Petar Glebov/PIXSELL
Petar Glebov/PIXSELL

Tužne vijesti: Preminuo Petar Skansi

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 04.04.22. | 18:55

Proslavljeni košarkaš i trener napustio nas je u 78.godini života.

Tužne vijesti, najtužnije vijesti.

Petar Skansi, čovjek koji je u Hrvatskoj bio sinonim za košarku, preminuo je u 78.godini života.

Iako javnosti najpoznatiji kao izbornik naše košarkaške reprezentacije koja je stigla do srebra u Barceloni 1992.godine, Skansi je bio puno više od toga. Kao igrač je osvojio naslov prvaka Jugoslavije sa Splitom 1971., a FIBA ga je izabrala među 50 najvećih košarkaša svijeta 1991. godine. S reprezentacijom bivše države je osvojio srebro na Olimpijskim igrama 1968., zlato na SP-u 1970. u Jugoslaviji, srebro na SP-u 1967. u Meksiku i srebro na EP-u 1965. u SSSR-u.

Skansi je rođen 1943. u Sumartinu, a košarku je počeo igrati u Jugoplastici gdje se zadržao do 1972. godine kada je otišao u Pesaro. Kasnije je nastupao kao trener-igrač u Jugoplastici.

Skansi je bio čovjek ugodan za razgovor i uvijek spreman za košarkašku raspravu, iako se svojih stavova čvrsto držao.

Sjajan košarkaš (centar brzih nogu ) i još bolji trener, dugogodišnji reprezentativac i najkorisniji igrač SP-a 1970., a na koncu i izbornik srebrnih hrvatskih olimpijaca iz Barcelone 1992. godine. Skansi je bio jedan od trojice igrača Jugoplastike koju su bili u startnoj postavi svjetskih prvaka, a s Tvrdićem i Šolmanom i oslonac prve momčadi Žutih koja je 1971. osvojila naslov prvaka bivše SFRJ. Šest godina kasnije, prigodom osvajanja drugog naslova prvaka, trener je bio upravo Skansi.

A kao igrač osvojio je spmenute četiri velike medalje, a da je nastavio igrati barem do 30. (oprostio se od košarke s 27 godina) imao bi još dvije europske medalje (srebro i zlato). No, zato je kao trener u trofejne vitrine pospremio trostruku krunu (Kup Koraća, Prvenstvo i Kup SFRJ) koju je Jugoplastika osvojila 1977.

Nakon toga je svoje trenerske talente preselio u Italiju gdje je radio deset godina. S Benettonom i Fortitudom je igrao Final Four Eurolige, s tim da je s Benettonom i zaigrao u finalu, ali je izgubio od Limogesa Bože Maljkovića. Za vrijeme gaže u Benettonu postao je i prvi izbornik hrvatske reprezentacije pa onda i postigao najveći uspjeh u njezinoj povijesti. Vodio je Hrvatsku i u Atlanti 1996. kada je završila šesta.

Trenersku karijeru Skansi je okončao u redovima prve ljubavi - Splitu, kojem je te 2003. donio i posljednji naslov prvaka.



Tagovi

Petar Skansi

Ostale Vijesti