II (ponedjeljak, 19 sati), u večeras će se u armenskom Jerevanu odigrati finale 23. izdanja UEFA Lige prvaka u Futsalu, odnosno 38. finale natjecanja za najbolji futsalski klub Europe (UEFA je okrilje nad Ligom prvaka preuzela tek 2001.).

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U finalu (18.00 po hrvatskom vremenu) snage će odmjeriti dva španjolska predstavnika, aktualni prvak Europe Palma Futsal s otoka Mallorce te prvak iz 2022. Barcelona. Ovo će biti tek drugi slučaj u 23-godišnjoj povijesti UEFA-ine Lige prvaka da će se u finalu susresti dva kluba iz iste države. U prethodnom (2020.) je također sudjelovala Barcelona koja je u finalu nadvisila ElPozo Murciju s 2-1 i stigla do svojeg trećeg (pretposljednjeg) naslova prvaka.

Palma je prošle sezone prvi put zaigrala elitno klupsko natjecanje, završni turnir igrao se u njihovoj dvorani u Palma de Mallorci. U polufinalu je pala Benfica s 4-3, a u finalu Sporting nakon boljeg raspucavanja šesteraca. Barcelona je prošle sezone senzacionalno ostala bez Final Foura natjecanja, djelomično ih je u tom naumu zaustavila i Futsal Pula, no Futsal Blaugrana je u pet prethodnih sezona igrala završni turnir, od čega je osvojila dva naslova (2020. i 2022.), jedno drugo mjesto (2021.) i dva treća (2018. i 2019.). Barcelona večeras lovi peti naslov, čime bi se izjednačila s nacionalnim rivalom Inter Movistarom na vrhu vječne ljestvice osvajača, a Palma, u svojem drugom nastupu u Ligi prvaka, drugi.

Oba polufinalna susreta ovosezonskog završnog turnira bila su prepuna uzbuđenja. Pravi futsalski-trileri. Palma je, kao i prošle sezone, u polufinalu nadvisila Benficu koja je prva povela preko mladog Lucia Roche, ali već nekoliko minuta kasnije izjednačuje Jesus Gordillo. Do poluvremena Benfica je povela s 2-1 golom Jacare, a početkom nastavka Rocha postiže svoj drugi pogodak na utakmici za 3-1 vodstvo Portugalaca. Dobila je Palma i dobila crveni karton, imala je Benfica priliku prelomiti utakmicu, no aktualni prvak Europe se uspio obraniti s igračem manje, a šest minuta prije kraja redovnog dijela utakmice vratar Palme Luan Muller dalekometnim udarcem smanjuje prednost Benfice. Palma je nastavila igrati s golmanom igračem, a to je iskoristio Rocha koji u 37. pogađa za svoj hattrick i 4-2 vodstvo Benfice.

No, u futsalu niti to nije dovoljno za pobjedu. Palma je golovima u igri s golmanom-igračem golovima Marcela i Gordilla stigla do produžetaka (u kojima nije iskoristila kazneni udarac za pobjedu), a onda i nakon boljeg raspucavanja šesteraca izborila svoje drugo finale.

Sažetak utakmice možete pogledati OVDJE.

Drugo polufinale bilo je repriza finala iz 2021. i 2022., Sporting je već u 1. minuti poveo preko Tomasa Paca, a Barcelona u 9. preokreće ekspresnim pogocima Tourea i Adolfa nakon prekida. Tu nije bio kraj preokretima u prvom dijelu, Zicky Te i Hugo Neves zabili su u 17. i 18. za novo vodstvo Sportinga, da bi Antonio Perez prije odlaska na odmor poentirao za 3-3. Catala snažnim udarcem u 22. Barceloni donosi novo vodstvo (treći preokret na utakmici), ali već dvije minute kasnije Tatinho poentira za 4-4. Pobjedu Barceloni (5-4) donio je Matheus golom u 32.

Sažetak utakmice možete pogledati OVDJE.

U finalu će se, dakle, susresti dva španjolska kluba, trostruki uzastopni prvak Španjolske Barcelona (i četverostruki prvak Europe) te aktualni prvak Europe Palma Futsal. Barcelona i u ovaj dvoboj ulazi kao favorit. Iako je u tekućem prvenstvu upisala sedam poraza, Barca predvodi ligašku ljestvicu s dva boda više od El Pozo Murcije, a Palma Futsal je šesta s 12 bodova manje od Blaugrane. Do kraja redovnog dijela prvenstva ostalo je još jedno kolo, nakon čega kreće španjolski playoff. U dva prvenstvena ovosezonska dvoboja obje momčadi slavile su na domaćem parketu, Palma na otoku s 5-4, a Barcelona u Palau Blaugrani s 1-0. U polufinalu Superkupa rezultat je bio 1-1, a Barcelona je u finale (kojeg je kasnije i osvojila) prošla nakon boljeg raspucavanja šesteraca.

U današnjoj utakmici Palmi se vraća Bruno Gomes, ali Antonio Vadillo neće moći računati na Ernesta koji je protiv Benfice zaradio crveni karton. Jesus Velasco danas može računati na sve igrače.

"Očekuje nas drukčija utakmica od polufinalnog susreta sa Sportingom. Palma je dosta nepredvidljiva momčad, ali probat ćemo i mi njih iznenaditi. Morat ćemo se prilagođavati raznim fazama utakmice. Odlučivat će nijanse, moramo stvoriti veći broj prilika i pobijediti naslov", rekao je Barcelonin trener Jesus Velasco.

"Vidjet ćemo kakve će nam posljedice ostaviti težak dvoboj protiv Benfice u polufinalu. Najbolji način za rekuperaciju je mentalni sklop kojeg trebamo imati za ovakav trunir. U finalu jednostavno nema mjesta za umor. Osjećamo se dobro. Pred nama je težak protivnik kojeg dobro poznajemo, kao i oni nas. Želimo postati tek jedna od tri momčadi koje su uspjele obraniti Ligu prvaka", rekao je trener Palme Vadillo.

Ova utakmica je velika prilika i za Barceloninog kapetana, jednog od najboljih futsalaša novijeg doba, Sergija Lozana koji ima priliku postati prvi igrač s pet osvojenih Liga prvaka. Prethodna četiri osvojio je s Barcom.

"Palma je jaka momčad, s odličnim golmanima. Imaju dosta drukčiju momčad u odnosu na prošlu sezonu. Unatoč tome, stigli su do finala, što je veliki uspjeh. Mi smo imali velikih problema s ozljedama, ali nismo se predavali. Sada hvatamo formu i vjeuzjem da smo zaslužili naslov", rekao je 35-godišnji Lozano prije finala.

Zanimljivo, u redovima Palme igraju dva bivša prvotimca Barcelone, Mario Rivillos, koji je već osvojio Ligu prvaka s Inter Movistarom i superiskusni naturalizirani Rus Romulo koji je prije dolaska u Barcelonu tri godine u nizu igrao finale Lige prvaka s moskovskim Dinamom (od 2012. do 2014.), nikada nije osvojio naslov, a dvaput je izgubio upravo od Barcelone.

Napomenimo kako će se u utakmici za treće mjestu u ranijem terminu susresti dva portugalska velikana Sporting i Benfica. (N.R.)

Finale futsalske Lige prvaka

Palma Futsal - Barcelona, 18.00

Palma Futsal: Barron, Muller, Bauza (vratari), Chaguinha, Lourenco, Neguinho, Romulo, Marcelo, Cleber, Moslem, Bruno Gomes, Mario Rivillos, Jesus Gordillo. Trener. Vadillo

Barcelona: Paul Lopez, Plana, Feixas (vratari), Andre Coelho, Antonio Perez, Erick, Matheus, Harada, Adolfo, Sergio Lozano, Pito, Ferrao, Catela, Mamadou Toure

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Liga prvakaFutsal Liga prvakaFutsalfutsalBarcelona FutsalPalma Futsal

Ostale Vijesti