Jim Young/ Reuters
Jim Young/ Reuters

Super Mario oduševio legendu Unicsa: Nije visok kao Bobi, ali ima onu stvar - čista jugoslavenska škola

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 29.10.21. | 13:27

Hvalospjeva kao u priči na račun hrvatskog košarkaša.

Ruslan Avleev, jedna od legendi Unicsa i nekadašnji ruski reprezentativac, ostao je zapamćen po nekim ružnim trenucima s parketa (kada je 2000. nokautirao srpskog suca Milivoja Jovčića), ali ga usprkos svemu ljubitelji košarke u Kazanju i okolici još uvijek rado vole čuti. Pogotovo kad je tema Unics, momčad koja nije baš najbolje počela sezonu, kako u Euroligi, tako ni u VTB ligi...

"Sve u svemu, dosadašnji rezultat je zadovoljavajući. Unics je dobio tri četvrtine protiv aktualnog prvaka Efesa. Protiv Monaca je jednostavno nedostajalo sreće. Da su kojim slučajem boj pobijedili u tim utakmicama, onda bi raspoloženje u momčad bilo drugačije. Euroliga je sada, općenito, nevjerojatno natjecanje. Pogledajte samo rezultate, gotovo nitko ne pobjeđuje s velikom razlikom. Svugdje je +1, +2, +3. Nema drugog načina da se osvoji Euroliga. Ne može se reći da Unics nema igru, ali naravno ima alarmantnih trenutaka. Ne bih ni spominjao poraz od Fenerbahcea (Unics je izgubio 80:41), nego utakmice u VTB ligi s Yeniseiem i Avtodorom. Drugi postavljaju velika pitanja. Jasno je da postoji faktor umora, ali u takvim susretima morate kvalitetno pobjeđivati. Unicsu je to bilo teško protiv Jeniseja, ali ne u Saratovu. Da budem iskren, ja sam nisam shvaćao pogreške Canana ili tricu Hezonje je na kraju te utakmice", rekao je Avlejev za rusku Gazzettu.

Govorio je i o nedostacima ruske momčadi.

"Nedostaje im još jedan visoki igrač. Tu je Nigerijac Jackie. Mnogi su sumnjičavi prema njemu, ali meni se sviđa. Dobar je igrač, mogao bi više napadati, ali općenito dobro rješava zadatke. Nedostaje mu podrška. Gotovo protiv svakog protivnika Klimenko bo mogao bi imati ozbiljnu ulogu, ali Perasović ga uopće ne koristi. Sjetite se utakmice protiv Zenita. Svi su vidjeli da je Billy Baron zabio tricu, ali dajte malo pažnje na najvažnije skokove Arturasa Gudaitisa koje je imao na kraju. Zabio je, jednom je na njemu napravljen faul i pogodio je oba slobodna bacanja. To je izravno utjecalo na tijek igre. Brown i Brentley, iako su igrači na visokoj razini, su niski i često gube na skokovima."

Mario Hezonja je prva zvijezda Unicsa. Ima dobru statistiku, ali ga nema u odlučujućim trenucima utakmice.

"Razumijem sve dileme oko Marija. Štoviše, osobno sam bio frustriran njegovim odlukama u utakmicama protiv Yeniseija i Avtodora. Ali slažemo li se da je riječ iznimno velikom talentu? Odigrao je više od 300 NBA utakmica. U mnogima bio je u početnoj postavi. Probio se u najbolju ligu svijeta bez posebne tjelesne građe. Nema 220 cm kao Boban Marijanović. Možda su ga u Europi smatrali eksplozivnim, ali ima puno igrača u Americi s takvim karakteristikama, a Mario im je parirao. Ponekad takve igrače ne treba ometati ,sve će napraviti sami.On je čista jugoslavenska škola. Iskreno, jako mi se sviđa. Nisam vidio bijele igrače s takvim arsenalom. Nekoliko puta pokušao zamisliti kako se braniti od takvog protivnika, ako je igrao u moje vrijeme .Bilo bi jako teško. Može šutnuti trojku, ići na ulaz ,napasti u kontri, na skok, leđa .On može sve."

Čini se da Hezonja nije pouzdan u završnim fazama utakmice

"Ovdje treba uzeti u obzir jednu stvar. Na kraju će lopta uvijek biti kod jedinice ili dvojke. Oni jednostavno brže pokreću loptu. Hezonia je napadač, visine dva metra. Obrani je lakše pratiti njega. Sjetite se Stombergasa (igrao za Unix početkom 2000-ih.) Što je napravio u zadnjim sekundama? Stajao je i čekao. Od napadača koji u takvim trenucima mogu igrati drugačije mogu navesti samo LeBrona Jamesa i Kevina Duranta. Čak su i kod CSKA Šiškauskas i Langdon - najpouzdaniji igrači - čekali loptu Holdena.“

Ispada da na Hezonju u odlučujućim trenucima uopće ne treba računati.

"Trebalo bi, ali o tome će odlučiti igrači s loptom - Lorenzo Brown ili Isaiah Canaan. U Efesu ima mnogo dobrih igrača, ali na kraju će Shane Larkin najvjerojatnije pucati. Jeste li vidjeli njegovu brzinu? Iako, ne bih rekao da Mario potpuno nestaje u finalu. Sjećam se da sam zabio Bayernovu najbitniju tricu i to sa sedam metara."

Utakmicu s Bayernom prelomio je Canan, a ne hrvatski reprezentativac...

"Canan je igrao sjajno, ali u nekim situacijama je ostao sam. Još jedna dobra stvar za Maria je što dobiva puno pažnje. Obrana si ne može priuštiti da ga ostavi. Štoviše, zbog njegove svestranosti to mu je nemoguće da se lako obrani. Ne postoji poseban element koji mu možete zatvoriti i tako ga isključiti iz igre. On je svestran napadač s dobrim dodavanjem. Da, egoističan je, arogantan i drzak, ali osobno mi se sviđaju takvi igrači. Ima m*da. On se ničega ne boji."

Avleev smatra da su uz Hezonju potrebni dobri bekovi. Ima li ih Unics?

"Ima, Lorenza Browna i Canana. Lorenzo se pojavio u nizu mečeva, kada je izvukao Unics u drugom poluvremenu. Canan još uvijek varira. Želim vidjeti više oštrine u njemu, ali on je također koristan. Došlo je mnogo novih igrača iz različitih momčadi, a kakav je tko bit će jasno tek na sredini sezone.“

U Unics je stigao OJ Mayo, nekoć velika nada NBA lige.

„Neću kriti, nisam imao vremena analizirati ga. Vidim da se još uvijek aklimatizira, još nije shvatio gdje je. Uostalom, Euroliga je stvarno teška, a kad imaš prvo gostovanje protiv prvaka Eurolige, teško je odmah pokazati se. Nekako ga se treba uklopiti u momčad, a to treba napraviti trener."

Koliko je realan plasman Unicsa u playoff Eurolige?

"Ako se to dogodi, bit će to velika senzacija. Način na koji igraju danas nije za prvih osam Eurolige. U nekom trenutku će Unics, naravno, igrati bolje. Ali postoji faktor u sportu kao što su ozljede . To je neizbježno. Hoće li momčad biti dovoljno jaka da se izbori s tim? Sve utakmice bit će im zlata vrijedne. Mislim da Unics ima šanse kad protivnici igraju niz teških utakmica i dolaze u Kazajn gdje gosti uvijek teško pobjeđuje. Uzmi Efes, tri dana prije utakmice s nama su imali tešku utakmicu s Fenerbahčeom. Bilo koja španjolska momčad može doći u Kazanj nakon teške utakmice u ACB ligi. Ako to iskoriste, onda će Unics imati priliku“, zaključio je Avleev.



Tagovi

Mario HezonjaUnicsUnics KazanVelimir Perasović

Ostale Vijesti