Stiglo zlato! Hrvatska je osvojila Europsko prvenstvo do 16 godina

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 18.08.18. | 22:24

Sjajan uspjeh.

Hrvatska je postala europski prvak u konkurenciji do 16 godina. U finalu u Novom Sadu naša je reprezentacija pobijedila Španjolsku rezultatom 71:70.

Španjolska je u utakmicu ušla kao favorit, ponajprije zbog činjenice da je Usman Garuba uistinu čudo od igrača i bilo bi čudo da taj mladić ne postane velika zvijezda u budućnosti. Naš se izbornik odlučio na čvrsto pokrivanje ovog centra i zatvaranju reketa te puštanju vanjskog šuta, a to nam je donijelo koristi u prvoj četvrtini jer su Španjolci promašivali dvoznamenkaste šuteve. Na drugoj strani je povukao Roko Prkačin pa smo od početka vodili, a prvu četvrtinu završili smo s prednosti 19:14.

U drugom dijelu se događao sličan scenarij kao protiv Francuske – počela se igrati nešto brža košarka što je odgovaralo Španjolcima koji vole igrati u takvom ritmu. No, Hrvatska se ipak uspjela prilagoditi te s par trica Borisa Tišme i Filipa Paponje smo držali vodstvo. U sličnom ritmu nastavilo se i u trećoj četvrtini, ali tu se već vidjelo kako kopnimo s  energijom jer smo i ovu utakmicu igrali s malo igrača u rotaciji.

U posljednjih 10 minuta taj se energetski pad do kraja manifestiralo. Španjolci su pogodili nekoliko trica, ponešto je napokon ubacio i Hector Alderete, a Garuba i Kennedy Clement su kontrolirali skok te uhvatili dosta lopti u napadu. Mi smo se mučili s napadom, Španjolci su miksali 'čovjeka' i zonu, a izgubili smo i nekoliko lopti pa su Španjolci u posljednjem razdoblju po prvi put i poveli.

I kada se činilo da smo izgubili utakmicu, ponajviše zbog energetskog pada, naši mladići su odigrali nekoliko sjajnih poteza. Prvo je Paponja nešto manje od 3 minute prije kraja utakmice pogodio tricu za 63:65, a onda je uslijedilo dobro razdoblje u obrani, ali loše u napadu. U zadnju minutu smo ušli sa zaostatkom 65:67, onda je Paponja ukrao jednu loptu, a Perasović izborio i pogodio dva slobodna bacanja. Alderete je promašio šut 34 sekunde do kraja, a onda je Prkačin napravio uistinu senzacionalan potez.

> Kakav potez, kakva muda! Pogledajte nevjerojatno zakucavanje Prkačina kad se utakmica lomila (VIDEO)

U situaciji kada se lomila utakmica, Prkačin je uzeo loptu u svoje ruke, a sve je završilo senzacionalnim zakucavanjem za 69:67. Ostalo je još 18sekunda, ali Španjolci se nisu predavali. Zabio je Alderete tricu za vodstvo 70:69, Hrvatska je uzela time-out, a utakmicu je riješio opet Prkačin polaganjem za konačnih 71:70 i četvrtu zlatnu medalju za Hrvatsku na europskim prvenstvima do 16 godina. Do sada smo zlatni bili 1995., 2010. i 2011. godine.

Tišma je bio najefikasniji igrač utakmice s 24 poena i 3 skoka, Prkačin je upisao double-double učinak s 18 poena i 10 skokova, a svoj obol su dali i Paponja (9p, 3s, 3a, 3uk), Bošnjak (8p, 5s, 2a), Perasović (8p, 4s) i Ivišić (4p, 2).

Prkačin je proglašen i MVP-em turnira, a u najboljoj petorci je i Tišma.

(Foto: Fiba.com)


Tagovi

Hrvatska u16 košarkaška reprezentacije

Ostale Vijesti