Srbin koji je jedan od najboljih NCAA sophomorea izlazi na draft

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 28.04.20. | 21:13

Nadamo se da NBA draft neće biti lakrdija poput onog NFL-a.

Filip Petrušev odlični je centar Gonzage te jedan od najboljih u NCAA općenito. Igrač druge godine (tzv. sophomore) u zadnji se čas prije isteka roka, odnosno u nedjelju, prijavio na NBA dradt 2020.

Učinio je to čak i bez agenta, te se tome priključio svojim suigračima, krilnom igraču Coreyu Kispertu i francuskom beku Joelu Ayayu.

„Moj je san zaigrati u najjačoj ligi na svijetu, zato sam se i prijavio na draft. Ovisno o tome kako tamo prođem, razmislit ću ipak možda da se vratim na Gonzagu. Cijela ova situacija u košarci daje mi vremena da razmislim i da izvažem opcije. Nemam agenta već ću se pripremati s trenerom Markom Fewom i njegovim pomoćnikom Tommyjem Lloydom.“, rekao je ovim povodom.

Prošle je godine Petrušev kao freshman igrao sa praktički već etabliranim NBA igračima (iako su u pitanju još novaci), Ruijem Hachimurom (Washington Wizards) i Brandonom Clarkeom (Memphis Grizzlies) te Killianom Tilliejem s kojim još uvijek dijeli reket.

Prošle je godine Gonzaga bila jedan od favorita za osvajanje NCAA nacionalnog prvenstva, ali je, pomalo iznenađujuće, ispala od budućeg finalista Texas Techa u Elite Eight fazi. No takav je NCAA – najveće je iznenađenje kad nema iznenađenja.

211 centimetara visoki Beograđanin je proglašen igračem godine WCC konferencije, a jedan je od najboljih igrača reketa u državi uopće, no u profesionalnoj košarci bi mogao imati problema s obzirom da je u pitanju centar ''staroga kova''. Dobro kontrolira reket, odličan je u pick and roll igri, ima lijepu leđnu tehniku, no nema stretch mogućnosti te mu vanjski šut nije na popisu ubojitijih oružja.

„Da igra u vrijeme kad sam ja igrao, ranih 2000-ih, ja bih vam rekao da je on top 15 izbor na draftu. No igra je jako evoluirala. Rad nogu i mogućnost branjenja picka je danas jako tražen kod centara, a ja bih rekao da je Filip malo spor.“, rekao je bivši igrač sveučilišta UCLA a danas ESPN-ov analitičar Sean Farnham.

U sezoni je šutirao 56.2% iz igre, a upisao double-double u 31 do 33 utakmice ove sezone. Bilježio je dobar prosjek od 17.5 poena i osam skokova po utakmici.

Odluči li se povući s drafta, zadnji rok je 3. lipanj, a košarkaši imaju pravo ukupno dva puta izaći na draft.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9dGzgPuErWg" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

(foto: Reuters)


Tagovi

Filip PetruševNCAAGonzagaNBA draft

Ostale Vijesti