REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Akademska analiza: Hrvatska ima razne kombinacije u doigravanju ali i na ždrijebu skupina za SP

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 12.11.21. | 17:34

Profesor Tomislav Globan s EFZG je locirao ključne utakmice koje bi nam mogle pomoći da uđemo u bolji "šešir"

Kalkulacija je posve jasna. Hrvatska ima sve u svojim nogama, potrebno je samo pobijediti Rusiju na Poljudu i karta za Katar je u džepu. No, ukoliko ne upišemo pobjedu i završimo kao drugoplasirani, čeka nas pakleni baraž u kojem će od ukupno 12 europskih reprezentacija, njih samo tri otići u Katar. Ostali će ostati praznih ruku.

No, postoje razne kombinacije koje se mogu dogoditi ako uđemo u tu neugodnu fazu doigravanja. Za početak, najbitnije je hoćemo li biti nositelji. Format je sljedeći, svi drugoplasirani iz kvalifikacijskih skupina (10) će se spojiti u posebni ždrijeb s još dvije ekipe, a to su pobjednici dvaju skupina prošlogodišnjegh izdanja Lige Nacija. Naravno, neki drugoplasirani timovi će preko ovih kvalifikacija osigurati kartu za Katar, pa će se i ove dvije momčadi još mijenjati. Po trenutnom stanju, te dvije momčadi bi mogle biti Wales i Austrija.

Što se tiče ove desetorice, potpuni i konačni popis drugoplasiranih bit će poznat tek u utorak kad se odigra i posljednja utakmica europskih kvalifikacija. Potom slijedi nemirni pogled na koeficjente koji će odrediti tko je nositelj a tko nije u tom baražu gdje će se 12 timova podijeliti u tri skupine od kojih će se izvući dva para. Oni će igrati samo jednu utakmicu na ispadanje. Potom će se u malom finalu obračunati s pobjednikom utakmice drugog para. Tri pobjednika će dobiti zlata vrijednu ulaznicu, ostali neće dobiti ništa.

Kao i uvijek, profesor Tomislav Globan s EFZG-a se pozabavio s mnogim kalkulacijama. Za početak, nama se na kraju sve svodi na Rusiju. Prema njegovim riječima, pobjeda nam logično nosi Mundijal, remi nam sigurno nosi status nositelja u doigravanju (domaćinstvo utakmice) dok smo s porazom gotovo sigurno nenositelji, odnosno gosti u polufinalu.

Postoje neke kombinacije gdje bi nam i poraz donio željeni status, no kako tvrdi profesor, „moralo bi nam se dosta toga poklopiti. Vjerojatnije je da će granica nositeljstva biti 15 bodova na ljestvici drugoplasiranih, a mi bi s porazom ostali na 14.Spomenimo još kako je profesor Globan otišao korak dalje i pogledao kako bi mogli izgledati „šeširi“ na velikom ždrijebu koji nas čeka 1. travnja u Dohi. U ovom trenutku, Hrvatska je u trećem „šeširu“, no postoje neke kombinacije koje bi nas mogle pogurati u drugi pot što bi nam uveliko olakšao put u drugi krug.

Prema njegovim riječima, osim što nam je jako pomogao poraz Švedske od Gruzije, danas moramo navijati protiv reprezentacija koje su malo ispred nas po koeficjentu točnije bodovima. Prevedeno naša pobjeda i njihov kiks bi trebali biti dovoljni da Hrvatska uđe u drugi šešir. Tako da, mislimo li gledati Vatrene u povoljnoj poziciji nakon eventualne pobjede na Poljudu, moramo navijati za Talijane protiv Švicaraca, Argentinu protiv Urugvaja i za Meksiko protiv SAD-a.



Tagovi

Tomislav GlobanHrvatskaItalijaKolumbijaŠvicarskanogometna reprezentacija SAD-a

Ostale Vijesti