Germania
Germania

SAD bi volio zadati coup de grâce, Srbi s Jokićem traže revanš za Rio, a Kanađani i Nijemci imaju svoju računicu

Vrijeme Čitanja: 7min | pet. 26.07.24. | 15:00

Košarkaški turnir na Igrama starta 27. srpnja i traje do 11. kolovoza. Natjecanje po skupinama igrat će se u dvorani Pierre Mauroy u Lilleu, a nokat faza u pariškoj Bercy Areni

Nagradu za najeksponiranije natjecanje na Olimpijskim igrama sada već tradicionalno odlazi u 'ruke' košarke. Otkako je u Barceloni predstavljen američki Dream Team, a košarka u međuvremenu postala globalni sport - daleko najviše punokrvnih sportskih superstarova pohodi spomenuti turnir, broj znatiželjnih pogleda zalijepljen za ovo natjecanje raste svjetlosnom brzinom. A koliki put je košarka kao sport potamanila do sada, zgodno ilustrira sljedeći podatak: naime, te 1992. u Barceloni, kada su Michael Jordan i društvo stigli do zlata preko Hrvatske predvođene Draženom Petrovićem, broj NBA igrača s kojima su se Amerikanci susreli bio je skromnih devet. Danas će se američki igrači susresti s čak 61 igračem iz najjače košarkaške lige svijeta...

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon što su posegnuli za bilježnicom pa istrgnuli list s kompilacijom izlizanih floskula na kojemu je ispisano da 'danas svi igraju košarku', kao i da 'nema lakih utakmica', a i poučeni iskustvom sa zadnja dva Mundobasketa, direktor reprezentacije Grant Hill i ugledno trenersko osoblje u sastavu Steve Kerr, Erik Spoelstra i Ty Lue, nadalo se kako će se kod američkih igrača upaliti nacionalni naboj. Nisu, međutim, niti trebali okretati brojeve – zvijezde s A liste između sebe su se dogovorile da će u punom sastavu nastupiti na francuskoj pozornici. Ponajprije je to odlučio LeBron James. Takav razvoj događaja je vrhušci košarkaške reprezentacije umjesto slatkih briga donio teške glavobolje, jer na rosteru momčadi smije biti tek 12 igrača, a svi su izrazili želju da budu u francuskoj prijestolnici. Pa tako svoje mjesto nije dobio, primjerice, Kyrie Irving, a nije ga dobio niti MVP netom završenog finala Jaylen Brown...

Kako god, Amerikanci su sklopili momčad po uzoru na Marvelovee Avengerse, najbolje od najboljih, kako bi ova generacija zadala posljednji smrtonosni udarac, coup de grâce, svakome tko se usudi i pomisliti na uzurpiranje njihovog projiciranog uspinjanja na pobjednički tron. Pa tako po prvu pita u njihovim karijerama – ne računajući negledljive All-Star utakmice – imamo prilike gledati LeBrona Jamesa i Stepha Curryja u istoj momčadi. Tu su i Kevin Durant i Jayson Tatum, tu je i Anthony Davis, Anthony Edwards. Zažmirite, nabodite prstom i nećete promašiti superstara u redovima SAD-a. No malotko se još straši njhove 'zvjezdane prašine'. Pokazale su to i dvije posljednje pripremne utakmice Kerrove momčadi koja bi, vrlo vjerojatno, upisala poraze protiv Južnog Sudana (!) i Njemačke, da se nije ukazala košarkaška genijalnost LeBrona Jamesa. Uvjerljivo najstariji član momčadi je južnosudancima zabio koš za pobjedu, dok je Nijemcima utrpao 11 poena u posljednje tri minute, uz sjajne obrambene reakcije te odvukao svoju momčad na sigurno.

Shvaćate poantu – Amerikanci ne dolaze u Pariz na razgledavanje, šetnju po Champs-Élyséesu, degustaciju sira i vina, koašrkaška mapa svijeta se stubokom promijenila pa će se Amerikanci morati svojski potruditi ako misle dohvatiti još jedno zlato.

A dosta toga će o njihovoj snazi reći već i natjecanje po skupinama. SAD je smješten u skupinu C u kojoj će igrati protiv vjerojatno prvog rivala za najviše odličje – Srbije. Susjedi su u Pariz poslali svoju super-momčad: izbornik Svetislav Pešić ima na raspolaganju sve najbolje što nudi srpska košarka, uključujući i trostrukog MVP-a NBA lige Nikolu Jokića. Uz njega tu je i vjerni kapetan Bogdan Bogdanović, ali i Vasilije Micić. Trojac se prvi puta okupio pod nacionalnim stijegom još od 2019. godine i sada cilja novu olimpijsku medalju. U Riju 2016. bili su srebrni, dok se u Tokio nisu plasirali. Međutim, ovog puta je u svlačionici Srba sakupljen nukleus talenta koji bi trebao pokazati svu svoju moć i raskoš. A kada imate na svojoj strani trostrukog MVP-a, sve je moguće...

Pored njih će u skupini B svoju priliku tražiti i dvije košarkom inficirane nacije, Južni Sudan i Portoriko. Južni Sudan je pokazao protiv SAD-a svoju kvalitetu, dok Portoriko spada u popularnu kategoriju 'uvijek neugodni'.

Hrvatske reprezentacije, znana je stvar, nema na Olimpijskim igrama – u finalu kvalifikacijskog turnira u Pireju izabranike Josipa Sesara slomio je domaćin Grčka. koja će, uzgred budi rečeno, u Francuskoj zaigrati u skupini smrti protiv Kanade, Španjolske i Australije.

Grci su pod ravnanjem legendarnog Kill Billa, Vassilisa Spanoulisa, dotjerali igru i sigurno su u užem krugu kandidata za odličje na Igrama. Giannis Antetokounmpo nesumnjivo je najbolji igrač ove generacije, a nakon pobjede nad Hrvatskom, pojasnio je zbog čega su Grci jaki:

„Važno je da smo svi jako gladni. Uživamo biti u ovoj momčadi, znamo svoje uloge, imamo sjajnog trenera koji je ugradio vatru u naše utrobe i dao nam dobitnu taktiku. Prvi puta idem na Igre, znamo kakvi su tamo igrači, ali moramo igrati svoju košarku bez obzira protiv koga igrali“, istaknuo je Giannis. No, o jačini skupine dovoljno govori procjena struke koja je Grke s Giannisom i Spanoulisom gurnula u ulogu underdoga, a rolu favorita dala – Kanađanima.

Klodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELLKlodian Lato/EUROKINISSI/PIXSELL

Izbornik Jordi Fernandez okupio je valjda najjaču momčad u povijesti zemlje, nadajući se kako će pronaći put do olimpijskog podija po prvi puta od 1936. U reprezentaciju se vratio Jamal Murray koji kanadski dres nije navlačio preko glave još od 2015. godine, a koji će zajedno sa Shaijem Gilgeousom-Alexanderom činit pakleni bekovski tandem. Uz njih, tu su i drugi članovi NBA lige: RJ Barrett, Luguentz Dort, Nickeil Alexander-Walker, Andrew Nembhard, Dillon Brooks... Ukratko, Kanađani su krcati talentom i po mišljenju košarkaških znalaca uz Srbiju prvi konkurenti SAD-u.

Samo, prvo trebaju proći skupinu u kojoj su još i Španjolci koji se spremaju mahnuti na pozdrav svojoj zlatnoj generaciji. Za nostalgiju, međutim, vremena nema. U momčad su ušli neki novi klinci koji imaju zadatak održati šampionski plamen La Familije. Doduše, nije ova generacija sasvim izuzeta pobjedničkog pedigrea, u njoj su ostale 'relikvije'. Rudy Fernandez će postati prvi muški košarkaš koji će zabilježiti nastup na šestim Igrama, njegova olimpijska gaža startala je 2004. u Ateni i završit će ovdje u Parizu. Uz 39-godišnjeg Fernandeza tu je i 36-godišnji Sergio Llull, dok Gen Z generaciju predvodi Santi Aldama koji je dobio najviše minuta na olimpijskom kvalifikacijskom turniru u Valenciji. U njemu novog lidera vidi izbornik Sergio Scariolo, jedan od najboljih u ovom poslu. Njegovi igrači znaju što očekuje od njih, a ona zna kako ih pretvoriti u pobjednike i to je ubojita kombinacija u ovakvom sustavu natjecanja.

REUTERS/Willy KurniawanREUTERS/Willy Kurniawan

Paklenu skupinu zatvaraju Australci koje predvodi nepoderivi duo Patty Mills i Joe Ingles koji se spremaju za svoj peti nastup na Igrama. U Tokiju su se Boomeri konačno uspeli na pobjednički postolje i okitili se brončanim odličjem, nakon što su od 1988. do 2016. imali nesretnu seriju četvrtih mjesta. Pored njih, izbornik Brian Goorjian sklopio je jaku momčad u kojoj su i Matthew Dellavedova, Dante Exum, Josh Giddey i imenjak mu Green. Naoko snažna momčad koja ima nesreću sa ždrijebom skupina...

U skupini B će, pak, majstor turnirskog formata natjecanja, Aco Petrović, braniti čast hrvatskog košarkaškog pijeteta – hrvatski trener priredio je senzaciju na kvalifikacijskom turniru u Rigi na kojemu je slomio favoriziranu Latviju i bukirao kartu za Pariz. Brazilci su iskusna momčad koja protivnike guši obranom, a izbornik Petrović je u intervjuu za Germanijak pojasnio kako će njegovoj reprezentaciji najvažnija utakmica biti ona posljednjeg kola, protiv Japana.

Jer, dvije najbolje trećeplasirane reprezentacije će pronaći svoje mjesto u četvrtfinalu.

Svjestan je Petrović da mu za više od toga treba jedna senzacionalna partija, budući da su mu preostali protivnici Francuska i Njemačka.

Goran Kovacic/PIXSELLGoran Kovacic/PIXSELL

Next big thing NBA lige – Victor Wembanyama igrat će pred 27.000 mahom domaćih navijača u Lilleu, a od Francuza se očekuje veliki rezultat. Uz njega tu je i Rudy Gobert, stoga je jasno da visoka linija nije problem Francuske. Za opipljiv plasman, Francuzi će morati dobiti pomoć bekovske linije. Evan Fournier je obično bio taj koji je nosio produkcijski teret, ali sada stiže iz turbulentne NBA sezone u kojoj je nastupio u samo 32 utakmice za Knickse i Pistonse. Nando de Colo ima dugu povijest dobrih utakmica u nacionalnom ruhu, ali radi se o 37-godišnjaku. Frank Ntilikina je ove sezone odigrao tek pet utakmica za Hornetse s tim da je posljednju odigrao još u veljači. I tu se krije zamka za domaćine.

Tu je, jasno, i pritisak koji dolazi s domaćinstvom, a dok će Wembanyama i društvo nositi na svojim leđima teret cijele nacije, morat će igrati i protiv aktualnih svjetskih prvaka.

Njemačka igra sjajnu košarku, pokazali su to i u pripremnom periodu u kojem su namučili Amerikance i definitivno imaju argumenata za medalju. Dennis Schröder je motor ove momčadi, dok je Maodo Lo igrač koju uvijek ima poene u rukama. Kad smo kod poena, tu su Andreas Obst, Franz Wagner, a energiju donose Daniel Theis i Moritz Wagner. Na njemačku treba svakako obratiti pažnju...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Pariz 2024američka košarkaška reprezentacijaLeBron JamesStephen CurryKevin Durantsrpska košarkaška reprezentacijaNikola Jokićbrazilska košarkaška reprezentacijaAco PetrovićŠpanjolska košarkaška reprezentacijanjemačka košarkaška reprezentacijakanadska košarkaška reprezentacijagrčka košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti