Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Snajper s Pešćenice ispucao posljednji metak i objavio kraj velike karijere

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 11.11.21. | 20:35

Bivši hrvatski reprezentativac je svojevremeno bio član Indiane, Minnesote i Orlanda, a s Hrvatskom je osvojio Mediteranske igre u Pescari 2009. godine.

Kako je i sam rekao, vrijeme je da kažem zbogom igri koja mi je dala sve. 35-godišnji Damjan Rudež, prepoznatljivo ime hrvatske košarke, na svom Twitteru je upravo objavio kako dolazi kraj njegove profesionalne košarkaške karijere.

Damjan, inače najbolji na poziciji backshootera, započeo je karijeru u svom rodnom Zagrebu gdje je od 2002. godine nosio dres Zrinjevca, samo da bi već 2004. pronašao svoj prvi inozemni angažman u Belgiji gdje je dvije sezone nosio dres Oostendea.

S njima je uzeo naslov prvaka Belgije, samo da bi se vratio u Hrvatsku gdje prvo obukao dres Splita, a potom i Union Olimpije s kojom je također uzeo naslov prvaka države zajedno s kupom. Košarkaški put ga je finalno vratio u Zagreb gdje je s Cibonom također postao prvak Hrvatske.

Košarka ga je dalje vodila nazad u Zaragozu gdje je u dvije godine stekao uvjete za utlamtivni izazov svakog profesionalca, a to je NBA. U ljeto 2014. godine je prešao u Indiana Pacerse gdje je bio najbolji šuter trica među svim rookie igračima u sezoni 2014./2015. Uskoro je zamijenjen u Minnesotu (Chase Budinger je otišao u drugom smjeru) no nije uspio produljiti suradnju Minnesotom za sezonu 2016./2017.

Posljednja NBA stanica, ona na Floridi u dresu Orlanda potrajala je godinu dana, Magic nije imao namjeru produljiti suradnju premda je u rujnu 2017. godine postojala mogućnost da Rudež ostane u SAD-u još godinu dana.

Do kraja karijere, nosio je još dres Valencije, Monaca, Murije i finalno nizozemskog Donara gdje se pridružio svom bratu Ivanu koji je tada obnašao ulogu glavnog trenera.

Što se reprezentacije tiče, sudjelovao na Olimpijskim igrama 2008. godine, bio je pozvan kao zamjena za ozijeđenog Damira Markotu.

Kao član prve momčadi nastupao je i na Europskom prvenstvu 2013. godine u Sloveniji na kojem je Hrvatska osvojila 4. mjesto. To je onaj EURO gdje smo sa samo jednim porazom došli tek do drvene medalje.


Tagovi

Damjan RudežOrlando MagicIndiana PacersValencia BasketCibonaKK SplitNBA

Ostale Vijesti