Reuters
Reuters

Amerikancima ponovno dojam, Englezi stigli na milimetar do drugog kruga

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 25.11.22. | 21:47

U dosta zanimljivom i dinamičnom dvoboju između Engleske i SAD-a nismo vidjeli pogotke, a mladi Amerikanci ponovno su potvrdili da imaju vrlo zanimljivu mladu reprezentaciju i da bi za četiri godine na domaćem Mundijalu mogli biti odlični. Englezi su se, pak, praktički plasirali u drugi krug.

Jedna od najpoznatijih priča u povijesti Svjetskih prvenstava je ona sa Svjetskog prvenstva 1950. u Brazilu, ujedno i debitantskom prvenstvu za reprezentaciju Engleske. Dvoboj između američkih amatera i prepotentnih Engleza završio je 1:0 pobjedom SAD-a, a kako su se tada vijesti slale putem telegrama, jedan engleski medij pomislio je da je došlo do tipfelera, odnosno da se 'izgubila' jedinica ispred engleske 'nule' i kao rezultat utakmice upisao 10:1 za Englesku.

Danas su Amerikanci sve samo ne amateri, Englezi više nisu toliko prepotentni i danas nikoga nije iznenadila igra mladih Amerikanaca koji su u većem dijelu utakmice bili bolji takmac od Tri lava.

Na kraju pogodaka nije bilo, a s ovim remijem (ne i igrom) zadovoljniji mogu biti Englezi koji su zadržali prvo mjesto skupine i praktički osigurali plasman u drugu rundu. Za ispadanje im treba poraz od četiri ili više razlike od Walesa.

Nakon sjajne igre i uvjerljive 6:2 pobjede nad Iranom Gareth Southgate, dakako, nije radio izmjene u sastavu, a sličnog je razmišljanja nakon dobre igre i 1:1 rezultata protiv Walesa bio i kolega mu na američkoj klupi Gregg Berhalter koji je u udarnoj momčadi zamijenio samo centralne napadače, umjesto Josha Sargenta, krenuo je Haji Wright.

Nakon početnog ispitivanja snaga prvi su zaprijetili Englezi, Gordi Albion kombinirao je po desnoj strani, Bukayo Saka poslao je povratnu loptu za Harryka Kanea čiji udarac završava u bloku Amerikanaca. Englezi su u početnom periodu utakmice maksimalno kontrolirali posjed lopte, a Amerikanci su se orijentirali na kontranapade. Prvi put su zaprijetili sredinom prvog dijela preko sjajnog Westona McKenniea, nakon ubačaja Wrighta, ali je pucao preko gola.

SAD je postao sve hrabriji, često je prijetio posebno po desnoj strani po kojoj su ordinirali Sergino Dest, McKennie i Timmoty Wah. Najveću priliku na utakmici vidjeli smo u 33. minuti kada se Christian Pulisic izborio za udarac, ali je ljevicom pogodio – prečku.

Do kraja prvog dijela igrali su samo Amerikanci. Sergino Dest probao je nakon prodora po desnoj strani, a dobru prigodu imao je i Pulisic glavom. Ipak, pucao je kraj gola.

Kao i u prvoj utakmici protiv Walesa, Amerikanci su odigrali sjajno prvo poluvrijeme, tranzicijama i izmjenama pozicija radili su veliki nered u obrani Engleske, koja je cijelo prvo poluvrijeme bila sterilna, a igra joj se, posebno u drugoj polovici poluvremena, pretežito orijentirala na preskakanje igre. Tek su se u 45. ponovno probudili, ali je udarac Sake nakon povratne lopte Shawa otišao visoko preko gola, a onda je sjajno opalio Mason Mount, ali je Turner bio priseban.

U prvom dijelu golova nije bilo, ali je dojam pripao Amerikancima.

A dominacijom SAD-a otvoreno je i drugo poluvrijeme. Pokušavali su Ameri s distance (opet McKennie), a često su prijetili i opasnim centaršutima u srce engleskog kaznenog prostora. U 68. minuti Southgate je napravio dvostruku izmjenu, ubacio je Jacka Grealisha i Jordana Hendersona umjesto Sterlinga i Bellinghama. Tom rošadom Englezi su dobili na brzini i ponovno su preuzeli primat nad utakmicom, ali samo kroz posjed lopte.

Koliko je talentirana ova američka momčad potvrđuju zamjene koje je Gregg Berhalter napravio. U posljednjih 15 minuta igre na teren su ušli Bryan Aaronson, Shaquell Moore, Giovanni Reyna i Josh Sargent.

Do kraja utakmice obje momčadi pokušale su stići do pobjedničkog pogotka, u nekoliko su se navrata približili kaznenom prostoru suparnika, ali im je neodstajao 'završni pas'.

U posljednjem kolu SAD (dva boda) igra protiv Irana koji ima tri boda, a vodeća Engleska (četiri boda) protiv Walesa koji je na jednom bodu.

Svjetsko prvenstvo, Skupina B

Engleska – SAD

Stadion: Al Bayt Stadion

Gledatelja: 68.463

Strijelci:

Sudac: Jesus Valenzuela (Venezuela), pomoćnici: Jorge Martinez, Tulio Moreno (Venezuela)

Žuti kartoni:

Crveni kartoni:

Engleska (4-2-3-1): Pickford – Trippier, Stones, Maguire, Shaw – Bellingham (od 68. Henderson), Rice – Saka (od 78. Rashford), Mount, Sterling (od 68. Grealish) – Kane; Trener: Gareth Southgate

SAD (4-3-3): Turner – Dest (od 78. Moore), Zimmerman, Ream, Robinson – McKennie (od 77. Aaronson), Adams, Musah – Weah (od 83. Reyna), Wright (od 83. Sargent), Pulisic; Trener: Gregg Berhalter



Tagovi

američka nogometna reprezentacijaEngleska nogometna reprezentacijaengleskaSADKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti