Youtube Screenshot
Youtube Screenshot

Argentina želi ponoviti Brazil, Portugal lovi 'duplu krunu', a Ricardinho titulu najvećeg svih vremena

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 03.10.21. | 11:00

Danas su na rasporedu finale i utakmica za treće mjesto Svjetskog prvenstva u futsalu.

Danas u 19 sati u litvanskom Kaunasu igra se finale Svjetskog prvenstva u futsalu uz izravni prijenos na drugom programu HRT-a. Prilično je žalosno jer najveći domaći (sportski) mediji nisu popratili ovo natjecanje na način na koje zaslužuje. Cijeli turnir, a pogotovo nokaut faza natjecanja bili su spektakularni. Nakon dvije velike borbe u polufinalima, danas će se za najsjajnije odličje sučeliti reprezentacije Argentine i Portugala.

19:00 (2.00) Argentina (4.70) Portugal (3.50)

Argentina je aktualni svjetski, a Portugal europski prvak. Nakon što su prije pet godina u Kolumbiji Argentinci u polufinalu svladali Portugal 5:2, u finalu su stigli do svoje prve titule prvaka svijeta, pobijedivši Rusiju 5:4. Ovaj put Argentina je Rusiju nadvisila u četvrtfinalu, nakon 1:1 u 40 minuta, Futsal Gaučosi su polufinale protiv Brazila izborili nakon boljeg raspucavanja šesteraca. A onda su mrske rivale svladali u polufinalu 2:1.

Nakon što je Argentina prije pet godina postala treća reprezentacija koja je osvojila naslov prvaka svijeta, danas može postati treća reprezentacija koja će obraniti naslov prvaka svijeta. Brazilu je to pošlo za rukom u tri navrata (1992., 1996. i 2012.), a Španjolskoj jednom (2004.).

Argentina je ujedno i favorit u ovom finalu. Na turniru su imali najteži put. Nakon 'skupine smrti' i maksimalnog učinka protiv Irana, Srbije i SAD-a, u osmini finala su sa 6:1 razbili jaku reprezentaciju Paragvaja, onda su nadvisili svjetske viceprvake i nominalno najjaču reprezentaciju na turniru Brazil.

Portugal je s druge strane osvojio također tešku grupu s Marokom, Tajlandom i Solomonskim otočjem. Tajland je pao u nastavku dvoboja (4:1), Solomonski otoci rutinski (7:0), a s neugodnim Marokom europski su prvaci remizirali (3:3). A onda, na putu do finala u nokaut fazi niti jedna reprezentacija nije pala u 40 minuta. Srbiju su Portugalci nadvisili nakon produžetaka (4:3), kao i Španjolsku (4:2), dok je protiv Kazakhstana odlučivali penali (2:2).

TKO JE BOLJI?

Prema Germaniji, ali i ostalim kladionicama, Argentina je veći favorit. Futsal Gaučosi imaju možda najbolju obranu na turniru, u nokaut fazi su protiv jakih napadačkih reprezentacija (Paragvaj, Rusija i Brazil) primili samo tri pogotka u 140 minuta igre, a pamti se i tek jedan primljeni pogodak od inače efikasnog Irana (2:1). Palmin golman Nico Sarmiento je vratar u najboljoj formi na turniru i vjerojatno će obraniti 'titulu' zlatne rukavice Svjetskog prvenstva, kako god finale završilo. Levanteov Maxsimiliano Rescia igra u životnoj formi, Alen Brandi i Cristian Borruto zaduženi su za postizanje pogodaka, a opasnost za vrata Portugala prijetit će i od Constantina Vaporakija (Boca Juniors/Meta Catania) koji je zabio Brazilu i Leandra Cuzzolina (Levante) koji je zabio Rusiji.

S klupe ih predvodi mladi 35-godišnji izbornik Matias Lucuix koji je prije pet godina bio pomoćni trener zlatnom izborniku Diegu Giustozziju.

No, Portugal je po imenima jednak, da ne napišemo i jači od Argentine. Kada bismo uspoređivali kadar Argentine i Portugala, rekli bismo da je jedina razlika na vratarskoj poziciji. Bebe ipak nije na razini Sarmienta...

Portugal je momčad prepuna igrača aktualnog europskog prvaka Sportinga - Joao Matos, Paco, Erick Mendoca, Pany Varela, Miguel, Pauleta i jedan od najvećih svjetskih talenata, pivot Zicky Te. U kadru su još dva sjajna donedavna igrača Benfice, a sada Brage (Fabio Cecilio i Thiago Brito). No, Portugal, prije svega, igra na na pogon ‘internacionalaca’, Andre (Barcelona) i Bruna (Napoli) Coelha te Ricardinha (ACCS Paris).

Prema mnogim stručnjacima, Ricardinho je uz brazilskog Falcaa najbolji futsalaš svih vremena. U karijeri je na klupskoj razini s Benficom i Inter Movistarom osvojio sve što se osvojiti može, s reprezentacijom Portugala je prije tri godine osvojio Europsko prvenstvo, osvojio je šest titula za najboljeg igrača svijeta, a sada, s 36 na leđima, može doći i do samoga krova svijeta i titule najvećeg svih vremena.

Ricardinho se nakon finala oprašta od portugalskog dresa. Medalju je na svjetskom prvenstvu, minimalno srebro, je već osvojio, a osvajanje titule bi mu zaista bio filmski oproštaj od reprezentacije....

"Bio bi to prelijep način da se spusti zavjesa na moju reprezentativnu karijeru, osvajanjem jedinog trofeja kojeg nemam”, rekao je Ricardinho u izjavi za FIFA.com.

Utakmica se od 19 sati prenosi na HRT-u 2, a u 17 sati igra se dvoboj za treće mjesto između Brazila i 'euroazijskog Brazila', Kazakhstana.

17:00 (1.65) Brazil (4.50) Kazakhstan (3.55) - utakmica za 3. mjesto



Tagovi

Futsalsvjetsko prvenstvo u futsaluPortugalportugalska futsal reprezentacijaArgentinaargentinska futsal reprezentacijaBrazilbrazilska futsal reprezentacijakazakhstanska futsal reprezentacija

Ostale Vijesti