S razlogom smo favoriti protiv Češke, ali treba biti oprezan i ne ponavljati greške iz Zagreba

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 13.09.15. | 08:15

Hrvatska protiv Češke traži pobjedu za četvrtfinale.

Nisu naši protivnici nimalo bezazlena momčad, ali Češku bi Hrvatska morala moći pobijediti i ne možemo pobjeći od uloge favorita u ovoj utakmici. Koliko god Satoransky i Vesely bili potentni a Schlib, Benda i Pumprla dobro se uklopili u njihov stil igre, toliko je jasno da je kvaliteta na našoj strani. Udarni češki dvojac uistinu je opasan, ali ostatak momčadi bi se mogao zaustaviti. No, igra češke reprezentacije je prilično nezgodna po nas i treba ih shvatiti ozbiljno.

Perasović uoči Češke: Imaju izvanredne atlete, odlučivat će raspoloženje igrača

Češka će pokušati igrati brzu košarku, a Satoransky i Vesely to rade na pravi način. Mladi play Barcelone pokazuje zašto je već godinama smatran jednim od najboljih mladih igrača Europe, a o njegovom pregledu igre dovoljno govori podatak da je nakon uvodnog dijela prvi asistent Eurobasketa. U prosjeku je dodijelio 8,2 asistencije po utakmice, a u posljednjoj protiv Litve je postavio rekord europskih prvenstava s 15 asistencija. S njim će naši bekovi imati dosta problema, ali ako se cijelo vrijeme žalimo na kreativnost naših playmakera, onda barem možemo reći kako bi oni mogli pružiti dobru obranu. Ukić je odlično igrao utakmicu protiv Grčke i Spanoulisa, a Draper je poznat kao dobar protiv brzih igrača pa će na njima dvojici biti velika odgovornost da uspore Satoranskog.

Drugi problem je Vesely. U nedostatku prave petice, Česi su Veselog prije dvije godine promovirali u centra i tako odigrali nekoliko sjajnih utakmica. Vesely nije fizički snažan, ali je iznimno brz i ima odličan osjećaj za skok. Za 8,2 skoka po utakmici drži 4. mjesto skakača na ovom prvenstvu, a i među strijelcima je u top 10 – točnije, dijeli 9. poziciju s prosječno 16,2 koša.

Treći dio njihov trokuta čini Blake Schilb, naturalizirani Amerikanac koji se često izvlači na tricu odakle pogađa s vrlo dobrih 46%, a prosječno ima 2,2 trice po utakmici. U petorci su još Pavel Pumprla i Pavel Houska koji mogu prelomiti utakmicu, a s klupe ulaze veterani poput Jiria Welsha, Petra Bende i Lubosa Bartona, ali njihovi najbolji dani su ipak prošli što ne znači da ne treba pripaziti na njih.

Češka igra pomalo divlju košarku, a to našim igračima u pravilu ne odgovara. Spomenuo je Velimir Perasović još nakon pripremne utakmice protiv Estonije da mi ne igramo najbolje protiv momčadi koje nisu 'klasično' postavljene, a Češka je jedna od njih. Puno igrača koji ne igraju na prirodnim pozicijama, puno trke, agresije i napada na obruč. To nas očekuje od naših protivnika.

Kako odgovoriti? Prije svega, naši nositelji moraju odigrati dobru utakmicu. Ante Tomić je odigrao solidno prvih pet utakmica, ali u niti jednoj nije iskočio; Dario Šarić na mahove pokazuje kako je ponajbolji mladi igrač Europe; a na Bojanu Bogdanoviću je potres mozga ostavio tragove. Morat će Tomić paziti na Veselog, koji će ići na svaki skok u napadu, ali bi mogao profitirati u napadu jer Vesely nije teški centar, profil igrača protiv kojih Tomić ne voli igrati.

Trebat će paziti i na iskakanja kod visokog picka, dio obrane koji naši protivnici redovno kažnjavaju. Možda je bolje preuzimati igrače ili pustiti bekova da se probijaju kroz blokove ili iznad njih, a Satoransky će znati iskoristiti svaku rupu u našoj obrani pri takvoj situaciji.

Puno očekujemo od Daria Šarića jer je ova utakmica baš kao stvorena za njega. S druge strane parketa neće imati izravnog protivnika koji bi mogao stati u istu rečenicu s njegovom kvalitetom igre i to će trebati iskoristiti. Šarić je izjavio kako bi volio malo više igrati s loptom, a vidjet ćemo hoće li Perasović i Šarićevi suigrači prepoznati taj vapaj i omogućiti mu više kreacije.

Što se Bogdanovića tiče, valjda su mu dva dana odmora dobro došla, a trebat će nam jedna njegova dobra šuterska partija, ali 'Babo' bi mogao kazniti svoje čuvare i spuštanjem leđima prema košu jer će Česi to teško moći braniti 'jedan na jedan'. Od Krune Simona i Luke Žorića očekujemo da nastave s onim što su pokazali u Zagrebu, playmakeri trebaju odraditi obrambeni posao, a možda bi ovo mogla biti utakmica u kojoj će Mario Hezonja napokon eksplodirati. Očekujemo to od njega cijelo prvenstvo, sigurni smo da to ima u sebi, a možda bi mu dodatan motiv mogao biti da igra protiv prijatelja i bivšeg suigrača Satoranskog koji je na Eurobasketu dobio više pažnje od njega.

Sve u svemu, Hrvatska je opravdani favorit, a mi smo optimisti uoči ove utakmice. U Zagrebu smo pokazali mnoštvo slabosti koje ne treba gurati pod tepih, nego na njima nešto naučiti. Prije svega, treba igrati svih 40 minuta potpuno angažirano i boriti se za svaku loptu. Razina talenta je na našoj strani, a onda je potrebna i razina igre da se to potvrdi. Vjerujemo da će naši košarkaši to pokazati u utakmici koja počinje u podne. Prolazak među osam najboljih je najmanji cilj ove generacije i treba dati sve od sebe da se to i ostvari.

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

češka košarkaška reprezentacijaEurobasket 2015EurobasketHrvatska košarkaška reprezentacija

Ostale Vijesti