12 Van Gaalovih grijeha: Prodao ih, zaradio samo 132 milijuna eura i požalio…

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 20.04.16. | 14:40

Jedan od njih postao je uvjerljivo najbolji igrač Bayera, drugi je danas najbolji dribler Premiershipa, a treći odmah stigao do finala Lige prvaka…

Portal za nogometnu statistiku Squawka objavio je zanimljiv popis igrača koji su prodani u eri menadžera Manchester Uniteda Louisa van Galaa, a možda nisu trebali biti prodani.

Manchester United je na petom mjestu ljestvice engleskog prvenstva. Ima 56 bodova, četiri boda manje od četvrtoplasiranog Arsenala i pet manje od trećeg Manchester Cityja. Borba za naslov je već odavno završena priča, a do kraja sezone momčadi Louisa van Gaala je preostalo izboriti plasman u Europu.

Možda smo 'Crvene vragove' u ludom finišu sezone mogli i gledati u utrci za naslovom u Premiershipu, no toplo-hladna sezona i ne previše uvjerljive igre, sa 16 pobjeda, osam remija i devet poraza, ostavili su Van Gaalovu momčad da se zadovolji plasmanom u Top pet. Da nije bilo prodaje nekih igrača koje je izdvojio portal za nogometnu statistiku Squawka, možda bi situacija bila malo drugačija. Što mislite?

Donosimo vam popis igrača koje nizozemski stručnjak možda nije trebao prodati u svojoj trenerskoj vladavini Old Traffordom od ljeta 2014. godine, prema mišljenju Squawke. Radi se o 12 imena, na kojima je, računajući prema podacima Transfermarkta, od njihove prodaje Manchester United zaradio 132,8 milijuna eura.

1. Danny Welbeck - za 20 milijuna eura prodan Arsenalu 2014. godine

Može igrati naprijed, na lijevoj strani, pa i iza napadača i radi se o radišnom modernom napadaču koji je svestran u svom novom klubu Arsenalu. A zašto nije našao mjesto u Van Gaalovim planovima, ostaje pravi misterij.

2. Patrice Evra - za 1,5 milijuna eura prodan Juventusu 2014. godine

Godinu dana nakon što je zabio pogodak Bayernu na Allianz Areni pod trenerskom palicom Davida Moyesa, iskusni Francuz je Juventusu pomogao da izbori finale Lige prvaka 2015. godine. Ozljeda i izbivanje Lukea Shawa ove sezone još su više ražalostili navijače 'Crvenih vragova' koji bi radije da se lijevog beka zadržalo na Old Traffordu.

3. Shinji Kagawa - za 8 milijuna eura prodan Borussiji Dortmund 2014. godine

Strijelac tehnički maestralnog pogotka u remiju Borussije protiv Schalkea. Na Old Traffordu je pokušavao igrati sličnim stilom, brzim pokretima i do cilja, ali to mu nije prolazilo kod nezainteresiranih suigrača, koji nisu tražili povratnu loptu. Bio je to igrač koji je trebao biti idealan za Van Gaala.

4. Wilfried Zaha - za 3,83 milijuna eura je prodan Crystal Palaceu 2015. godine

Za menadžera koji je uživao velike pohvale na račun toga što se oslanja na brza i lukava krila, Van Gaal je pokazao kako ipak ima neke nepromišljene poteze. Iako se doduše nije iskazao na Old Traffordu, Zaha je postao najbolji dribler u Premiershipu. Ove sezone ih ima 118 od 231 pokušaja. I

5. Nani - za 6 milijuna eura je prodan Fenerbahčeu 2015. godine

Bio je krilni igrač koji je volio izazivati suigrače i imao je sulude ideje na terenu, no krasila ga je i toplo-hladna forma. Nije bio možda bio najkonzistentniji igrač, ali je imao sposobnost da stvori nešto iz ničega.

6. Javier Hernández - za 12 milijuna eura prodan Bayeru 2015. godine

Meksički napadač je ove zone odličan u redovima svog novog kluba Bayer Leverkusena za koji je zabio 25 pogodaka. Iako nije toliko svestrani igrač, možda mu se ipak trebala dati još jedna prilika.

7. Tom Cleverley - kao slobodan igrač je 2015. godine preselio u Everton

Čak se i dolaskom Bastiana Schweinsteigera, Morgana Schneiderlina i Andera Herrere, imao dojam kako su 'Crveni vragovi' tanki u veznoj liniji, a Englez se mogao dobro uklopiti u Van Gaalovu filozofiju posjeda lopte.

8. Angel Di Maria - za 63 milijuna eura prodan PSG-u 2015. godine

Skupocjena 'zlatna koka' Manchester Uniteda nije iskazala talent koji je neupitan. Dokazao ga je u PSG-u, u kojem su se više prilagodili njemu i to mu je možda nedostajalo na Old Traffordu.

9. Angelo Henriquez - za 1,67 milijuna eura prodan Dinamu 2015. godine

Čileanski napadač je u United stigao za vrijeme vladavine Sira Alexa Fergusona, ali nikada nije dobio pravu priliku na Old Traffordu. Sada je u Dinamu u kojem je prvotno igrao na posudbi. Zabija golove i United je mogao imati koristi od njega.

10. Jonny Evans - za 8,3 milijuna eura prodan West Bromwich Albionu 2015. godine

Borio se s ozljedom i formom pod palicom Van Gaala, ali je nakon odlaska iz Manchester Uniteda, pomogao svojoj reprezentaciji Sjeverne Irske da izbori plasman na Europsko prvenstvo 2016. godine i postao je čvrsta okosnica obrane West Bromwich Albiona, a povremeno i vezne linije.

11. Rafael - za 3 milijuna eura prodan Lyonu 2015. godine

Voljeli su ga navijači i njegova prodaja je ocijenjena kao teška i hladna, ali ipak logična odluka Val Gaala, koji je tražio remont momčadi. Ali Matteo Darmian i ostatak društva nisu se najbolje iskazali na poziciji desnog beka tako da se prodaja Rafaela kasnije pokazala lošom procjenom. On trenutno uživa u Francuskoj s Lyonom.

12. Robin van Persie - za 5,5 milijuna eura prodan Fenerbahčeu 2015. godine

Nizozemac je blistao pred kamerama na pitanje o budućnosti pod vodstvom Van Gaala nakon odlaska Moyesa. Došao mu je bivši izbornik ali ljubav je kratko trajala. Iako je bio možda i daleko od vrhunca kada je otišao iz Fenerbahčea, svejedno je još uvijek igrač koji je imao više dobrog osjećaja pred golom od cijele Unitedove momčadi koju je ostavio iza sebe. Veliki promašaj za momčad kojoj je ove sezone nedostajalo golova, udaraca i ideja. 

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 

 


Tagovi

Robin van PersieRafaelJonny EvansAngelo HenriquezAngel Di MariaTom CleverleyJavier HernandezNaniWilfried ZahaShinji KagawaPatrice EvraDanny WelbeckLouis van Gaal

Ostale Vijesti