REUTERS/Antonio Bronic /Stephane Mahe
REUTERS/Antonio Bronic /Stephane Mahe

Ante vs. Ante: Šimundža je potpisao najveći europski uspjeh Maribora, ali ne bi uspio da nije bilo Čačića...

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 28.07.22. | 09:30

Ante Šimundža, aktualni trener Ludogoreca, naslijedio je Čačića na klupi Maribora i izborio europsko proljeće. U svojoj je karijeri uzimao bodove Mourinhu i Emeryju, pobijedio je Contea... Najteži poraz zadao mu je Nenad Bjelica, a na današnji dan prošle godine ispao je s Murom baš od Ludogoreca. Izbacio ga je Valdas Dambrauskas

Nema čovjeka, posebno Dinamovog navijača, kojemu na spomen Ludogoreca neće napamet prvo pasti ona utakmica iz 2012. Kad je Dinamo u 98. minuti uzvrata golom Vide izborio treće pretkolo Lige prvaka. Znamo, na Dinamovoj klupi bio je tad kao i sad Ante Čačić. Mnoge su priče ispričane o toj utakmici, jedna od onih legendarnih 'caka' svakako je Čačićeva reakcija na klupi u sudačkoj nadoknadi. Dok su svi na stadionu dramatično proživljavali te minute, ćupali kosu i nokte, Čačić se okrenuo prema suradnicima na klupi i šeretski poručio:'Što se tresete, zabit ćemo gol!". I Dinamo je zabio, sve ostalo je povijest i njezina interpretacija.

"Imamo povijest s Ludogorecom, ja sam bio na klupi prije 10 godina i imali smo dosta sreće, radilo se o dobroj momčadi. Ja sam optimist uoči nove utakmice, imamo odličan kadar igrača, koji će za tjedan dana biti bolji nego danas", rekao je Ante Čačić nakon utakmice u Skopju i pobjede protiv Shkupija koja je Dinamu i donijela dvoboj s bugarskim prvakom. No, nije ovo jedina aktualna poveznica Dinama i Ludogoreca.

Naime, na bugarskoj klupi također sjedi Ante. On je Ante Šimundža, slovenski trener kojemu je otac Splićanin, a zanimljivo je da je u Šimundžinom trenerskom uzletu 'prste' posredno imao i Ante Čačić. Jer, Čačić je 2013. bio trener Maribora, izborio je plasman u Europsku ligu, ali nakon toga više nije dugo izdržao. Presudila su mu tri poraza u četiri utakmice u kolovozu i rujnu, Čačić je otišao iz Maribora, a na njegovo mjesto došao je imenjak Šimundža. Tada još uvijek mlad trener, koji jest imao prvoligaškog iskustva na klupi Muri, ali u Maribor je došao iz drugoligaša Aluminija iz Kidričeva.

Jedan od prvih Šimundžinih velikih uspjeha bio je plasman Maribora te jeseni u 1/16 finala Europske lige. Momčad s kojom je, dakle, krenuo Čačić i doveo je do skupine, Šimundža je poveo u europsko proljeće. I ne samo to, tamo je na putu bila Sevilla, na čijoj klupi je bio Unai Emery. U Ljudskom vrtu Maribor je odigrao 2:2, u Sevilli je živjela nada u prolaz, a onda su Anadalužani ipak slavili, 2:1 i prošli dalje. Naravno, treba li reći, da je Sevilla na kraju i osvojila tu Europsku ligu.

To je i ostala jedina sezona u kojoj je Maribor prezimio u Europi, Čačić je izgurao prvi dio sezone, kad je izbacivanje ciparskog APOEL-a Maribor doveo u play-off Lige prvaka. Već je to bio velik uspjeh, u play-offu je Viktoria Plzen bila prejaka pa je Europska liga bila realnost. Tada je došao Šimundža i napravio taj dodatni iskorak. No, uzeo je Šimundža te sezone i naslov prvaka, doveo je Ljubičaste do skupine Lige prvaka. A tamo osvojio tri boda, tri remija protiv Sportinga, Schalkea i Chelseaja, na čijoj je klupio bio Jose Mourinho. Tako je u samo pola godine Šimundža uspio otrgnuti bodove Emeryju i Mourinhu.

Prošle je godine, pak, Šimundža postao prvak Slovenije i s Murom. Kao potvrda da se radi o odličnom treneru, inače, 50-godišnjaku. A u kvalifikacijama Lige prvaka, Šimundža je lani naletio baš na Ludogorec. U prvoj utakmici drugog pretkola Mura je na svom terenu odigrala 0:0, a u uzvratu držala za vrat bugarskog prvaka. Bilo je 1:1 do 82. minute, tada je s dva gola Ludogorec prošao u treće pretkolo. Zanimljivo, bilo je to točno na današnji dan prošle godine, 28. srpnja, a na klupi Ludogoreca bio je Valdas Dambrauskas, današnji trener Hajduka. No, očito se klupskom gazdi svidio Šimundžin nogometni stil pa je nakon odlaska Dambrauskasa odlučio na kraju polusezone dovesti upravo slovenskog stručnjaka. Ali, prije toga Šimundža je odradio još jesen s Murom u Europskoj ligi, gdje je uspio skinuti skalp još jednom trenerskom velikanu. U Sloveniji je 'pao' Antonio Conte, Mura je svladala Tottenham 2:1, ali nije uspjela izboriti prolaz skupine.

Spomenimo i još jedan detalj. Dva najteža poraza u Šimundžinoj trenerskoj karijeri jesu porazi od 6:0. Jedan mu je nanio Jose Mourinho s Chelseajem u Ligi prvaka, a drugi - Nenad Bjelica. Još 2012. sastali su se u austrijskom Kupu, Šimundža je bio trener GAK-a. Bjeličin WAC slavio je u Grazu, o toj se 'šestici' još uvijek priča među navijačima Wolfsbergera.

Što se tiče Ludogoreca, Šimundža je dosad vodio 23 utakmice, upisao je 18 pobjeda, dva remija i tri poraza. Dva poraza zadao mu je sofijski Levski u polufinalu Kupa, a jedan je ovaj zadnji (2:1) od irskog Shmarocka u drugom pretkolu Lige prvaka.



Tagovi

GNK DinamoAnte ČačićAnte ŠimundžaLudogorecLiga prvaka

Ostale Vijesti