urica Galoic/PIXSELL
urica Galoic/PIXSELL

"MVP" Kapusta i oporavljeni "Steph" Smajlagić donijeli Ciboni treću pobjedu zaredom u ABA ligi!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 28.10.22. | 20:01

Nova drama pod Tornjem i novo slavlje za Vukove

Nije to bila najljepša niti najkomotnija pobjeda, ali je na kraju ipak pobjeda – Vukovi su pod Tornjem dočekali Borac i slavljem 87:85 ga ostavili bez pobjede i u petom kolu ABA lige.

Nastavak je to pobjedničkog niza sastava Josipa Sesara koji je u regionalnom takmičenju vezao tri pobjede, prije Borca su padali Mornar te Mega u produžetku. Stoga se punim pravom reći da je Sesar posložio igračku križaljku i igru pa se Cibosi sada gibaju u ritmu trenerovih taktova.

Cibona je u utakmica protiv Borca ušla kao osjetan favorit, ali to se, međutim, nije osjetilo u početnih deset minuta igre u Draženovom domu. I to iz jednog očitog razloga – trener Borca Marko Marinović je naredio pritisak po cijelom parketu na najkreativnijem igraču Cibone Borni Kapusti. Tu su ulogu uspješno odrađivali Ognjen Čarapić i Marko Radonjić zbog čega je Cibona dobrim dijelom utakmice djelovala zakočeno.

Povrh toga, gosti su zaigrali agresivnije i pogađali s vanjskih pozicija pa je ubrzo na semaforu stajalo deset poena prednosti.

Najviše problema stvarao je američki bek Hunter Hale koji je bio poprilično raspoložen i držao napad gostiju.

Onda su se krajem četvrtine upalili Krešo Radovičić i Borna Kapusta pa su Cibosi na ulasku u drugu četvrtinu ponijeli tek dva poena minusa (15:17), što je iz perspektive viđenog bio sjajan podvig.

U drugoj je dionici Sesar u igru uveo Svena Smajlagića koji je i sa zamotanim prstom pokazao da će biti veliko pojačanje u nastavku sezone. Svena, naime, nije bilo od starta sezone, a onda je po ulasku u igru povezao tri trice i vlastoručni preokrenuo rezultat u korist Cibone.

Na dvije i pol minute do kraja Vukovi su stigli do prednosti 31:25 i to zahvaljujući svom rekovalescentu.

Kada mu se napadački priključio i Lovro Mazalin Cibona je nakupila sedam poena prednosti (36:29) na 36 sekundi do kraja poluvremena, ali je onda Radonjić koš-faulom smanjio na 36:32 nakon 20 minuta što je bilo itekako prihvatljivo za goste.

Kratak presjek prvog poluvremena bi glasio: Borcu je pripala uvodna četvrtina, Ciboni druga, s tim da su se Sesarovi izabranici dosta mučili s vanjskim šutem. Tek je pet trica prošlo kroz obruč iz 20 pokušaja (25 posto), dok je Borac bio ipak nešto bolji, pogodivši 4/11. Gosti su bili i skakčki raspoloženiji, zabilježivši 22 skoka u odnosu na 16 skokova Cibone.

Domaćin je pak više dijelio loptu u napadu, i s 13 asista (Borac pet) odnio prednost u toj statističkoj kategoriji.

U drugom dijelu je proradio vanjski šut, Radovčić je povezao dvije trice sredinom druge dionice i odveo Cibonu na 14 poena viška (54:40).

Unatoč vrućim rukama, Sesaru su glavobolju zadavali problemi s penalima visokih igrača. Baković je još prije kraja poluvremena zaradio četvrti faul, dok je Bundović isti broj faulova zaradio do polovice treće četvrtine. I zbog toga je patila obrambena igra pod košem.

Ali šuterski je i dalje na razini bio Smajlagić – tricom na dvije i pol minute do kraja je držao Cibonu na komotnoj prednost (61:48).

Na kraju je i treća dionica okončana s 13 poena plusa za domaćine (63:50).

Cibona se nakon dvije i pol minute igre dovela u problem - Kapusta je izgubio loptu u napadu, uslijedila je kontra koju je okončao Hale polaganjem, ali je pritom peti, isključujući faul zaradio Baković. Hale je promašio dodatno bacanje, no smanjio je rezultat na 66:60.

Radovčić je na drugoj strani izborio dva penala i promašio oba, a Hale pogodio tricu za veliku neizvjesnost.

Uslijedio je dodatni problem za Sesara i njegov sastav - i Bundović je zaradio peti faul izbacivši se iz igre u zadnjih šest minuta pri rezultatu 68:66.

Nastavio je Hale trpati i na Smajlagićev koš odgovorio tricom za samo pola koša prednosti (70:69).

Prihvatio je taj izazov Smajlagić, pa nakon izjednačenja Borca za 71:71 stavio tricu i dao malo prostora za disanje sebi i svojim suigračima na tri i pol minute do kraja.

A onda se Sven sasvim razigrao, lopta je u Ciboninom posjedu izašla u aut na sekundu do kraja, ali i to je bilo dovoljno Smajlagiću da pogodi s istekom napada tricu za 77:72. Inače, to mu je bila šesta trica iz osam pokušaja.

Uigrani tandem Kapusta - Mazalin zaslužan je za idućih četiri poena Cibone, prvi kao asistent drugi kao egzekutor za 81:76 na minutu do kraja.

Nakon što je u idućem napadu izborio i stavio bacanja, Kapustu je oko 500 ljudi počastilo skandiranjem "MVP, MVP!"

Iako je Hale vratio nadu Borcu košem za 83:81, Majcunić i Kapusta su bacanjima odveli Cibonu u novu prednost, a Borcu je zadnji napada za izjednačenje iscurio iz obruča.

U pobjedi je Smajlagić zabio 25 poena, Mazalin je stavio 17 uz devet skokova i osam asista, a Radovčić je zabio 15.

Kod Borca je Hale zabio čak 44.


ABA liga, 5. kolo

Petak, 28. listopada

Cibona – Borac, 87:85

Zadar – Split, 20.00

Subota, 29. listopada

Cedevita Olimpija – MZT, 18.00

FMP – Budućnost, 20.00

Nedjelja, 20. listopada

Mornar – Studentski centar, 19.00

Parttizan – Mega, 21.00

Ponedjeljak, 31. listopada

Igokea – Crvena zvezda, 18.00



Tagovi

CibonaBorac ČačakABA liga

Ostale Vijesti