Sime Zelic/PIXSELL
Sime Zelic/PIXSELL

Split poražen kod Krke, Subotiću se trese stolica

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 06.03.22. | 22:36

Splićani nisu uspjeli slaviti u izravnom dvoboju za opstanak u regionalnoj ligi

Poraz koji bi mogao biti vrlo skup doživjeli su košarkaši Splita na gostovanju kod Krke, domaćin je u Novom Mestu slavio 87:84 u izravnoj borbi za opstanak u ABA ligi. Bila je to prilično izjednačena utakmica u prvom poluvremenu, Krka je u trećoj četvrtini serijom 12:0 kaznila brojne pogreške Žutih i držala rezultat pod kontrolom. Pokušavali su Splićani uhvatiti priključak, došli na dva koša minusa u 3, minuti (71:69), ali potom je Krka na krilima Roka Stipčevića napravila novu seriju 12:0 i privela utakmicu kraju bez većih problema.

Četvrta je to pobjeda slovenske momčadi u regionalnoj ligi, sada imaju jednu više od Splita koji ima težak raspored pred sobom, ali i nekoliko utakmica pred svojim navijačima.

Vidjet ćemo hoće li ovaj poraz izazvati kakve promjene na Gripama, sve se glasnije spominje mogućnost razlaza s trenerom Srđanom Subotićem, a glavni kandidat za njegovog nasljednika je Josip Sesar.

Split je utakmicu počeo s Bajom i Jonesom na centarskim pozicijama i preko njih uspješno riješio nekoliko napada. Igrom Krke dirigirao je Stipčević za kojeg je zadužen bio nekadašnji igrač domaćih Nejc Barič. Raspoloženi Bajo je čak pogodio daleki šut za dva iz kuta za 16:16 nakon čega je trener Krke pozvao minutu odmora. Na ulasku u zadnju minutu prve četvrtine Miha Lapornik je pogodio tricu za 21:18 na što Žuti odgovaraju s dvije trice do kraja četvrtine, najprije Kovačević iz kuta pa Ukić u posljednjim sekundama za 21:24 nakon 10 minuta igre.

Seriju trica Splita nastavio je Perković na početku druge dionice, ali domaći se brzo vraćaju u egal, serijom 9:0 dolaze do vodstva 33:29. Miha Lapornik je bio nerješiva enigma za obranu Splita, uz njega je raspoložen bio Kosi pa je Krka u 15. minuti imala prednost 40:34. Žganecova trica vratila je Splićane u priključak, Perković je povezao dva dobra ubačaja da bi Jones u posljednjim sekundama četvrtine pogodio tricu za vodstvo Splita 46:49 nakon prvih 20 minuta.

Jednako izjednačeno igralo se na početku treće četvrtine, dosta promjena u vodstvu i još više pogrešaka. Perković je u 25. minuti promašio zicer u kontri kod rezultata 51:53, odmah je na drugoj strani Thomas tricom doveo domaće u vodstvo, a potom je Barič doslovno dodao loptu u ruke Mihi Laporniku za čistu kontru i vodstvo domaćih 56:53. Pozvao je Subotić minutu odmora, dosta mirno davao upute svojoj momčadi, ali nije bilo koristi od toga. Bajo je pod prekršajem promašio zicer pa potom i oba bacanja, Žganec u idućem napadu izgubio loptu, a za to vrijeme Thomas je ubacio pet koševa za Krku. Potom je Jones nepromišljeno napravio nesportsku pogrešku pod vlastitim košem kad je već imao loptu u rukama.

Suci su pregledali snimku i pokazali na dva slobodna bacanja za Krku koja je zabio Macura za 63:53. Dakle, serijom 12:0 domaći su došli do dvoznamenkaste prednosti. Imali su napad za povećanje vodstva, ali dobra je bila obrana Žutih nakon čega je Perković tricom iz kuta prekinuo post Splita. Još je potom Ukić lijepo zabio iz prodora za 63:58 pa su domaći pozvali minutu odmora. Iskusna braća Lapornik su potom nanizala šest koševa i Krka je na pola minute do kraja treće četvrtine otišla na 69:58. Ipak, zadnji napad Splita dobro je riješio veteran Ukić, prodorom kroz sredinu i ubačajem za minus devet (69:60):

Posljednju četvrtinu tricom je otvorio Perković, pojačali su Žuti obranu pa su koševima Shortera došli na samo minus dva u 33. minuti (71:69). Jasno da je trener Krke pozvao minutu odmora, potom je Luka Lapornik zabio lagan koš, a nakon promašene trice Bariča domaći su u idućem napadu brzim protokom lopte došli do otvorene trice Mihe Lapornika za 76:69. Odmah je Subotić pozvao minutu odmora, opet nije digao glas već je mirno pokušao objasniti igračima što trebaju napraviti. Čini se da ga Barič nije poslušao u idućem napadu, ostao je kratak nakon prodora pa je loptu uzeo Stipčević. Bajo ga je zaustavio nesportskim prekršajem, Stipčević je potom pogodio oba bacanja, a zatim i težak ulaz za 80:69. Do kraja je ostalo pet minuta, u idućem napadu Jones je napravio petu osobnu pogrešku, a Rok Stipčević na drugoj strani ubacio tricu za velikih 83:69.

Iskusni razigravač nije bio posebno napadački raspoložen, ali je pogodio kada je trebalo. Dosta je vremena ostalo do kraja, više od četiri minute, Splićani se nisu predali pa su serijom 8:0 došli na 83:77. Do kraja je ostala minuta i 45 sekundi, pogodio je potom Thomas šut za dva da bi Shorter u prodoru zaradio prekršaj i pogodio oba bacanja. Krka je propustila idući napad, počela je zadnja minuta pa je Shorter na 38 sekundi do kraja pogodio jedno bacanje za 85:80. Brzo su Splićani napravili dva prekršaja, Luka Lapornik je zabio dva bacanja i riješio pitanje pobjednika. Do kraja utakmice Perković je tricom ublažio poraz, u međusobnom dvoboju Split je bolji od Krke jer je na Gripama slavio s 87:77, ali to im neće ništa značiti ako u preostalim utakmicama ne dođe do jedne pobjede.

Miha Lapornik je ubacio 25 koševa za domaće, Thomas je dodao 23, a Luka Lapornik 14. Kod Splita su najefikasniji bili Shorter i Perković s 18 koševa, Bajo je ubacio 13, Ukić i Jones po 10.



Tagovi

KrkaSplitABA liga

Ostale Vijesti