Srbi odlaze iz ABA-e i bježe Grcima, hrvatski klubovi ostaju u „neobranom grožđu“?

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 02.06.20. | 15:57

Ono što se kuha dublje na Balkanskom poluotoku ne smrdi na dobro za hrvatsku košarku, ali o tome smo vjerojatno trebali ranije misliti.

Ponovno se, ovaj puta dosta ozbiljnije, zavrtila priča oko osnivanja Balkanske lige u košarci.

Ali ne one zapadnog Balkana, kakva postoji već 20 godina, nego takva koju bi činili klubovi iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Bugarske i Grčke. Kako donosi T-Portal, predsjednik Bugarskog košarkaškog saveza, legendarni Georgi Gluškov, je otkrio detalje oko plana za osnutkom tog natjecanja.

Ideja postoji već neko vrijeme, no tada su ''zagrijani'' bili samo bugarski i sjevernomakedonski predstavnici. No s obzirom da srpski klubovi već dugo nisu zadovoljni stanjem, odnosno vlastitim statusom u ABA-i – svaki iz svojih razloga – situacija se promijenila.

Crvena zvezda i Partizan, dva moćna i u aktualnom periodu financijski veoma stabilna kluba, ozbiljno razmatraju mogućnost ulaska u ovakvo nešto, a jezičac na vagi mogla bi predstavljati zainteresiranost i grčkih klubova, s obzirom da i oni prolaze kroz poprilične probleme.

„Već ozbiljno radimo na tome. Moramo brzo pronaći svoj put i prikupiti informacije. Radim na sastancima s ostalim savezima. Optimalan rok je 15. srpnja. Postoji vrlo realna mogućnost da nam se priključe grčke i srpske momčadi. Imamo dobre odnose s tim savezima.“, rekao je Gluškov, upitan za to do kuda su došli pregovori.

Ovim bi ishodom hrvatski klubovi izvukli deblji kraj, s obzirom da bi ostali bez jakog natjecanja s jakim protivnicima, no opet se sve može svesti na to da su si domaće košarkaške klupske institucije same krive. Srozavši se na niželigašku razinu, sami su degradirali kvalitetu, a može se reći i renome regionalne lige, a ujedno i postali ništa više nego trening-momčadi za jake beogradske a, tužno je ustvrditi, i crnogorske klubove.

(foto: Reuters)


Tagovi

GrčkaABA ligahrvatska košarkaKK PartizanKK Crvena zvezda

Ostale Vijesti