Miroslav Lelas/PIXSELL
Miroslav Lelas/PIXSELL

Ademi za Germanijak: "Dinamo tuče, Petko zabija"

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 21.07.23. | 08:03

Legendarni kapetan Dinama javio se iz Kine uoči najvećeg hrvatskog derbija

“Dinamo tuče, Petko zabija”, javio se kao iz topa! Znao je Arijan Ademi zašto smo okrenuli njegov broj dan prije velikog derbija. Predugo se poznajemo da smo komotno moglo preskočiti onaj klasičan uvod o zdravlju, karijeri i životu u Kini.

“Možda mogu ja iz Dinama, ali ne može Dinamo iz mene”, nastavio je kapetan čiji je glas odavao sjajno raspoloženje. Četiri mjeseca su prošla od onog emotivnog maksimirskog oproštaja. Polako se adaptirao na život u Aziji a Dinamo je zakoračio u eru bez Ademija.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Pratim sve koliko mogu. Ovdje je dosta zgusnut raspored, često su utakmica, velika je zemlja pa su putovanja daleka ali načelno sve pratim. Uostalom, čujem se redovito s dečkima pa se dotaknemo svega, naravno i Dinama”, objasnio je Ademi koji je utakmicu Superkupa pratio preko interneta.

“Početak je sezone, jasno da to ne može odmah biti glatko kako su svi očekivali ali na kraju je rezultat jedino što se pamti”.

Priznaje da ga je malo štrecnulo kada je vidio kako njegovi dižu trofej…

“Gledao sam sažetak, činilo mi se da je bila dobra utakmica i da je Dinamo zaluženo uzeo trofej. Nisam baš navikao to gledati s druge strane”, smije se Ademi.

Zapravo, taj trofej je i njegov obzirom da je sudjelovao i u prvenstvu i kupu u prošloj sezoni.

“Dečki su nastavili gdje su stali na kraju prošle sezone i jako sam sretan zbog toga”.

Ipak, mnogi ga zazivaju. Svako malo ode u eter rečenica kako nedostaje Ademi. Njegova energija, liderstvo na terenu…

“Drago mi je čuti, ali život nosi svoje. Nema smisla vraćati se na ono što je ostalo iza mene. Dinamo je prevelik klub da bi ovisio o jednom imenu. Kroz povijest su odlazili veliki igrači, dolazili su novi a Dinamo je uvijek bio na vrhu. Tako će i sada”.

Kreće nova sezona HNL-a a na Maksimiru derbi.

“To su uvijek bile utakmice za koje se živjelo. Čast svima, ali kada ti Hajduk dolazi to je ipak nešto posebno. I tu nije bitna trenutna forma, raspoloženje, stanje na tablici. Derbi je uvijek derbi i mora se ući 100 posto u utakmicu. Navijači ne priznaju manje od toga”.

Nije htio o konkretnim imenima.

“Ma šta ću ja pričati kada je sve jasno. Vidjelo se kako raste Baturina, koliko ti znači Petković. Livi siguran, obrana rutinska. Drago mi je zbog Bulata koji se diže i zbog mladog Sučića. S njim je Dinamo dobio dobrog igrača za rotaciju. Ma glupo mi je ikoga izdvajati. Dinamo je dobio utakmicu za trofej i to je jedino bitno u ovoj priči”.

Njegovi veterani su još uvijek u Maksimiru. Iako Livakovića i Petkovića svako malo sele u Tursku, Ivanušeca u Nizozemsku, Šutala u Njemačku - svi će krenuti večeras u obranu naslova.

“Drago mi je da su ostali na okupu, barem na početku sezone i još bitnije da su ovdje zbog europskih kvalifikacija. Znamo koliko je ovo osjetljivo razdoblje za Dinamo kao što znamo kolika je njihova kvaliteta. A što se tiče transfera, ne bih ulazio u to. Svatko od nas najbolje zna za sebe što i kada”, diplomatski će Ademi od kojeg nismo dobili ekskluzivu o nastavcima karijera njegovih donedavnih suigrača.

“Ponavljam, najbitnije je da su tu za vrijeme europskih kvalifikacija”.

Prva postaja je Astana.

“Sjećam se obje utakmice. U prvoj su Buda i Olmo sve riješili, uzvrat smo rutinski odigrali i dobili 1-0. Jači smo, ali protivnik definitivno nije za podcjeniti. Nema danas lakih zalogaja u ovakvim utakmicama. Samo koncentrirano i sve će biti u redu”.

Problem za Dinamo je daleko putovanje, kažu i umjetna trava.

“Ne vidim uopće problem u tome! Isti broj kilometara mora Astana napraviti da bi došla u Zagreb. I igrati na našoj podlozi u Maksimiru. Dinamo ne smije i siguran sam da neće, nikada tražiti alibi u takvim stvarima”, poručuje Ademi.

Još malo o večerašnjoj utakmici.

“Dinamo je nešto rasterećeniji nakon Superkupa, ali to ne znači puno. Mislim da je pritisak na Hajduku kojem bi mogao biti problem ako sezonu otvori s dva poraza. No, sve je to “rekla-kazala”. Očekuje nas nešto drugačija utakmica u odnosu na ono od prije tjedan dana. Uostalom, Hajduku se vraća Livaja a svi znamo koliko on znači za njihovu igru. Vjerujem da će biti dobra utakmica i da će Dinamo s pobjedom zakoračiti u novu sezonu HNL-a”.

S Akijem kao najvećim navijačem?

“Uvijek. Muči me malo ta vremenska razlika jer se utakmica igra u 4 ujutro po mom vremenu, a u subotu igramo utakmicu, ali ne trebam ja gledati derbi. Samo neka Dinamo pobjedi", završio je Arijan Ademi, vječni kapetan Dinama.



Tagovi

Arijan AdemiHajdukGNK DinamoHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti